Kommentar af 
Josephine Fock

Fock: Flygtninge må ikke ende som underklassen på arbejdsmarkedet

KLUMME: En ny rapport viser desværre, at flygtninge er blevet en særligt udsat gruppe på arbejdsmarkedet. De er mere eksponerede for konjunktursvingninger i økonomien, og de er ofte i job, der leder til førtidspension. Det er vi nødt til at tage meget alvorligt.

Foto: Kristian Brasen/Scanpix
Josephine Fock
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I sidste uge udkom en ny undersøgelse fra Nordisk Ministerråd, der viser, at mange flygtninges tilknytning til arbejdsmarkedet begynder at falde efter ti år i Danmark. Rapporten blev desværre – igen fristes man til at sige – brugt som en løftestang til at diskutere, om vi kan integrere flygtninge i Danmark. Det er virkelig ærgerligt, for det afsporede fuldstændig samtalen fra den meget vigtige problemstilling, som rapporten faktisk siger noget om – nemlig at flygtninge er blevet en udsat gruppe i udkanten af arbejdsmarkedet.

For mig er det altafgørende, at en integrationspolitik, der fokuserer på at få de mennesker, der er flygtet hertil, i arbejde hurtigst muligt, også tager ansvar for, at arbejdsmarkedsintegrationen fortsættes efter den første ansættelse.

Rapporten fra Nordisk Ministerråd viser i min optik, at vi desværre har fået en særligt udsat underklasse på arbejdsmarkedet, der udgøres af mennesker med flygtningebaggrund. Det kan vi ikke bare lukke øjnene for og acceptere.

Det kalder på et ansvar, der skal løftes. Historisk har det været en helt central del af den danske model, at såvel virksomheder som fagforeninger – og for den sags skyld staten – både har et ansvar og en interesse i at fastholde og opkvalificere ansatte, så de ikke miste fodfæste på arbejdsmarkedet. Så hvordan løfter vi dette ansvar? Hvad er udfordringerne?

Denne rapport viser, at vi har en særlig udfordring i at sikre, at de mest sårbare på det danske arbejdsmarked kræver en særlig opmærksomhed.

Josephine Fock
Alternativets ordfører for nye danskere og mennesker på flugt

Læs mere: Her er trepartsaftalen om flygtninge

Hvis ikke vi er villige til at tage den snak, men i stedet vil blive hængende i debatten om, hvorvidt flygtninge kan integreres eller ej, så kommer vi ingen vegne.

I min optik bør både virksomheder og fagforeninger læse denne rapport og spørge sig selv, om de gør nok for at få flygtninge ind i diverse opkvalificerings- og efteruddannelsesprogrammer, som de har ret til.

De mennesker, der er flygtet hertil er ikke nødvendigvis vant med den danske model og ved ikke nødvendigvis, at de har ret til at efterspørge opkvalificering af deres arbejdsgivere – eller at det i øvrigt er nødvendigt. Det forhold og ansvar skal virksomhederne og fagforeningerne være bevidste om.

Ligeledes ved vi, at vi fortsat har store udfordringer med diskrimination på arbejdsmarkedet. Det betyder altså, at selv hvis vi løfter opgaven med at efteruddanne og opkvalificere, så står vi potentielt stadig i en position, hvor flygtninge statistisk set vil være dem, der står først i køen, når der skal afskediges, og sidst i køen, når der skal ansættes. Den debat kan vi jo heller ikke lukke øjnene for, og her har alle et ansvar.

Læs mere: DA: Integration på arbejdsmarkedet har slået fejl

Med den udvikling vi ser på arbejdsmarkedet, hvor jobs bliver erstattet af teknologier med accelererende hast, og hvor nye jobs måske opstår, men kræver helt andre kvalifikationer, er det vigtigere end nogensinde, at vi for alvor viser styrken ved den danske model med høj fleksibilitet og sikkerhed, og hvor vi formår at videreuddanne og opkvalificere – også efter første ansættelse.

Det er en enorm udfordring på et helt generelt plan, men denne rapport viser, at vi har en særlig udfordring i at sikre, at de mest sårbare på det danske arbejdsmarked kræver en særlig opmærksomhed fra fagforeningernes, virksomhedernes og regeringens side.

Der skal for alvor fokus på efteruddannelse og løbende kompetenceudvikling for flygtninge. Det er ikke nok at tro, at bare det første job er sikret, at så går alting af sig selv.

.....

 

Josephine Fock er medstifter af partiet Alternativet. Hun er gruppeforkvinde i partiet, ordfører for finans og økonomi samt for nye danskere og mennesker på flugt. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Josephine Fock

Fhv. politisk leder, Alternativet
cand.jur. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00