Her er Løkkes plan for anden etape af trepart

KOMMISSORIUM: Anden etape af trepartsforhandlingerne skal sikre tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft og flere praktikpladser, lyder hovedpunkterne i regeringens kommissorium.

Foto: Uffe Weng/Scanpix
Cecilie Gormsen

Trepartsforhandlingerne mellem regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgiverne fortsætter nu.

Efter at parterne i marts nåede til enighed om en trepartsaftale på integrationsområdet, skal de nu diskutere, hvordan man sikrer tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft i hele Danmark og praktikpladser til unge. 

Vi har kigget i kommissoriet og kan herunder præsentere regeringens drejebog. 

Temaerne:

Forebyggelse af rekrutteringsudfordringer
- Regeringen og arbejdsmarkedets parter skal drøfte, hvordan det sikres, at ledige er fagligt og geografisk mobile og står effektivt til rådighed.

- Parterne skal også drøfte, hvordan en forbedret overvågning af arbejdsmarkedet kan understøtte et mere effektivt jobmatch.

- Desuden vil regeringen drøfte de rette instrumenter til at sikre, at uddannelse i beskæftigelsessystemet som udgangspunkt er målrettet konkrete job eller områder med gode beskæftigelsesmuligheder. 

Praktikpladser – flere faglærte
Regeringen og arbejdsmarkedets parter skal drøfte, om der kan laves en praktikpladsgaranti, så elever, der påbegynder en relevant erhvervsuddannelse, i høj grad har sikkerhed for at kunne gennemføre deres praktiktid i en virksomhed, hvis de opfylder uddannelsens krav.

- I den sammenhæng skal det også drøftes, hvordan de eksisterende finansieringssystemer kan indrettes, så de enkelte virksomheder har et mærkbart økonomisk incitament til at tage deres del af ansvaret.

- Endelig skal det drøftes, om tilgangen til erhvervsuddannelserne kan understøttes yderligere for eksempel ved at se på udskolingen, EMMA-kriterier og praktikpladsopsøgende arbejde.

Voksen- og efteruddannelse
- Parterne skal drøfte rammerne for et analysearbejde, om hvordan der inden for de eksisterende økonomiske rammer kan skabes et udbud af erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse.

- Udbuddet af voksen- og efteruddannelse skal være mere fokuseret, målrettet virksomhedernes efterspørgsel og fleksibelt, så det fortsat og løbende understøtter en produktiv og velkvalificeret arbejdsstyrke og sikrer det størst mulige afkast af de offentlige og private investeringer i voksen- og efteruddannelse.

- Styring og finansiering af voksen- og efteruddannelsesindsatsen og erhvervsuddannelserne er et fælles ansvar for staten og arbejdsmarkedets parter.

- Parterne skal også drøfte, hvordan de nuværende styrings- og finansieringsprincipper på uddannelsesområdet kan indrettes og justeres, så de i højere grad understøtter en klar ansvarsdeling og en smidig og fleksibel understøttelse af den samlede erhvervsrettede uddannelsesindsats. Og herunder bidrager til at sikre et tilstrækkeligt antal praktikpladser.

Rammerne:
Trepartsdrøftelserne skal munde ud i konkrete initiativer, der bidrager til at sikre tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft i hele Danmark.

Trepartsdrøftelserne sigter mod, at parterne tilslutter sig et fælles, forpligtende slutdokument. Regeringen vil efterfølgende søge tilslutning blandt partierne i Folketinget til forslag, der kræver lovændring med videre.

Der sigtes mod at indgå en trepartsaftale om tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft i hele Danmark og praktikpladser til unge inden overenskomstforhandlingerne for 2017 påbegyndes.

Deltagerne:

  • LO med syv repræsentanter
  • FTF med to repræsentanter
  • AC med en repræsentant
  • DA med seks repræsentanter
  • KL med to repræsentanter
  • Danske Regioner med en repræsentant
  • Lederne med en repræsentant
  • FA med en repræsentant
  • Fra regeringen deltager undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) og beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V), der er forhandlingsleder. 

Læs hele regeringens kommissorium her. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00