Her er valgets 29 dramaer

VALG: Partiformænd og ministre er i fare for at ryge ud, og kendte politikere står på spring. Læs Altingets store guide til valgets store og små dramaer. 

Rasmus Helveg og Zenia Stampe ser ud til at skulle slås om et enkelt radikalt mandat i Sjællands Storkreds. 
Rasmus Helveg og Zenia Stampe ser ud til at skulle slås om et enkelt radikalt mandat i Sjællands Storkreds. Foto: Ulrik Jantzen og Radikale
Anders JerkingKasper FrandsenMorten Øyen

Valgkampen er forbi. Nu skal krydserne sættes. Læs her Altingets store gennemgang af valgets dramaer. 

1. SF-drama i København 

Pia Olsen DyhrSF står til at få et ringere valg end i 2011. I Hovedstaden kan det betyde, at SF kun får et mandat. Det går sandsynligvis til partiformand Pia Olsen Dyhr. Medmindre partiet går frem, så betyder det, SF-profilen Özlem Cekic må vinke farvel til Folketinget. Også Radikales medlem af Præsidiet, Lone Loklindt, kan miste sin plads i København. 

2. Røde dronninger – og en grøn konge
Fire røde partiledere stiller op i Københavns Storkreds. Det betyder, at Helle Thorning-Schmidt (S), Pia Olsen Dyhr (SF) og Johanne Schmidt-Nielsen (EL) kæmper en hård kamp om de personlige stemmer. I 2011 fik Johanne 13.500 flere stemmer end Helle. Kampen om de personlige stemmer bliver denne gang intensiveret af, at Alternativets Uffe Elbæk også stiller op i hovedstaden. 

3. Hvem skal med Pind?
Venstre har i øjeblikket tre københavnske mandater. Men målingerne peger på at tre bliver til to. Søren Pind regnes som sikker, mens Martin Geertsen og Jan E. Jørgensen må slås om det andet mandat.

4. Bornholm, Bornholm, Bornholm
Valg efter valg har Bornholm sendt en socialdemokrat og en Venstre-mand på Tinge. Det ventes også at ske ved dette valg, selv om klippegrunden har skælvet lidt: Måske kan DF snuppe Venstres mandat.

5. Udenrigsminister på vippen
Martin Lidegaard Radikales tilbagegang i målingerne kan betyde, at udenrigminister Martin Lidegaard ikke bliver valgt i Nordsjælland. Der skal dog kun beskeden fremgang til for at sikre Lidegaard. Lidegaard er i øvrigt sammen med Dan Jørgensen de eneste ministre, som ikke er valgt til Folketinget.

6. Indtager Samuelsen Nordsjælland?
Ved sidste valg stillede tre partiformænd op i Nordsjælland: Lars Løkke Rasmusen (V), Margrethe Vestager (R) og Lars Barfoed (K). I år er LA-formand Anders Samuelsen eneste partileder i det nordsjællandske – bortset fra kristendemokraten Stig Grenov. Kan Samuelsen udnytte det til at høste personlige stemmer?

7. Pia Kjærsgaard-effekten?
I 2011 stillede Pia Kjærsgaard op i Sjællands Storkreds, hvor hun fik 45.983 personlige stemmer. Nu er DF-dronningen rykket til Københavns Omegn. Det frigiver en masse stemmer på Sjælland, men spørgsmålet er, hvor stor Pia-effekten bliver i Omegnen?

8. Eksminister kan blive eks-MF
Venstres tilbagegang kan betyde, at den tidligere undervisningsminister Tina Nedergaard ikke bliver valgt i Omegnen. Hun er i hård konkurrence om taburetterne med den tidligere tv-vært Morten Løkkegaard og Jakob Engel-Schmidt.

9. Konservativt drama på 1. klasse
Rasmus JarlovI Omegnen står konservative til et enkelt mandat, som sandsynligvis tilfalder Rasmus Jarlov. Han udfordres dog af jetset-kandidaten Mads Holger, som forleden sammenlignede sit parti med 'en døende patient med febervildelse'. Holger og Konservative når næppe at fejre kobberbryllup sammen.

10. Løkkes nye hjemmebane
I Sjællands Storkreds stiller Lars Løkke Rasmussen op for første gang. Løkke henter sandsynligvis en del stemmer, men det er næppe nok til at redde alle partiets folketingsmedlemmer. Flemming Damgaard Larsen kan ryge ud, mens tidligere VU-formand Morten Dahlin kan blive valgt ind.

11. Zenia eller Helveg
På Sjælland er der lagt op til et af valgets mest spektakulære dramaer, hvor den kendte værdikriger Zenia Stampe og klimaminister Rasmus Helveg Petersen sandsynligt må kæmpe om et enkelt radikalt mandat.

12. Røde eksministre i hård kamp
Socialdemokraterne stiller i Sjællands Storkreds med nye ansigter: dels Pernille Rosenkrantz-Theil og dels den tidligere SF-minister Astrid Krag. De nye kandidater betyder hård kamp om S-mandaterne, hvor hverken Krag, Mette Gjerskov, Ole Hækkerup eller Rasmus Horn Langhoff er sikre på genvalg.

13. SF's nedsmeltning – anden akt
Karsten Hønge Da SF trådte ud af regeringen, var daværende formand Annette Vilhelmsen og Karsten 'Vikaren fra Helvede'-Hønge hovedpersoner i SF-dramaet. Nu tørner de to sammen på Fyn, hvor der sandsynligvis kun bliver plads til den ene.

14. K og R i fynsk slutspurt
Både Konservative og Radikale halter i målingerne. Hvis ikke det ændrer sig, kan Radikales gruppeformand, Camilla Hersom, og Konservatives politiske ordfører, Mai Mercado, være på vippen.

15. Jørgensens fynske eventyr
På Fyn er fødevarerminister Dan Jørgensen (S) ny på menukortet. Jørgensen har tidligere fået gode valg til Europa-Parlamentet, og spørgsmålet er, hvordan fynboerne tager imod ham. Også boligminister Carsten Hansen (S) må være spændt på gensynet med vælgerne, efter han i sidste valgkamp lovede at redde akutfunktionen på Svendborg Sygehus.

Fakta
Artiklen er baseret på Søren Risbjerg Thomsens prognose af mandaternes fordeling mellem storkredsene. Det endelig valgresultat kan naturligvis rykke en række mandater, som har betydning for, hvilke kandidater som kommer ind, og hvem som ryger ud. 

16. Henrik Dahl tæt på valg

I Sydjylland kan Liberal Alliances fremgang give nyvalg til den kendte sociolog Henrik Dahl. Han ventes at sætte sig på det andet mandat efter Mette Bock.

17. Kongen af Region Syddanmark
Carl Holst I Sydjyllands Storkreds er der med stor sikkerhed nyvalg til Venstres regionsrådsformand Carl Holst. Der for første gang, at Holst stiller op til Folketinget. Ved regionsvalget i 2013 fik han imponerende 94.000 i Syddanmark. Det gentager han næppe, da valgkredsen nu er mindre. Men der vil blive lagt mærke til, hvor mange stemmer han kan tiltrække. Holst nævnes til tider som en fremtidig V-formand. Holsts entre kan presse nuværende MF'er som Hans Chr. Thorning eller Anni Matthiesen.

18. Parti-hopper presser partifæller
I Syddanmark er Jesper Petersen hoppet fra SF til liste A. Det kan true de nuværende folketingsmedlemmer Karen Klint, Troels Ravn og Anne Sina. Med i opløbet om S-taburetterne er også Nicolai Wammens tidligere kampagneleder Christian Rabjerg Madsen. 

19. Digter-effekten
I Østjyllands Storkreds prøver digteren Yahya Hassan at opnå et kredsmandat. Det bliver vanskeligt.

20. Khader-effekten
I samme kreds stiller Naser Khader op for de Konservative. Det store spørgsmål er, om Khader-effekten denne gang kan vælte Aarhus.

21. Alternativ-konkurrence 
 

Alternativet var ikke spået mange chancer, men vælgerne har belønnet partiet, som hellere vil give ”valg-kram” end føre valg-kamp. I Aarhus har partiet to spidskandidater, men kun én står til valg. Spørgsmålet er, om mandatet går til Josefine Fock eller Niko Grünfeld.

22. Hvad med Pape?
Søren Pape Poulsen Han har meningsmålingerne imod sig, men Konservative insisterer på, at partiets formand, Søren Pape Poulsen, nok skal trække et mandat i Vestjylland. Pape er tidligere borgmester i Viborg, og hans lokale forankring bør hjælpe ham. Men kommer han ikke ind, er skæbnen hård: Pape har allerede meddelt, at bliver han ikke valgt, så skal Konservative på jagt efter en ny formand. 



23. Top-opgør i Venstre
I Vestjylland kæmper Venstres næstformand Kristian Jensen og politiske ordfører Inger Støjberg om at få flest stemmer. De er begge med i Venstres absolutte top, og i sidste års formandsopgør stod Jensen og Støjberg på hver sin side. Der vil derfor blive lagt mærke til, hvem af de to vestjyderne synes bedst om. 


I Vestjylland kan Venstres tilbagegang betyde, at nuværende folketingsmedlemmer som Kristian Pihl Lorentzen, Mads Rørvig eller Thomas Danielsen kan være på vippen.

24. Genopstår Kristendemokraterne
Kristendemokraterne ser ikke ud til at klare spærregrænsen, men partiet håber på at opnå et kredsmandat i den vestjyske højborg. Det kræver ikke mirakler, men det bliver op ad bakke. 

25. Søren Gade-bomben
Søren Gade 1. maj smed Venstre en ”valgbombe” da det blev annonceret, at tidligere forsvarsminister Søren Gade vil stille op i Nordjylland, hvor han skal opsamle nogle af de stemmer, som tidligere gik til Konservatives Lene Espersen. Gade var tidligere stemmesluger i Vestjylland, men tog en pause fra politik, inden han pludselig blev spillet ind i striden om Lars Løkke Rasmussens formandspost sidste sommer. Der vil blive lagt mærke til, om vælgerne stadig holder lige så meget af Søren Gade.

26. Løkke-kritiker på vippen
Da Venstre stadig ser ud til at gå tilbage med et mandat i Nordjylland, kan Gades indtog gå ud over indfødsretsordfører Preben Bang Henriksen. Han var en af dem, der gik hårdest til Lars Løkke Rasmussen i formandsstriden. Bang Henriksen kommer med de nuværende målinger til at kæmpe med Anders Broholm og Mariann Nørgaard om det sidste nordjyske V-mandat. 



27. Tæt S-kamp
Hos Socialdemokraterne er der også udsigt til et tæt opgør i Nordjylland. Med de nuværende meningsmålinger går partiet et mandat tilbage i Nordjylland i forhold til 2011. Og det betyder, at enten Rasmus Prehn, Flemming Møller Mortensen eller Ane Halsboe-Jørgensen risikerer at trække det korteste strå.

28. Nordatlanten 
Endelig er der naturligvis grund til vende blikket mod nord. De fire nordatlantiske mandater kan igen afgøre valget.

29. Ellers andet?
Nå ja, hvem bliver den næste statsminister? Pilen peger på Lars. Eller Helle. 

God valgdag!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00