Risbjerg: Sådan fordeler mandaterne sig i storkredsene

GEOGRAFISK PROGNOSE: Der er blevet rykket rundt på mandaterne i løbet af valgkampen. Se her valgforsker Søren Risbjerg Thomsens sidste prognose inden valget for, hvordan mandaterne geografisk vil falde med de nuværende målinger.

Kampen om mandaterne til Folketinget bliver hård i flere af partierne. 
Kampen om mandaterne til Folketinget bliver hård i flere af partierne. Foto: Kristoffer Hecquet/Altinget.dk
Morten Øyen
Fakta
Om Risbjergs geografiske prognose

Professor og valgforsker Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet laver hver måned et kvalitetsvægtet gennemsnit af meningsmålingerne og en geografisk prognose med mandatfordelingen for Altinget.

Gennemsnittet er vejet af meningsmålinger fra Epinion/DR, Gallup/Berlingske, Greens/Børsen, Wilke/Jyllands-Posten, Voxmeter/Ritzau. 
Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger, samtidig med at det op til valget ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger.

Mandatfordelingen er beregnet ved, at Altingets kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålingerne er fordelt geografisk ud fra den geografiske fordeling ved folketingsvalget i 2011 og omkring 60.000 Gallup-interviews fra juni 2014 til 31. maj 2015.


Denne artikel må kun citeres efter reglerne om god presseskik og med klar angivelse af Altinget som kilde. 

Gengives enkelte tal fra artiklen skal det være med kildeangivelsen professor Søren Risbjerg Thomsen for Altinget.

Uffe Elbæks unge parti Alternativet er indtil nu den store vinder i valgkampen. Da valgkampen blev indledt stod Elbæks parti slet ikke til at komme ind – men med få dage til valget er der nu udsigt til, at otte kandidater fra Alternativet, fordelt ud over hele landet, kommer i Folketinget.

Ud af 10 storkredse er det kun i Nordjyllands Storkreds og på Bornholm, at Alternativet med de nuværende målinger ikke står til valg.

Det viser en ny geografisk prognose af, hvordan mandaterne vil fordele sig mellem partierne i storkredsene. Prognosen er lavet af valgforsker Søren Risbjerg Thomsen på baggrund af et vægtet gennemsnit af meningsmålinger og omkring 60.000 interviews.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00