Hjort: Anbefalinger lægger op til væsentlige ændringer

LØNNINGER: Der kommer politisk opfølgning oven på anbefalingerne fra Vederlagskommissionen. S afviser at indføre anbefalingerne, som de anser som en samlet pakke.

Foto: Lars Helsinghof /Altinget
Kasper Kaasgaard

Mandag kom de længe ventede anbefalinger fra Vederlagskommissionen.

De lyder på højere lønninger til fuldtidspolitikere mod ændringer i pensionen, så den fungerer som en almindelig folkepension.

Før anbefalingerne mandag blev fremlagt, brød partierne deres indbyrdes aftale om at indføre forslagene, uanset indhold. Nu er hele pakken kommet frem, og så følger politiske forhandlinger, som regeringen indkalder til. Det oplyser finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

”Jeg vil gerne takke Vederlagskommissionen for det store arbejde, de har udført med udarbejdelsen af denne omfattende og grundige rapport om politikeres vederlag. Anbefalingerne lægger op til væsentlige ændringer i aflønningen af politikere, og i kølvandet på den store debat, der har været om emnet, vil vi nu drøfte disse anbefalinger med partierne,” siger Claus Hjort Frederiksen.

Jeg synes ikke, det er nogen særlig god model, de er kommet frem til.

Henrik Sass Larsen (S)
Gruppeformand

S: Folk forstår ikke lønstigninger
Et af partierne, der oprindeligt stod bag kommissionen, er Socialdemokraterne. De afviste i sidste uge at hæve lønningerne.

Det standpunkt fastholder partiet nu, efter den samlede rapport fra Vederlagskommissionen er blevet fremlagt. Befolkningen kan simpelthen ikke forstå, hvorfor de folkevalgte skal have mere i løn, og derfor kan det ikke blive sådan, lyder argumentet.

”Jeg synes ikke, det er nogen særlig god model, de er kommet frem til. Alt andet lige vil det jo fremstå som om, at vi har en meget stor og markant lønforhøjelse, som vi bevilger os selv. Det tror jeg ikke, der er nogen, der vil kunne forstå, og derfor siger vi pænt nej tak til den model,” siger Henrik Sass Larsen til DR.

EL: Drop undskyldningerne
Kommissionen har som nævnt også taget stilling til, hvordan politikernes pensionsordninger bør indrettes i fremtiden.

En del af debatten i offentligheden har handlet om politikernes pensionsalder. Men det vil kommissionen slet ikke blande sig i, lød det fra formand Michael Christiansen ved fremlæggelsen.

Da partierne opløste aftalen om at indføre anbefalingerne, frygtede Enhedslistens Pernille Skipper, at det også ville betyde, at reformen af pensionsordningerne udeblev. At dømme ud fra Henrik Sass' reaktion kan hun få ret i sin forudsigelse.

Skipper er da heller ikke tilfreds med dagens modtagelse fra kollegerne:

”Det er utroligt hyklerisk, at politikere med meget favorable vilkår hæver pensionsalderen for alle andre og beder almindelige lønmodtagere om at spænde livremmen ind. Det vil med god grund skabe endnu mere mistillid og politikerlede, hvis flertallet ikke langt om længe dropper undskyldningerne og tager fat på at ændre de åbenlyst urimelige vilkår,” siger Pernille Skipper i en pressemeddelelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00