Hvad skal du læse? Her er tre bøger til din ferie, som giver tidens store debatter perspektiv

Vil du blive klogere på tidens aktuelle debatter? Altinget giver dig her tre bud på litteratur, du kan fordybe dig i på din sommerferie.

Kirsten Jacobsen (på billedet) har med udgivelsen af sin bog "Løftet" for alvor sparket gang i debatten om aktiv dødshjælp i Danmark. 
Kirsten Jacobsen (på billedet) har med udgivelsen af sin bog "Løftet" for alvor sparket gang i debatten om aktiv dødshjælp i Danmark. Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Ida Elmdal Thagesen

Hvilke debatskabende bøger skal du tage med dig på sommerferie?

Altinget giver dig tre bud.

  

Foto: Forlag

Løftet af Kirsten Jacobsen

Da Mette Frederiksen (S) forleden brugte årets åbningstale på Folkemødet 2023 på at erklære sig selv som fortaler for aktiv dødshjælp, henviste hun til Kirsten Jacobsens bog "Løftet".

Da Lars Løkke få timer senere tog emnet op i sin partiledertale, viftede han med den lille, grå bog på scenen.

Den handler om de svære valg, forfatter Kirsten Jacobsen må tage i månederne efter, at hendes mand har fået en blodprop i hjernen.

I denne periode forsøger hun at holde, hvad hun har lovet sin livspartner gennem 41 år: Aldrig at overlade ham til den skæbne, han ikke ønsker. 

Det viste sig at være sværere end forventet.

Læs også

Hvis du er til en bog, som er både livsbekræftende og hjerteskærende, så kan bogen anbefales til en rolig ferieaften.

 

Foto: Forlag

Når du strammer garnet af Camilla Stockmann

I år er det 50 år siden, at danske kvinder opnåede retten til abort. Derfor vil Etisk Råd nu undersøge, om grænsen på 12 uger stadig er tidssvarende.

Det har genantændt abortdebatten, hvor borgerlige stemmer forvarer status quo, mens mere venstreorienterede debattører argumenterer for, at grænsen bør hæves.

I sin nye udgivelse, ’Når du strammer garnet’, giver Camilla Stockmann et vigtigt indblik i en underbelyst del af dansk kvindehistorie ved at rette spot på nogle af de barnemord, der blev begået før abortens frigivelse.

Arbejdet med bogen har fået Stockmann til at ændre holdning til, hvor grænsen for abort bør gå.

Hun mener i dag, at de folkevalgte bør sikre kvinder større selvbestemmelse over egen krop, og at retten til abort bør grundlovssikres.

Læs også

Hvis du er til fordybelse i tankevækkende, historiske skæbner, så kan det i hvert fald anbefales at pakke bogen ned i kufferten, når du tager på sommerferie.

 

Foto: Forlag

Ærø-manifestet af Maj My Humaidan

Skal vi arbejde mere? 

Ja, hvis det står til regeringen, som netop har afskaffet store bededag.

Ja, hvis det står til Bjarne Corydon, som i et interview på Folkemødet sagde til Altinget, at "Hvis vi begynder at arbejde mindre, indfører en fire dages arbejdsuge, går tidligere på pension og så videre, så hænger det sammen med mindre vækst i den offentlige sektor."

Nej, hvis det står til Maj My Humaidan, der har skrevet et manifest om at vende livet på hovedet. Om længslen efter et andet familieliv. Om ønsket efter at dyrke de nære relationer. Om behovet for at skrue tempoet ned. 

Altingets interview med Maj My Humaidan er på vej. Hvis du er i dit refleksive sommerhumør, kan du det i mellemtiden anbefales at snuppe Ærø-manifestet med på ferie. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirsten Jacobsen

Foredragsholder, journalist og forfatter
stud.jur. (Københavns Uni.)

Camilla Stockmann

Journalist, Politiken, forfatter
cand.mag. (Moderne Kultur og Litteraturvidenskab, Københavns Uni. 2000)

0:000:00