Morten Messerschmidt frifindes for EU-svindel

Det er en sag, der har kastet lange skygger over Dansk Folkeparti, siger formand Morten Messerschmidt, efter frifindelsen i en sag om svindel med EU-midler.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Katrine Falk LønstrupEmma Qvirin Holst

Morten Messerschmidt er ikke skyldig i at svindle med EU-midler.

Sådan lyder dommen i Retten på Frederiksberg, der er en afgørende sejr for DF-formanden, og som blev modtaget til stor jubel i retslokalet. 

"Morten Messerschmidt frifindes," lød det fra dommer Søren Hafstrøm, som efterfølgende måtte mane til ro i salen.

DF-formanden var tiltalt for to forhold: Svindel med EU-midler og dokumentfalsk.

Grundlæggende skulle retten tage stilling til, hvorvidt det var korrekt, at der blev afholdt et Meld-arrangement i forbindelse med Dansk Folkepartis sommergruppemøde i Skagen i august 2015, som Europa-Parlamentet støttede med knap 100.000 kroner. 

Her har retten lagt vægt på, at det ikke kan bevise, at der ikke foregik et EU-seminar, og derfor kunne Morten Messerschmidt og hans tidligere medarbejder Søren Peter Jensen ikke dømmes.

Anklagemyndigheden har 14 dage til at anke

En lang række vidner, der deltog i det omstridte sommergruppemøde i 2015, har været på vidneskranken. Blandt dem har der hersket stor uenighed om, hvorvidt de deltog i et EU-seminar, eller om det blot var et helt normalt sommergruppemøde i Dansk Folkeparti.

Anklagerne gik efter seks måneders betinget fængsel, mens Morten Messerschmidt har selv erklæret sig uskyldig og er gået efter en frifindelse i begge forhold.

Det er endnu uvist, som Anklagemyndigheden vil anke dommen til landsretten. Først skal de cirka 30 sider nærlæses, udtaler anklager Rasmus Maar Hansen foran retsbygningen.

"Nu er vi nødt til at læse dommen og finde ud af, hvad der er op og ned, og hvad de har lagt vægt på," siger han.

Der er 14 dages ankeperiode.

Går mod dommen fra Lyngby

Det er anden gang, at sagen mod Morten Messerschmidt har kørt i byretten. For halvandet år siden fik han seks måneders betinget fængsel i byretten i Lyngby.

Messerschmidt ankede straks dommen. Men tre måneder senere vurderede Østre Landsret, at sagen skulle gå om, fordi der blev sået tvivl om dommerens upartiskhed.

Det skyldes, at dommeren havde liket opslag på Facebook, der kunne indikere, at han har en negativ opfattelse af Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti.

Det er en lettet Morten Messerschmidt, der møder pressen efter onsdagens dom. Han fortæller, at han blev "rørt og bevæget", da dommen blev læst op:

"At gå rundt med det i syv år. Det er tungt," tilføjer han.

En sag med lange skygger

Frifindelsen er vigtig for DF-formanden, som siden de første afsløringer i 2015 har haft sagen hængende over hovedet. Hans formandskab har stået i skyggen af den uafklarede sag, hvor der blandt andet blev sat spørgsmålstegn ved, om han vil kunne fortsætte som partiets formand.

Hvis sagen ikke bliver anket, har han med frifindelsen i hånden nu fået ammunition, der kan bruges i genrejsningen af Dansk Folkeparti, der lige netop klarede sig over spærregrænsen ved folketingsvalget i november.

"Det betyder rigtig meget, for det er en sag, der har kastet lange skygger over Dansk Folkeparti – og også mig som politiker," siger DF-formanden.

Læs også

Artiklen er opdateret 22. marts, da navnet på den Morten Messerschmidts tidligere assistent, som også var tiltalt og blev frifundet i sagen, fremgik i første afsnit.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00