Nyt politisk kompromis om krigsdokumenter

AFTALE: Regeringen indgår aftale med resten af blå blok og Alternativet om at lave en udredning af Danmarks krigsdeltagelse i Kosovo, Afghanistan og Irak, der blandt andet bygger på dokumenterne fra Irak- og Afghanistankommissionen.

Danske soldater i Irak 2005.
Danske soldater i Irak 2005.Foto: Henning Bagger/Scanpix
Emma Qvirin Holst

De omstridte dokumenter fra Irak- og Afghanistankommissionen bliver ikke offentliggjort.

I stedet skal de indgå i en udredning af Danmarks deltagelse i krigene i Kosovo, Afghanistan og Irak.

Det er resultatet af en aftale, som regeringen onsdag eftermiddag har indgået med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet og Konservative.

Liberal Alliance og Alternativet var en del af et flertal i Folketinget, der gerne ville have, at dokumenterne fra den lukkede Irak- og Afghanistankommissionen blev offentliggjort. Men det har Justitsminister Søren Pind (V) flere gange afvist.

Læs også: Pind afviser fortsat at offentliggøre Irak-dokumenter

Nu er det lykkes for justitsministeren at lave en aftale, hvor dokumenterne ikke offentliggøres, men i stedet skal bruges de i en historisk undersøgelse af dansk krigsdeltagelse.

Liberal Alliance er tilfreds med kompromis
Tidligere i debatten om krigsdokumenterne har det været på tale, at man i stedet for en offentliggørelse kunne genåbne Irak- og Afghanistankommissionen. Men det har Søren Pind også afvist, da den ifølge ham udelukkende blev dannet af den tidligere SR-regeringen for at forfølge enkeltpersoner.

Derfor glæder justitsministeren sig over den nye aftale:

”Med undersøgelsen kan vi nu blive klogere på beslutningerne om Danmarks militære engagement, men uden at det får karakter af, at vi forfølger enkeltpersoner. Jeg er glad for, at et flertal hen over midten med Alternativet har valgt at tage ansvar og bakke op om denne sag,” siger han i en pressemeddelelse.

Se ogsåJustitsministeren efter mindretal: Beslutningsforslag er bare en tilkendegivelse

Trods tidligere krav om, at dokumenterne skulle offentliggøres, er Liberal Alliance også tilfredse med den nye aftale.

"Liberal Alliance har tidligere stillet et beslutningsforslag, der skulle pålægge regeringen at give offentlig indsigt i de indsamlede dokumentet. Det skabte vi flertal for. Til gengæld har regeringen klart tilkendegivet, at den ikke ville følge flertallet," siger Liberal Alliances udenrigsordfører, Mette Bock, i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Derfor har vi nu fundet en anden løsning, som kan være med til at skabe åbenhed og sikre, at vi lærer af erfaringerne fra dansk krigsdeltagelse i nyere tid."

Alternativet er ikke helt tilfredse
Det er dog ikke lykkedes for Søren Pind at gøre Alternativet lige så tilfreds med buddet på et kompromis. Partiet støtter aftalen, men vil stadig gerne have genåbnet Irak- og Afghanistankommissionen.

”Vi vil stadig presse på for at få kommissionen genåbnet, for denne udredning vil ikke placere det juridiske og folkeretlige ansvar, men står – som det klart fremgår af aftaleteksten – ikke i stedet for, at vi får det placeret efter et regeringsskifte,” siger Alternativets fredsordfører, René Gade, i en pressemeddelelse.

Rød kritik af Liberal Alliance og Alternativet
Liberal Alliance og Alternativets beslutning om at indgå en aftale med regeringen får hård kritik fra Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper.

”Der var jo rent faktisk et flertal i Folketinget, der krævede åbenhed om Irak-kommissionens dokumenter. Selvom kommissionen aldrig skulle have været nedlagt, var det jo klart bedre at få papirerne åbent frem, så vi kunne have fået gennemsigtighed," siger hun i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Det her er pinligt, og jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke fatter noget som helst af Liberal Alliance og Alternativet – de ønskede jo netop som os åbenhed, og det har de givet køb på nu."

Udredningen skal udføres af en forskningsleder og blandt andet en politolog med speciale i militære studier. Forskerne får adgang til alle dokumenterne, herunder de klassificerede, der blev sendt til Irak og Afghanistankomissionen. Udredningen skal være færdig og offentliggjort inden to år.

Læs hele aftalen her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00