Organisationer frygter usikkerhed om lejeregler

LEJELOV: Organisationer fra både lejer- og udlejerside har fundet problemer i vejledningen til den nye lejelov. Begge sider kredser om de nye ind- og fraflytningssyn.

Ind- og fraflytningssyn er omdrejningspunktet i de høringssvar, som Boligministeriet har fået fra to af de store organisationer på lejeområdet i forhold til et udkast til vejledning om den nye lejelov.<br>
Ind- og fraflytningssyn er omdrejningspunktet i de høringssvar, som Boligministeriet har fået fra to af de store organisationer på lejeområdet i forhold til et udkast til vejledning om den nye lejelov.
Foto: norden.org
Mads Bang

Både den store lejerorganisation LLO og den største udlejerorganisation Ejendomsforeningen Danmark vil have ændret i vejledningen til den nye lejelov.

Vejledningen, som lige har været i høring, skal sikre klarhed over, hvordan den store modernisering og forenkling af lejeloven, som et bredt flertal vedtog i Folketinget, i sidste ende føres ud i livet.

Og der er flere steder, hvor de store organisationer frygter, at vejledningen kan have nærmest den modsatte effekt af det tiltænkte.

Forbudte emails
For sent og ikke af en tilstrækkelig høj kvalitet. Sådan opsummerer Ejendomsforeningen Danmark sin kritik af det udkast til vejledning til lejeloven, som for nylig var i høring.

Især et sted i vejledningen frygter foreningens administrerende direktør Torben Christensen, at vejledningen kan skabe uklarhed. Han peger specifikt på problemer med brug af elektronisk kommunikation i forhold til de nye ind- og fraflytningssyn. Loven og bemærkningerne til loven slog fast, at man ikke må bruge elektronisk kommunikation, hvis lejeren er til stede ved synet. Men det kan man godt aftale at gøre ifølge vejledningen.

Vi frygter at tusindvis af lejere vil misforstå, hvad der skal ske ved indflytning.

Jesper Larsen
Økonom, Lejernes Landsorganisation

”Men det er altid loven, der gælder. Derfor kan man risikere, at hvis man følger vejledningen, kan man begå en formel fejl, som så vil betyde, at rapporten ikke gælder, og at lejeren derfor ikke skal betale for istandsættelse med fraflytningen,” siger Torben Christensen.

Faktisk ville de professionelle udlejere som Torben Christensen repræsenterer, hellere end gerne sende rapporten elektronisk. Men eftersom det ville være i strid med loven, så mener Ejendomsforeningen Danmark, at det også skal stå klart i vejledningen.

”Men vi mener stadig, at det er forkert, at udlejer altid skal udlevere en papirkopi af rapporten og at man fra statens side forbyder at sende rapporten fra et ind- og udflytningssyn elektronisk, når det offentlige samtidigt er i gang med at omstille alt til elektronisk kommunikation,” siger Torben Christensen.

Lejere skal huske mangelliste
Den største lejerorganisation, Lejernes LO, har også nærlæst vejledningen. Og her er det også ind- og fraflytningssyn, man primært kredser om.

For mens det ifølge Lejernes LO er en stor forbedring med de obligatoriske ind- og fraflytningssyn, så skal det understreges i vejledningen, at lejer stadig har 14 dage fra indflytning til at sende en mangelliste til udlejer.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00