Partier sikrer nyt, alsidigt folketing

KLUMME: Statskundskab dominerer den nye S-gruppe, mens der ikke ventes en eneste med politologisk baggrund i den nye, store DF-gruppe. Alt i alt sikrer partierne et alsidigt, nyt folketing, skriver Altingets chefredaktør.

Der er udsigt til mange nye ansigter i Folketingssalen efter næste valg. 
Der er udsigt til mange nye ansigter i Folketingssalen efter næste valg. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Rasmus Nielsen

HVAD ENTEN VI får valg før eller efter sommerpausen, er det oppe over. Det største valgresultat for samfundet er naturligvis: rødt eller blåt flertal? Men for mange landet rundt er spørgsmålet om, hvem der nyvælges, et lige så stort spørgsmål. For kandidaterne selv, deres familier, parti og øvrige bagland.

Der er en lang række nye ansigter på vej ind. Altinget har de seneste uger forsøgt at sætte navne på. Det gør vi - traditionen tro - på grundlag af professor emeritus Søren Risbjerg Thomsens geografiske mandatprognoser kombineret med redaktionens personskøn over vælgertække kombineret med kreds-styrke. Det er spændende at studere. Hvor driftssikre bliver de? Hvor kommer de fra? Hvem skal styre landet?

Husk, hvor nervøse etablerede kræfter i gamle regeringspartier som Venstre og Konservative var i 2001, da Dansk Folkepartis nye, større folketingsgruppe skulle danne parlamentarisk grundlag for Fogh-regeringen. VKO? Holder ikke længe, sagde mange, også blandt blå trosfæller.

IGEN STÅR DANSK FOLKEPARTI til fremgang, p.t. omkring 15 mandater, og historien ser ud til at gentage sig: Uden DF, intet flertal bag en Venstre-statsminister. Og kan Venstre nu regne med solid støtte fra DF-gruppen, eller kommer der slør?

Partierne og deres vælgere sammensætter tilsammen et nogenlunde repræsentativt folkestyre. Og landmænd? Dem kunne Folketinget nu godt bruge nogle flere af, men de har vel ikke tid, når de også skal kæmpe mod miljøfolk og for deres EU-støtte.

Rasmus Nielsen
Chefredaktør, Altinget.

Af grunde langt over DF's interne forhold er der stor interesse om, hvem Pia Kjærsgaards og Kristian Thulesen Dahls parti får valgt i år. Noget tyder på, at det topstyrede parti centralt "har styr" på sine lokale kandidat-rækker.

Morten Øyens gennemgang forleden på netavisen Altinget: christiansborg viser i hvert fald, at den store fremgang betyder en masse nye kandidater i Folketinget. Heraf flere unge DFU'ere som eksempelvis ungdomspartiets formand, Peter Kofod Poulsen.

Fremgangen vil også betyde et gensyn med partiets tidligere uddannelsesordfører Marlene Harpsøe, der ikke opnåede valg sidst. Og nyvalg til Kenneth Kristensen Berth, der til daglig arbejder i partiets sekretariat på Christiansborg og er byrådsmedlem i Vallensbæk og regionsmedlem i Region Hovedstaden.

Og han er langtfra den eneste med kommunalpolitisk erfaring. Stort set alle DF's kommende folketingsmedlemmer har erfaring fra lokalpolitik, da de næsten alle er byrådsmedlemmer. I Dansk Folkeparti er der tradition for, at folketingsmedlemmerne beholder deres plads i byråd og regionsråd ved siden af folketingsarbejdet, som vi noterer i gennemgangen.

Dansk Folkeparti har jo ikke  - modsat de gamle partier - rod i en samfundsstand, så skelen til hidtidig erfaring må være den parameter, vi i første række må vurdere de nye på. Teoretisk kan nye DFU'ere i Folketinget give grobund for uro. Tiden må vise det. Men en stærk gruppeformand kan tøjle og tøjre meget.

ANDERLEDES MED DE to andre store partier, S og V - de møder vel med nyvalgte med rod i partihistorien? Nej, Socialdemokraterne, Danmarks klassiske arbejderparti, kan efter valget have en folketingsgruppe, hvor to ud af tre har studeret på universitetet. Og af dem har 18 læst statskundskab!

Mens statskundskabere vil blive en større forsamling i S-gruppen, viser optællingen, at der ikke vil være nogen overhovedet i Dansk Folkepartis folketingsgruppe, der har læst statskundskab (!). Det gamle landsbrugsparti, Venstre, vil også være domineret af akademikere og være så godt som renset for landmænd i folketingsgruppen.

Mærkeligt. Men alt i alt: Modtaget. Mange statskundskabere i S-gruppen og ingen i DF-gruppen. Det kan vel gå lige o-p OP. Partierne og deres vælgere sammensætter tilsammen et nogenlunde repræsentativt folkestyre. Og landmænd? Dem kunne Folketinget nu godt bruge nogle flere af, men de har vel ikke tid, når de også skal kæmpe mod miljøfolk og for deres EU-støtte.

Lad os gå til biddet og se på de konkrete navne - åh, der er ikke noget bedre end navnestof ... sådan lidt ugebladsagtigt på den seriøse måde:

Dansk Folkeparti-kandidater, der står til nyvalg:
Paw Karslund (Sundbyvester)
Kenneth Kristensen Berth (Taastrup)
Marlene Harpsøe (Hillerød)
Merete Dea Larsen (Roskilde)
Henrik Brodersen (Faxe)
Per Nørhave (Ringsted)
Pernille Bendixen (Odense Vest)
Carsten Kudsk (Nyborg)
Susanne Eilersen (Esbjerg)
Peter Kofod Poulsen (Aabenraa)
Kristina Jørgensen (Vejen)
Preben Andersen (Viborg Vest)
Karina Due (Silkeborg Nord)
Ib Poulsen (Hjørring)
Kristoffer Hjort Storm (Mariagerfjord)

Socialdemokrater, der står til nyvalg:
Dan Jørgensen (Middelfart)
Peter Hummelgaard Thomsen (Tårnby)
Mattias Tesfaye (Brøndby)
Erik Christensen (Odense Øst)
Lea Wermelin (Rønne)
Jesper Petersen (Haderslev)

Venstre-kandidater, der står til nyvalg:
Carl Holst (Esbjerg Omegn)
Morten Løkkegaard (Ballerup)
Anders Broholm (Brønderslev)
Mariann Nørgaard (Mariagerfjord)
Anne Katrine Melvig (Nyborg)
Benedikte Ask Skotte (Guldborgsund)

ALT I ALT altså erfarne byrådskræfter fra DF og flere kendte profiler fra S og V. Men, kære statsminister efter valget: - Lad dig nu ikke forføre af nyvalg og ungdom. Nyvalg og ungdom gør ingen minister. Det så vi, da SF forbigående var i regering. I gamle dage - men de er godt nok forbi - skulle man have siddet på bagerste række og holdt kæft i to-tre valgperioder, før der overhovedet kunne blive tale om noget som helst i første række på Christiansborg, endsige Amalienborg. 

Sådan er det heldigvis ikke længere. Men af ovennævnte navne, der står til nyvalg, er der under en håndfuld, som er ministeregnede. Statsministeren vil primært skulle sætte sit nye hold blandt de genvalgte. Og lad os så bare få den valgdato og komme i gang. Valgperioden er slidt op.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00