Peter Christensen åbner for nye skattelettelser

SKATTELETTELSER: Skatteminister Peter Christensen (V) vil ikke længere afvise, at der kan komme lettelser af skatten på både arbejde og virksomheder allerede i næste valgperiode. K jubler over meldingen, mens DF tager køligt imod.
Danske skatteydere og virksomheder kan - måske - se frem til skattelettelser allerede i næste valgperiode.
Danske skatteydere og virksomheder kan - måske - se frem til skattelettelser allerede i næste valgperiode.Foto: Signe Mie Jensen/Altinget.dk
Niels Th. Dahl

Skatteminister Peter Christensen (V) lufter nu muligheden for nye skattelettelser, hvis den borgerlige regering genvinder magten efter folketingsvalget.

Allerede i næste valgperiode kan det således vise sig nødvendigt at gennemføre lettelser i skatten på arbejde og i virksomhedsbeskatningen for at styrke den danske konkurrenceevne, siger ministeren i et interview med Altinget | Skat:

"Jeg vil ikke udelukke det. Det hele handler om, at vi har nogle betingelser, der gør, at folk har lyst til at arbejde, og at virksomhederne kan tjene nogle penge. Og der vil jeg advare mod politikere, som siger, at vi ikke også kan blive nødt til at sænke skatten i fremtiden. For der foregår et konstant pres fra landene omkring os," siger skatteminister Peter Christensen.

Konkurrenceevnen presset
Den danske konkurrencekraft er ifølge skatteministeren nemlig udfordret i kraft af det relativt set høje danske skattetryk - både i personskatterne og i beskatningen af erhvervslivet i form af f.eks. selskabsskatten:

Hvis de er så fokuserede på konkurrenceevnen, så kunne de jo begynde med selv at lade være med at øge belastningen for erhvervslivet.

Kristian Thulesen Dahl (DF)
Finansordfører

"Jeg ser det sådan set under ét. Men hvis man f.eks. konkret tager selskabsskatten, har vi jo allerede sænket den ad to omgange, og Danmark ligger rimelig pænt i midten. Men havde vi ikke gjort det, ville vi have været et af de lande, der havde den højeste selskabsskat. Kan jeg så garantere, at der ikke vil ske yderligere sænkninger rundt omkring Danmark? Nej, det tror jeg, at der vil. Og der mener jeg, at Danmark er nødt til at være opmærksom på, at vi skal ligge i en fornuftig position," siger han.

Ingen konkrete planer endnu
Den såkaldte 2020-plan, der skal redegøre for regeringens økonomiske politik ti år frem, bliver efter planen fremlagt om få uger. Peter Christensen understreger, at der endnu ikke er nogen "konkrete planer" om skattelettelser, og slår også fast, at eventuelle skattelettelser skal være fuldt finansierede, når og hvis de kommer.

"Opgaven er jo altid at finde ud af, hvordan man i givet fald vil finansiere tingene. Det har også været helt afgørende for os, da vi tidligere sænkede skatten på arbejde, og nogle af de sidste omlægninger er vi jo ikke engang færdige med endnu," siger han.

Glæde i K og LA
Den nye konservative politiske ordfører Carina Christensen luftede så sent som i sidste måned konservative ønsker om lettelser i skatten på hele 35 mia. kr. Dengang blev ønskerne skudt ned af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der slog fast, at skattelettelser ikke stod på "den aktuelle politiske dagsorden".

Så meget desto mere glæder skatteministerens udmelding den konservative skatteordfører Mike Legarth:

0:000:00