Politisk overblik: Flertal vil betale afrikanske lande for at tage migranter tilbage

OVERBLIK: EU skal betale afrikanske lande for at tage imod deres migrerede statsborgere, mener V, DF og S, topofficer vil have færre ledere i Forsvaret, og så kræver DF ændringer i registreringsafgiften. Altinget giver et politisk overblik.

Foto: /ritzau/Bernat Armangue
Daniel Bue LauritzenLise-Lotte Skjoldan

Dagens politiske overblik strækker sig fra en mulig løsning på Sydeuropas migrantkrise til opgør med nødde- og registreringsafgifterne herhjemme. Men vi lægger ud med et opråb fra Forsvaret. 

Der er for mange ledere og for få menige i det danske forsvar. Det siger chef for Forsvarsakademiet og kontreadmiral, Nils Wang, i dagens udgave af Information.

Ifølge Forsvarsministeriets Personalestyrelse udgør officerer 39 procent af Forsvarets samlede bemanding. Og det finder Nils Wang ikke særlig fornuftigt:

”Det er alt for dyrt at have så mange officerer gående til at løse opgaver, de er overkvalificerede til. Politikerne bør derfor tvinge Forsvaret til at producere nogle flere indianere og nogle færre høvdinge. Ellers bliver det heller aldrig muligt at udsende en brigade på 4.000-5.000 mand, sådan som NATO ønsker,” siger han til Information.  

Udtalelsen falder, kort inden forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig går i gang. Både S, K og V melder sig klar til at se på personalefordelingen i forsvaret.

DF vil opdatere registreringsafgiften
Sikkerhedsudstyr, vægt og CO2-udledning. Det skal være nogle af de kriterier, som skal være afgørende for, hvor meget registreringsafgift man skal betale på sin bil.

Det mener Dansk Folkeparti, der vil have et opgør med den nuværende registreringsafgift, der i dag afhænger af bilens pris.

”Det vil betyde, at små og mellemstore biler med det nyeste sikkerhedsudstyr bliver billigere og til at købe for den almindelige dansker,” siger partiets finansordfører René Christensen til Altinget.

Også SF og Konservative melder sig klar til at kigge på, om registreringsafgiften skal indrettes anderledes. Du kan læse hele historien hos Altinget her.

Flertal: Betal Afrika for at tage migranter tilbage
V, DF og S vil med inspiration fra EU's Tyrkiet-aftale skabe bedre mulighed for at sende afrikanske migranter tilbage over Middelhavet. Det skriver Politiken

Forslaget kommer fra Gerald Knaus, der er stifter af tænketanken European Stability Institute og hjernen bag Tyrkiet-aftalen, men bakkes nu op af et flertal i Folketinget.

Knaus' forslag lyder, at EU indgår aftaler med en række afrikanske lande, der skal betales for at tage imod deres migrerede statsborgere. På den måde kan migrantpresset på især Italien lettes. En lignende aftale blev i foråret 2016 indgået med Tyrkiet for at stoppe flygtninge- og migrantstrømmen mod Europa.

Og Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth er tilhænger af forslaget:

”Jeg er fuldstændig med på, at lande, som arbejder sammen med os om at løse den her konflikt, også skal belønnes for det,” siger Kenneth Kristensen Berth til Politiken.

Også Venstre og Socialdemokratiet ser perspektiver i Gerald Knaus' forslag om flere aftaler mellem EU og de afrikanske lande.  

EU-sag forhindrer opgør med nøddeafgifter
Der skal ryddes op i de komplekse afgifter på nødder, mener det såkaldte Saneringsudvalg, som regeringen sidste år nedsatte under Skatteministeriet. Udvalget har til formål at gennemgå junglen af skatter og afgifter i Danmark og give sine anbefalinger til, hvor man kan rydde op.

Ifølge Børsen har udvalget i en endnu ikke offentliggjort analyse vurderet, at nøddeafgifterne er byrde for både erhvervslivet og Skat.

Men samtidig erklærer udvalget i analysen, at det ikke er muligt at gøre noget ved de forhadte nøddeafgifter grundet en verserende EU-pilotsag, skriver Børsen. Den såkaldte pilotsag skal afklare, om afgifterne er ulovlige, og sagen blev åbnet sidste år på baggrund af en klage fra Dansk Erhverv.

Skattepolitisk chef i Dansk Erhverv Jacob Ravn undrer sig over argumentet.

”Jeg har svært ved at få øje på juridiske argumenter. Danmark droppede fedtafgiften i 2012, selvom EU-Kommissionen var i gang med en pilotsag. Opgøret med nøddeafgiften har jo været en af hovedårsagerne til, at regeringen nedsatte Saneringsudvalget,” siger han til Børsen.

Saneringsudvalget lægger også op til, at afgifter på kaffe og te med fordel kan fjernes.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Ravn

Direktør, access2innovation
cand.mag. i offentlig administration (Aalborg Uni. 2002), ph.d. (Aalborg Uni. 2012)

Kenneth Kristensen Berth

Souschef og daglig leder af politisk afdeling, DF, byrådsmedlem (DF), Vallensbæk Kommune
cand.mag. i historie og samfundsfag (Københavns Uni. 2002)

Nils Christian Wang

Fhv. chef, Forsvarsakademiet, kontreadmiral, Søværnet
premierløjtnant (Søværnets Officersskole 1982)

0:000:00