Politisk overblik: Hash-legalisering, Løkkes pride-løb og udenlandsk advarsel mod København

OVERBLIK: Liberal Alliance vil legalisere hash, mens flere udenlandske ambassader advarer borgere mod København. Og så kan du se billederne fra Lars Løkke Rasmussens (V) løbetur i forbindelse med Copenhagen Pride. 

Foto: /ritzau/Andreas Haubjerg
Cecilie Gormsen

Velkommen til Altingets politiske overblik, der klæder dig på med tirsdagens vigtigste historier i dansk politik.

Vi starter hårdt ud med hash! Det er ikke nogen hemmelighed, at partierne i VLAK-regeringen ikke ser ens på alt, og Liberal Alliance tager tirsdag debatten om legalisering af hash op igen.

Liberal Alliance spiller nemlig i dag ud med et soloforslag, der går direkte imod regeringens linje, skriver Jyllands-Posten, og partiet opfordrer til at legalisere hash som led i den verserende bandekonflikt.

”Banderne kæmper om de markedsandele, som vi har gjort kriminelle. Vi har haft justitsministre, der år efter år har taget initiativ efter initiativ, og på trods af det ser vi bare, at det eskalerer, og det er jo, fordi der er et illegalt marked,” siger beskæftigelses-, integrations- og udlændingeordfører Laura Lindahl (LA).

Dette afvises dog både af Venstre og Konservative. Det kan du læse mere om hos Jyllands-Posten.

Udenlandsk advarsel mod København
Apropos bandekonflikten, har den nu fået flere udenlandske ambassader til at advare borgere mod København. BT kan blandt andet berette, at den amerikanske og italienske ambassade begge har udsendt sikkerhedsmeddelelser om situationen i de hårdest ramte områder. Den amerikanske ambassade henviser blandt andet til de seneste to måneder, hvor der har været mere end 20 banderelaterede hændelser – størstedelen skudepisoder.

Løkkes pride-løb
Mandag skød statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) Copenhagen Pride-ugen i gang med en løbetur ved Marienborg, hvor alle var inviteret med. Herunder kan du se, hvordan det forløb:

 

Løkke har i øvrigt givet et interview til Berlingske, hvor han blandt andet taler om frisind og tolerance. Og at homoseksuelles rettigheder ofte har været kendt som en venstrefløjssag.

”Det har egentlig altid irriteret mig, at området er blevet politisk monopoliseret. Nu er seksualitet selvfølgelig ikke et ideologisk projekt, men jeg synes godt, at man kan sige, at retten til at leve som man vil, er et klassisk liberalt dogme,” siger Lars Løkke Rasmussen til Berlingske. Læs interviewet her.

Skatterabat på rengøring og hækkeklip
Der tegner sig et flertal for at fortsætte boligjobordningen – det såkaldte håndværkerfradrag. Det skriver Altinget.

Liberal Alliance har ellers været imod ordningen, men nu åbner regeringspartiet for at fortsætte ordningen.

”Vi mener stadig, at man burde nedlægge ordningen og bruge pengene på lavere skat på arbejde i stedet. Men som så meget andet er det jo et kompromis mellem regeringspartierne, så jeg tror ikke, at den forsvinder," siger skatteordfører Joachim B. Olsen (LA).

Læs historien her.

Milliard-skattelettelser
Og når nu vi er ved Liberal Alliance. Mens Anders Samuelsen (LA) mandag måtte forsvare, at regeringen opgav at lette topskatten, understregede han flere gange, at VLAK-regeringen fortsat er ambitiøse på skatteområdet og op til efterårets forhandlinger vil fremlægge et skatteudspil med historisk store skattelettelser.

Tirsdag kan Børsen berette, at VLAK-regeringen lægger op til at sænke skatter og afgifter med mindst ti milliarder kroner, når den præsenterer finanslovsforslag, skatteudspil og en vækstpakke inden for de næste uger.

Læs historien her.

Økonomisk hjælp til Grønland
Og inden vi går videre til dagens kalender, skal vi lige have med, at ofrene for tsunamien i Grønland, der ramte 17. juni, nu kan se frem til økonomisk støtte. Regeringen har besluttet at søge Folketingets tilslutning til at støtte selvstyret med 30 millioner kroner til nye boliger og til at hjælpe de ramte med at skabe en ny tilværelse.

”Vi står sammen i rigsfællesskabet. Derfor har jeg også fulgt indsatsen efter naturkatastrofen tæt. Jeg håber, at statens bidrag kan hjælpe de berørte borgere i Grønland med at få genskabt trygge rammer og komme videre i deres liv efter den tragiske katastrofe,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Det sker i dag
Konservative fortsætter sit sommergruppemøde, som startede mandag. Det afsluttes med et pressemøde, hvor partiformand Søren Pape Poulsen vil ridse linjerne op for den kommende politiske sæson. Læs mere her.

Socialdemokratiet afslutter i dag sit sommergruppemøde, hvorefter formand Mette Frederiksen drager på en fire dages turné rundt i Danmark. I dag gæster hun Randers, Knebel, Bønnerup og Frederikshavn.

Den tidligere forsvarsminister Erling Brøndum bisættes i dag fra Skovvejskirken i Ballerup. Han døde i sidste uge.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00