Profiler risikerer at blive tvunget ud af lokalpolitik straks efter valget

VALGBARHED: Lokalrådsprofilerne Freddy Blak (S) og Finn Rudaizky (DF) risikerer at miste deres valgbarhed umiddelbart efter valget. Hvis det sker, må de opgive eventuelle pladser i regions- og byråd. 

Freddy Blak stiller op til regionsvalget for Socialdemokratiet. 
Freddy Blak stiller op til regionsvalget for Socialdemokratiet. Foto: /ritzau/Ole Steen
Daniel Bue Lauritzen

Når borgerne i Region Sjælland på tirsdag går i stemmeboksen, kan de finde Freddy Blak som nummer seks på den socialdemokratiske Liste A.

Men selvom han opnår valg, er det ikke sikkert, at han får indflydelse på regionen. 

Freddy Blak risikerer nemlig at miste sin valgbarhed, efter at han onsdag blev dømt for at have videregivet fortrolige oplysninger i bestikkelsessagen om it-virksomheden Atea til Weekendavisen.

Det kan ske, hvis Valgbarhedsnævnet vurderer, at Freddy Blak ikke er valgbar. Det vil i så fald betyde, at han må afgive en eventuel plads i regionsrådet. 

Læs også: Freddy Blak dømt for læk i Atea-sag

Freddy Blak selv er ikke bekymret:

"Jeg accepterer dommen og har bedt Region Sjælland om omgående at sende den til Valgbarhedsnævnet. Jeg har fået en bøde, ligesom hvis man har kørt for stærkt. Det mister man ikke sin valgbarhed på," siger han.  

Lignende sag kostede DF'er 
En dom i en lignende sag betød 8. maj 2017, at Finn Rudaizky fra Dansk Folkeparti blev smidt ud af Københavns Borgerrepræsentation.

Han havde lækket fortrolige oplysninger om terroristen Omar El-Hussein til BT. 

Alligevel står Finn Rudaizkys navn igen på stemmesedlen, når københavnerne skal stemme til både kommunalvalget i København og regionsvalget i Region Hovedstaden. 

Læs også: Københavnsk DF-politiker dømt for at lække oplysninger

Det skyldes, at man ikke får frataget sin opstillingsret, selvom Valgbarhedsnævnet vurderer, at man ikke er valgbar.

Ifølge Region Hovedstaden skal Finn Rudaizkys valgbarhed igen vurderes, hvis et nyvalgt medlem af enten regions- eller byrådet beslutter at angive ham til Valgbarhedsnævnet. 

Hvis det sker, tror Finn Rudaizky, at han får lov at blive i politik:

"Man kan lige så godt forestille sig, at Valgbarhedsnævnet kommer frem til en anden konklusion. Ellers vil det betyde, at jeg vil få fem års karantæne fra politik, og det er aldrig sket før for den samme forseelse. Det anser jeg for helt usandsynligt," siger Finn Rudaizky.

Ekspert: Forskellige sager
De to sager adskiller sig ifølge Roger Buch, der er kommunalekspert og forskningsleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, ved, at Freddy Blak ikke har videregivet personfølsomme oplysninger:

"I Rudaizkys sag var der tale om personfølsomme oplysninger, som han fik adgang til ved at bestille dem på vegne af et medie. Det er anderledes, end hvis man tilfældigvis ved noget, som man fortæller medierne," siger Roger Buch og fortsætter:

"Man kan ikke være sikker på, hvordan Valgbarhedsnævnet vurderer sager. Der er ikke nogen meget klar praksis. Valgbarhedsnævnet giver ikke særligt detaljerede afgørelser, når de træffer beslutninger. Så det er vanskeligt at vide, hvordan de reagerer i forskellige sager," siger han. 

Valgbarhedsnævnet har næste møde i december.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Finn Rudaizky

Medlem af Borgerrepræsentationen (DF), København, regionsrådsmedlem, Region Hovedstaden, fhv. formand, Det Mosaiske Trossamfund
handels- og kontorudlært (1961), HH (1966)

Freddy Blak

Fhv. regionsrådsmedlem (S), Region Sjælland, fhv. MEP
smed (Nakskov Skibsværft 1965)

Roger Buch

Centerleder, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
ph.d. (SDU. 1996), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00