Røde partier hiver Løkke i samråd om landbrugspakken

SAMRÅD: Enhedslisten og Socialdemokraterne kalder statsminister Lars Løkke Rasmussen i samråd efter nye afsløringer om landbrugspakken.

Foto: Mathias Bojesen/Scanpix
Emma Qvirin Holst

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kaldes igen i samråd om landbrugspakken.

Det er Socialdemokraterne, Enhedslisten, Radikale og SF, der står bag samrådsindkaldelsen.

De vil have statsministeren til at redegøre for sin pligt til at holde tilsyn med Eva Kjer Hansens arbejde som minister (se hele indkaldelsen i faktaboksen).

Indkaldelsen kommer, efter at Berlingske tirsdag aften havde en afsløring om regeringstoppens arbejde med landbrugspakken. Avisen er kommet i besiddelse af interne regeringsdokumenter, der viser, at regeringens egne embedsmænd advarede regeringen om, at regnemetoden bag landbrugspakken kunne møde kritik fra EU.

Læs også: Overblik: Forstå dramaet om landbrugspakken

Men den advarsel videregav regeringen ikke i samme ordlyd til Folketinget. Det bliver nævnt i en notits til Folketinget, at regnemetoden kunne være forbundet med EU-risici, men regeringen konkluderer samtidig, at Danmark overordnet overholder sine EU-retslige forpligtelser. Manglen på advarsler får nu kritik fra de røde partier.

"Det er rystende, at regeringstoppen har været med til at føre Folketinget bag lyset, og at regeringen præsenterer sine forhandlingspartnere og resten af Folketinget for notater, hvor alvorlige advarsler fra embedsværket er fjernet," siger Maria Reumert Gjerding, Enhedslistens miljøordfører, i en pressemeddelelse.

Den omstridte regnemetode
For at få landbrugspakkens miljøregnskab til at gå i plus gjorde daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) brug af de såkaldte baseline-effekter. Den betyder, at man i landbrugspakken i årene 2013-2015 inddrager udefrakommende miljøgevinster.

Læs også: Løkke afviser at stille op i samråd om landbrugspakken

Den regnemetode fik i februar kritik af en række forskere, der i Berlingske påpegede, at landbrugspakken i virkeligheden ikke gav et grønt plus. Den sag førte til et mistillidsvotum til Kjer fra et flertal af Folketingets partier, der mente, at hun havde givet misvisende oplysninger til Folketinget. Det hele endte med, at hun trak sig som minister.

Med den nye afsløring mener Maria Reumert Gjerding, at den mistillid bør udvides til at gælde hele regeringen.

"Et flertal i Folketinget udtrykte for få måneder siden mistillid til Eva Kjer Hansen på grund af den grove vildledning, som landbrugspakken bygger på. Når vi nu ved, at hele regeringstoppen har været involveret i vildledningen, kan jeg umuligt se, at Folketinget fortsat kan have tillid til regeringen," siger hun.

Det er ikke første gang, at Lars Løkke kaldes i samråd om landbrugspakken. Sidste gang drejede det sig om, at regeringstoppen og statsministeren selv var dybt involveret i arbejdet med landbrugspakken. Men dengang afviste Løkke at møde op, da det drejede sig om regeringsinterne sager.

Opdateret med samrådsindkaldelsen.

Dokumentation
  • Statsministeren bedes redegøre for, hvorvidt, hvordan og hvornår statsministeren har været orienteret om dialogen mellem Statsministeriet og Miljø- og Fødevareministeriet angående kvælstofregnskabet i fødevare- og landbrugspakken (herunder brugen af baseline-effekten og pakkens forhold til EU-retten), samt hvorvidt statsministeren har været involveret i denne dialog.
  • Statsministeren bedes redegøre nærmere for dialogen mellem Statsministeriets og Miljø- og Fødevareministeriet vedrørende kvælstofregnskabet i fødevare- og landbrugspakken (herunder om brugen af baseline-effekten og om pakkens forhold til EU-retten) med særlig fokus på Statsministeriets rolle og handlinger mellem 8.12.2015 og indgåelsen af landbrugspakken 22.12.2015.
  • Statsministeren bedes redegøre for sin tilsynsforpligtelse over for regeringens ministre og herunder oplyse, om den forpligter ham til at gribe ind, hvis han er vidende om, at en minister fremlægger misvisende oplysninger til eller forholdet centrale oplysninger for Folketinget?
  • Statsministeren bedes redegøre for sin tilsynsforpligtelse over for regeringens ministre og herunder oplyse, om den forpligter statsministeren til at gribe ind, hvis han er vidende om, at en minister gennemfører lovgivning, der strider imod Danmarks EU-retlige forpligtelser?
  • Hvad kan statsministeren oplyse om sin og sit ministeriums ageren i og viden om sagen om udarbejdelsen af kvælstofregnskabet (i fødevare- og landbrugspakken herunder brug af baseline og forhold til EU-retten), og hvad er statsministerens holdning til forløbet både internt i regeringen og i forhold til Folketinget og offentligheden i øvrigt?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00