SF-formand: Helle Thorning var på DJØF-mission

S-SF: Helle Thorning-Schmidt manglede en rød tråd og lod embedsmænd i Finansministeriet lægge politikken, mener SF-formand Pia Olsen Dyhr. Helt urimelig kritik, svarer Socialdemokraternes politiske ordfører.

SF-formand Pia Olsen Dyhr er alt andet end imponeret over tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).
SF-formand Pia Olsen Dyhr er alt andet end imponeret over tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Erik Holstein

Den tidligere socialdemokratiske formand og statsminister Helle Thorning-Schmidt får en hård medfart op til SF's landsmøde i weekenden. SF-formand Pia Olsen Dyhr langer ud efter Thorning i usædvanlig barske vendinger og lægger ikke skjul på sin dybe frustration over den tidligere regeringschef. Det er det hårdeste angreb i mange år fra en SF-formand på et socialdemokratisk koryfæ.  

Helle Thorning-Schmidt forlod dansk politik for små 14 dage siden, og Pia Olsen Dyhr tvivler stærkt på, at Thorning overhovedet havde et politisk projekt: 

”I Helles tid som formand startede hun med at gå til højre, så fik Villy (Søvndal) hende til at gå til venstre – og da hun så blev statsminister, lod hun embedsmændene i Finansministeriet styre. Helles mission blev den rene DJØF-mission,” siger SF-formanden.

Tiltro til Mette
Pia Olsen Dyhr deler til gengæld ikke den negative vurdering af den nye socialdemokratiske ledelse med Mette Frederiksen i spidsen, en kritik, som især Alternativet og Enhedslisten har fremført. 

Mette har et politisk projekt. I modsætning til Helle, der hverken havde en rød tråd eller et rødt kompas.

Pia Olsen Dyhr
Formand for SF

”Jeg har helt andre forventninger til Mette end til Helle. Mette er politiker," siger SF-formanden og fortsætter:

"For Mette er det ikke bare magt for magten skyld, men også en kamp for at opnå mere social retfærdighed. Det så vi blandt andet ved diskussionen om kontanthjælpsloftet. Og jeg er sikker på, at Mette ikke vil lave erhvervsskattelettelser i en tid, hvor de dårligst stillede må holde for.” 

Pia Olsen Dyhr pirker her til en øm socialdemokratisk tå. Nemlig den kontroversielle kombination af selskabsskattelettelser og en kontanthjælpsreform, der tidsmæssigt faldt sammen í 2013. Helle Thorning-Schmidt høstede dengang intern kritik fra blandt andre Mette Frederiksen og Nick Hækkerup (S). 

Uden retning
SF-formanden understreger, at SF og S også i dag er uenige på flere områder, såsom dagpengereformen og flygtningelandsbyer. Men SF-formanden ser alligevel valget af Mette Frederiksen som et stort fremskridt:

”Mette Frederiksen har taget et opgør med "nødvendighedens politik". Mette har et politisk projekt. I modsætning til Helle, der hverken havde en rød tråd eller et rødt kompas,” lyder salutten fra Pia Olsen Dyhr.

Hos Socialdemokraterne forstår den politiske ordfører Nicolai Wammen slet ikke kritikken af Thorning:
"Jeg er glad for Pia Olsen Dyhrs store opbakning og ros til Mette, det er fuldt fortjent. Til gengæld kan jeg slet ikke forstå kritikken af Helle. Den kritik er fuldstændig forkert og urimelig," lyder den ikke overraskende kommentar fra Nicolai Wammen.

Læs hele interviewet med Pia Olsen Dyhr på Altinget: christiansborg (Kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00