Kommentar af 
Simon Emil Ammitzbøll-Bille

René Christensen og Lars Løkke er et oplagt match

René Christensens skift fra DF til Moderaterne viser, at seriøse politikere gerne vil sidde sammen med Lars Løkke Rasmussen oppe ved voksenbordet. Mon ikke vi snart ser René Christensen tilbage på Christiansborg, skriver Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Jeg har set frustrationen i René Christensens øjne over ikke at kunne få indflydelse. Og jeg forstod ham. For jeg havde det lige sådan. Men sådan var tiderne, skriver Simon
Emil Ammitzbøll-Bille.
Jeg har set frustrationen i René Christensens øjne over ikke at kunne få indflydelse. Og jeg forstod ham. For jeg havde det lige sådan. Men sådan var tiderne, skriver Simon Emil Ammitzbøll-Bille.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Simon Emil Ammitzbøll-Bille
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I sidste uge skiftede den mangeårige finansordfører René Christensen fra Dansk Folkeparti til Moderaterne.

Det er noget af et skifte. Efter 15 år som folketingsmedlem for Dansk Folkeparti og endnu længere tid som byrådsmedlem er han pludselig medlem af det parti, Lars Løkke Rasmussen (M) stiftede med det formål at holde fløjene ud i strakt arm.

Det var faktisk Lars Løkke Rasmussens erfaringer med besværlighederne med Liberal Alliance og Dansk Folkeparti - og udsigten til Nye Borgerlige og Stram Kurs i Folketinget - der fik ham til at lave det nye parti.

Nu skulle der regeres fra midten, og René Christesen vil gerne være med.

Mange har taget det ilde op. Hvordan kan han overhovedet lavet sådan et skifte?

Manden har endda været næstformand for Dansk Folkeparti og så i en overgang ud til skulle overtage formandsposten efter Morten Messerschmidt, da retssagen om svindel med EU-midler så ud til at koste denne sin politiske karriere.

Sådan gik det ikke.

Læs også

René Christensen røg ud af Folketinget ved valget i 2022 og skiftede kort efter til en karriere i det private erhvervsliv. Og nu altså til Moderaterne.

Skiftet er nu slet ikke så underligt, som det kan se ud ved første øjekast. René Christensen har selv gennem årene været rimeligt åben om, at Dansk Folkeparti i sin tid havde været et blandt flere partier, han havde overvejet, da han i sin tid blev kommunalpolitisk aktiv.

Skiftet er nu slet ikke så underligt, som det kan se ud ved første øjekast

Simon Emil Ammitzbøll-Bille
Fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)

Det kunne nok lige så vel have været blevet Venstre. I stedet endte det i Dansk Folkeparti, hvor han primært stod for finans- og fødevarepolitikken.

Fra min tid som økonomi- og indenrigsminister i VLAK-regeringen kan jeg bevidne, at Christensen sjældent var begejstret for Kristian Thulesen Dahls på grund af en lidet forhandlingsvenlig linje.

Tværtimod så han sig selv som en blå DF'er med en økonomisk politik, der ikke lå langt fra den, Venstre havde under Lars Løkke Rasmussen.

Ikke bare én gang har René Christensen og jeg fundet hinanden i en aftale, som Kristian Thulesen Dahl senere rev tæppet væk under, selvom der lå et klart forhandlingsmandat. Bare fordi han kunne.

Jeg har set frustrationen i René Christensens øjne over ikke at kunne få indflydelse. Og jeg forstod ham. For jeg havde det lige sådan. Men sådan var tiderne.

René Christensen nævner selv EU-politikken som en anden årsag til skiftet. Han har aldrig været decideret modstander af projektet, og han blev både overrasket og skuffet, da Kristian Thulesen Dahl strammede partiets profil under pres fra dele af partiet.

Og så nævner han kommunikationen, som er blevet mere spids. Især på de sociale medier.

Det læser jeg som en eufemisme for at udlændingepolitikken er drevet længere ud til højre end i det meste af Dansk Folkepartis levetid.

Ingen tvivl om, at René Christensen går ind for en stram udlændingepolitik. Men det gør Lars Løkke Rasmussen og Moderaterne sådan set også. Hvem gør ikke det i dag?

Selv Martin Lidegaard har sagt, at udlændingepolitik ikke skal forhindre de radikale i at gå i regering.

Læs også

På den måde har Dansk Folkeparti sejret ad helvede til. Men udlændingepolitikken har aldrig været hjerteblodet for René Christensen.

Jeg har kendt ham siden valget i 2005, hvor vi begge stillede op i den daværende Storstrøms Amtskreds. Han talte meget om at forbedre forholdene for almindelige mennesker i deres dagligdag. Nærmest kun om udlændinge, når han blev spurgt om det.

Ingen tvivl om, at René Christensen går ind for en stram udlændingepolitik. Men det gør Lars Løkke Rasmussen og Moderaterne sådan set også. Hvem gør ikke det i dag?

Simon Emil Ammitzbøll-Bille
Fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)

Til gengæld har Dansk Folkeparti rykket sig siden Morten Messerschmidt overtog ledelsen og måske især efter optagelsen af to af Nye Borgerliges folketingsmedlemmer; Mikkel Bjørn og Mette Thiesen.

Sammen med europaparlamentariker Anders Vistisen bliver de mere og mere skarpe på de sociale medier.

De deler gerne videoer fra det yderste europæiske højre og fra mere eller mindre halvracistiske profiler. Ungarn forsvares, Trump forklares og der stilles tvivl om, hvor længe Ukrainestøtten kan bevares.

Ikke lige den udlændingepolitik René Christensen havde købt ind i.

Han vil hellere have indflydelse på politikken. Det siger han endda selv. Det fik man under Pia Kjærsgaard, det blev undermineret under Kristian Thulesen Dahl, men det er nærmest væk i Morten Messerschmidts kamp for at få en klar profil i en verden med et tocifret antal partier i Folketinget.

René Christensen og Lars Løkke Rasmussen er et glimrende match. Pragmatiske. Fleksible. Glade for indflydelse. Borgerlige, men ikke så meget, at det gør noget. En fjer i hatten for Løkke.

Skiftet viser, at seriøse politikere gerne vil sidde sammen med ham oppe ved voksenbordet. Mon ikke vi snart ser Christensen tilbage på Christiansborg?

 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00