Stædighed spændte ben for Kjer

PORTRÆT: Eva Kjer Hansen (V) har som miljø- og fødevareminister levet op til sit ry som en principfast og kompromisløs politiker. Det var samtidigt med til at vælte hende som minister. Det er ikke første gang, at stædigheden giver problemer. 

Eva Kjer Hansen (V) bøjer sig sjældent mange millimeter, hvis det er imod hendes overbevisning. Det viste hun med al tydelighed, da hun blev kaldt i det skæbnesvangre samråd, som efterfølgende fik Konservative til at udtrykke mistillid over for hende som miljø- og fødevareminister.
Eva Kjer Hansen (V) bøjer sig sjældent mange millimeter, hvis det er imod hendes overbevisning. Det viste hun med al tydelighed, da hun blev kaldt i det skæbnesvangre samråd, som efterfølgende fik Konservative til at udtrykke mistillid over for hende som miljø- og fødevareminister.Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016
Sine Riis Lund

Da den socialdemokratiske Mette Gjerskov i 2013 blev ofret som fødevareminister røg flaget til tops hos mange landmænd.

Med Eva Kjer Hansens (V) afgang som miljø- og fødevareminister er stemningen i landbrugsland mere til at sænke det på halv.

Da Eva Kjer Hansen (V) i juni 2015 overtog posten som både miljø- og fødevareminister var mange bekymrede for, om hun kunne balancere hensynet mellem to områder, som historisk ofte har ligget i modstrid med hinanden. Her får Eva Kjer Hansen overdraget Miljøministeriet af tidligere miljøminister Kirsten Brosbøl (S).
Da Eva Kjer Hansen (V) i juni 2015 overtog posten som både miljø- og fødevareminister var mange bekymrede for, om hun kunne balancere hensynet mellem to områder, som historisk ofte har ligget i modstrid med hinanden. Her får Eva Kjer Hansen overdraget Miljøministeriet af tidligere miljøminister Kirsten Brosbøl (S). Foto: Michael Bothager/Scanpix

For det er en nær allieret til landbruget, der er faldet i dansk politik.

Så nær, at der jævnligt i miljø- og naturfolks mundvige er hvislet ukvemsord ud om Eva Kjer Hansens tætte samarbejde med landbrugets organisationer.

Fra start har miljø- og fødevareministeren da også haft en klart defineret rolle fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Med en fødevare- og landbrugspakke i hånden skulle hun agere frontsoldat i kampen for at erobre Venstres tabte landbrugsland tilbage – ikke mindst fra Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

Det er ikke, fordi landmænd i antal udgør en stor stemmeskare, men deres opbakning kan betyde flere afledte stemmer fra slagterimedarbejderen, brugsuddeleren og naboerne i den nærliggende landsby.

Til den opgave var Eva Kjer Hansen oplagt: En sønderjyde, datter af en landmand og en garvet politiker med tidligere erfaring som fødevareminister.

Ugleset blandt miljøfolk
Nok blev Eva Kjer Hansen sidste år miljø- og fødevareminister af navn, men kritikere har mere set hende som en landbrugsminister af gavn.

Samarbejdet med landets miljøorganisationer gik da også skævt fra start.

Allerede nyheden, om at de tidligere miljø- og fødevareministerier skulle lægges sammen, fik miljøorganisationer til at harcelere over udsigten til, at miljøet ville få status af en forsømt lillebror i den nye sammenbragte familie.

Og Venstres regeringsgrundlag hjalp ikke.

"Det er tydeligt, at Lars Løkke Rasmussen river de sidste sten af Svend Aukens livsværk ned," som præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening Ella Maria Bisschop-Larsen udtrykte det.

Senere kaldte generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden, Gitte Seeberg, 16-punktsplanen, der udgjorde grundlaget for den senere vedtagne fødevare- og landbrugspakke, for en “horrorplan”.

Eva Kjer Hansen svarede igen og kaldte reaktionerne fra landets naturorganisationer for “meget lidt konstruktivt”.

Kompromisløs stil
Ministeren har dog ikke haft travlt med at tækkes miljøfolkene.

Som eksempel sendte hun i november en pressemeddelelse ud med overskriften “Forhadte vandløb skal ud af nye vandområdeplaner”, som om udtrykket forhadt i denne sammenhæng var helt bredt accepteret. Det affødte hurtigt en Facebookside med titlen “Bevar de forhadte vandløb”. Siden har i dag mere end 14.000 medlemmer.

Selv om Eva Kjer Hansen har været en endog meget flittig minister, så er der heller ikke blevet plads til mange af miljøorganisationernes prioriteter.

Meget af Eva Kjer Hansens tid er i stedet gået med at gennemføre den omstridte fødevare- og landbrugspakke. Det var fra start en ambitiøs opgave, og her fik Eva Kjer Hansen brug for sine kendte egenskaber som en enorm slider og en fagligt dygtig, engageret og resultatorienteret politiker.

Hun er samtidigt kendt for at være en principfast person, der står stærkt på sine – liberale – synspunkter. Hendes kompromisløse stil og stædige natur er dog samtidigt en væsentlig del af forklaringen på hendes fald som minister.

Det sås tydeligt, da Konservatives landbrugsordfører Rasmus Jarlov på et samråd tidligere denne uge igen og igen ville have ministeren til at erkende, at det fremlagte kvælstofregnskab i landbrugspakken ikke var retvisende.

Her blev Rasmus Jarlov blot mødt af en indrømmelse så lille, at det i stedet for en fremstrakt hånd kom til at fremstå som et slag i ansigtet.

Eva Kjer Hansen medgav blot, at det “havde været fint med en lille stjerne” i en tabel. Senere samme aften udtrykte Konservative som bekendt mistillid til miljø- og fødevareministeren.

Fældet af sutteflasker
Det er ikke første gang, at Eva Kjer Hansens stædige og urokkelige natur er med til at give hende problemer som minister.

Da hun var fødevareminister i den tidligere VK-regering, røg hun ud i en regeringsrokade, og den såkaldte sutteflaske-sag blev nævnt som en oplagt årsag til hendes fald.

Her nægtede Eva Kjer Hansen at følge en folketingsbeslutning om at indføre et nationalt forbud mod sutteflasker med det hormonforstyrrende stof bisphenol A. Hun henholdt sig til, at forbuddet ville stride mod EU-retten.

Det var ellers en oplagt populær sag at forfølge, men det har sjældent fristet Eva Kjer Hansen til at gå imod sin overbevisning. Afløseren på posten, Henrik Høegh (V), gennemførte efterfølgende et forbud.

Så nok har den idealistiske og kompromisløse tilgang til politik på den ene side affødt stor respekt om Eva Kjer Hansen, men det har samtidigt vist sig at være en af sønderjydens største svagheder i hendes politiske virke.

Dokumentation

Blå bog: Eva Kjer Hansen

Medlem af Folketinget for Venstre siden 1990. 
Medlem af Europa-Parlamentet 1994-1999.

Parlamentarisk karriere
Miljø- og fødevareminister fra 28. juni 2015.
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri fra september 2007 til februar 2010.
Socialminister og minister for ligestilling fra august 2004 til september 2007.
Formand for Europaudvalget oktober 2011 - juni 2015.
Formand for Det Udenrigspolitiske Nævn marts 2010 - september 2011.
Formand for Udvalget vedrørende Danske Kulturelle Anliggender i Sydslesvig 2002-2004.

Uddannelse og erhverv
Cand.polit., Københavns Universitet, 2012.
Tillægsuddannelsen på Danmarks Journalisthøjskole fra 1990 til 1991.

Kilde: FT.dk


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00