Kommentar af 
Thomas Larsen

Storbyeliten dæmoniserer Støjberg, men skubber blot flere vælgere ind i hendes favn

Mens V-formand og forsvarsminister Troels Lund Poulsen kæmper med kaos i Forsvaret, inviterer Inger Støjberg til CO2-rallies i Jylland og på Sjælland. Målinger indikerer, at hun taler til et stort publikum, skriver Thomas Larsen.

Nye tal viser,&nbsp;at en stor del af befolkningen ligger på linje med Inger Støjberg, skriver Thomas Larsen.<br><br>
Nye tal viser, at en stor del af befolkningen ligger på linje med Inger Støjberg, skriver Thomas Larsen.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Thomas Larsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

"Støjberg går Trump."

Sådan lød overskriften på en leder i Ekstra Bladet, hvor skribenten hamrede mod Inger Støjberg og Danmarksdemokraternes CO2-rallies, der løber af stablen i weekenden på Kirkegaard ved Randers og Æblehøjgaard i Svinninge.

I Ekstra Bladet var der ingen sympati for hverken Støjberg eller landbruget.

"Danmarksdemokraterne stiller sig her i spidsen for et destruktivt virke fra den suverænt mest subsidierede branche i landet. Et landbrug, der kvæler indre farvande, forgifter grundvand og altid klynker farisært om natur eller raser ude af proportioner, når de bliver bedt at holde op med at ødelægge Danmark af hensyn til deres egen indtjeningsevne," lød kritikken i avisen.

I artiklen blev det fastslået, at der bør indføres en CO2-afgift på landbruget. Og at det bør ske, uanset om Støjberg "kan drive en mindre flok stemmekvæg sammen og 'muhe' med på en falsk melodi om, at mælk, ost og smør forsvinder, hvis man beder landbruget bidrage det mindste til en bedre verden."Oven i dette blev Støjberg og Danmarksdemokraterne slået i hartkorn med Bæredygtigt Landbrug, og Ekstra Bladet mindede om, hvordan folk herfra har truet økonomiprofessor Michael Svarer ved et møde og har langet ud efter Danmarks Naturfredningsforenings præsident, Maria Reumert Gjerding.

Trods den skarpe retorik har Støjberg næppe ligget søvnløs om natten.

Set fra hendes perspektiv er en artikel, som er skrevet i et bladhus på Rådhuspladsen, og som nådesløst angriber landbrugserhvervet, kun med til at samle de vælgere, hun appellerer til.

Der er således en dyb afgrund mellem den beskrivelse af landbruget, som Ekstra Bladet fremmaner, og den version, som Danmarksdemokraterne abonnerer på. Og det er vel at mærke en kløft, som er blevet underbygget med nye tankevækkende tal.

Internt i DD ønsker man ikke at blive til den karikatur, som modstanderne taler om.

Thomas Larsen

Målinger, som Berlingske har fået foretaget, viser nemlig, hvordan Danmark er delt i land og by, når det handler om at lægge en CO2-afgift på landbruget. Firkantet sagt går skellet mellem landets fire største byer – og resten af landet.

Tallene har givet genlyd i flere partier på Borgen, og de har fået bekymringen til at stige i Venstre, for tallene viser, at en stor del af befolkningen ligger på linje med Inger Støjberg.

Overfor Berlingske har valgforsker Rune Stubager forklaret, at når så mange vælgere er imod at lægge en CO2-afgift på landbruget, er det formentlig, fordi der er tale om et sammenstød, der stikker dybt.

"Når så mange er imod, er den nærliggende analyse, at det her ikke kun handler om landbrug, men om hele land- og by-konflikten, som vi så under valget i 2015," lød det fra Rune Stubager.

Hermed henviser han til valget, hvor "det gule Danmark" eller "udkantsdanmark" gjorde oprør. Hvilket blandt andet resulterede i en enorm fremgang til Dansk Folkeparti, som fik støtte fra mere end 21 procent af befolkningen.

Da den tidligere V-strateg, Steffen Hjaltelin, blev præsenteret for tallene, reagerede han først med forbløffelse. Derpå forudså den mangeårige V-strateg, at hvis der ikke snart indgås en bred politisk aftale om en CO2-afgift på landbruget, vil Venstre ende som den store taber.

"Der er en reel risiko for, at Venstre kan komme helt ned på fem procent," sagde han.

Alt dette udgør baggrundstæppet for de "rallies", som Støjberg har indbudt til, og som hendes modstandere hader. De mener, at hun er dybt populistisk. De advarer om, at der er ved at ske en amerikanisering af dansk politik. Og de anklager hende for at piske et oprør frem i landbruget og skærpe konflikterne mellem land og by.

Læs også

Måske får de sig en overraskelse. For internt i DD ønsker man ikke at blive til den karikatur, som modstanderne taler om. På de to rallies vil deltagerne derfor heller ikke blive opfordret til at gribe ud efter høtyven og starte traktoren for at køre i protesttog mod København.

Tværtimod inviterer partiet til en komsammen, hvor der nok vil være taler, men også "underholdning for store og små". Undervejs vil der blive budt på hotdogs, fadøl og sodavand. Eller som det lyder i invitationen: "Tag hele familien med til en hyggelig eftermiddag i godt selskab."

Fortsætter kritikerne med at dæmonisere Støjbergs rallies og hendes modstand mod en CO2-afgift, vil de ikke kun tale sig væk fra den store befolkningsgruppe, der er bekymret for, hvordan en afgift vil ramme landbruget og landområderne. De vil ironisk nok skubbe flere vælgere helt ind i Støjbergs favn.

Danmarksdemokraterne vil igen og igen fortælle, at det kun er Danmark, der vil lægge en CO2-afgift på landbruget.

Thomas Larsen

Midt i det opgør står Venstre som det mest udsatte parti. På Borgen er V-formand og forsvarsminister Troels Lund Poulsen tvunget til at bruge alle sine vågne timer på at få styr på et kaotisk forsvar.

Mens han skal optræde på svære pressemøder og skal berolige chokerede forsvarsordførere, kan Inger Støjberg pleje sine tilhængere og forberede nye fremstød i Venstres gamle kerneland.

Går det efter hendes plan, vil opgøret om landbruget også fylde i kampagnen frem mod valget til Europa Parlamentet 9. juni. Med spidskandidat Kristoffer Storm i front vil Danmarksdemokraterne igen og igen fortælle, at det kun er Danmark, der vil lægge en CO2-afgift på landbruget.

De vil slå på, at afgiften vil flytte produktion ud af landet. Og de vil hævde, at forsyningssikkerhed – også når det gælder fødevarer – er vigtigere end nogensinde i en tid med krig. 

Overfor Støjberg står alle de partier og de mange vælgere, som mener, at landbruget skal pålægges en CO2-afgift af hensyn til klimaet. Mange af dem bor i landets største byer, og de vil støtte lederen i Ekstra Bladet.

Hvis dette opgør bider sig fast, vil et nyt skælv snart gå gennem dansk politik, og det vil ændre på styrkeforholdet mellem Venstre og Danmarksdemokraterne til Inger Støjbergs fordel.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Larsen

Politisk kommentator
fellow (Stanford Uni. 2000), journalist (DJH 1988)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)









0:000:00