Ulovligt indsamlede patientoplysninger slettes alligevel

DATABASE: Kulturminister Marianne Jelved (R) lytter nu til et flertal uden om regeringen. De ulovligt indsamlede patientoplysninger i DAMD-databasen skal alligevel slettes.

Foto: Colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Efter pres fra et flertal i Folketinget ændrer kulturminister Marianne Jelved (R) nu regeringens lovforslag om patientoplysninger i Rigsarkivet fra DAMD-databasen.

Lovforslaget ville ellers have betydet, at man arkiverer millioner af ulovligt indsamlede patientoplysninger i Rigsarkivet i den omstridte DAMD-database. Men nu skal oplysningerne slettes, foreslår ministeren.

”Baggrunden for ændringsforslaget er, at der med den omfattende indsamling af følsomme personoplysninger uden tilladelse til Almen Medicinsk Database (DAMD) er skabt en helt ekstraordinær situation, hvor der er behov for at regulere for at genetablere tilliden mellem læge og patient,” hedder det blandt andet i ændringsforslaget, som ministeren står bag.

Ønske fra Rigsarkivet
Sagen landede for måneder tilbage på kulturministerens bord. Det skete, efter det var kommet frem, at enten regionerne, Sundhedsministeriet og de forskere, som stod bag databasen, ikke havde sikret sig, at det var lovligt at indsamle behandlingsoplysninger fra de praktiserende læger.

Marianne Jelved har hidtil argumenteret for, at databasens indhold skal bevares, fordi Rigsarkiveret vurderer, at data har historisk værdi. Hun understregede under lovforslagets 1. behandling, at det netop i totalitære stater er politikere, der bestemmer, hvad der gemmes for eftertiden. Derfor mente hun ikke, at Folketinget skulle beslutte, hvorvidt oplysningerne fra offentlige myndigheder skal gemmes.

Havde kulturministeren ikke fremsat ændringsforslaget, ville SF, Enhedslisten og blandt andet Venstre og Dansk Folkeparti have tvunget regeringen til at slette oplysningerne på anden vis.

De praktiserende læger glæder sig over, at kulturministeren har ændret holdning.

”Det er meget glædeligt, at fornuften omsider sejrer i DAMD-sagen. Når man indsamler personfølsomme helbredsoplysninger uden at have en lovhjemmel, så skal de oplysninger naturligvis slettes, uden at man afleverer en kopi til Rigsarkivet,” siger formanden for de praktiserende læger, Christian Freitag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00