Valg kan udskyde økonomiforhandlinger

ØKONOMIAFTALE: Et valg kan spænde ben for regeringens forhandlinger med regionerne og kommunerne om næste års økonomi. Udskrives valget, inden aftalerne er i hus, kan det potentielt forsinke forløbet til august.

Både Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), og KL's formand, Martin Damm (V), håber på at lande en økonomiaftale, inden der udskrives valg.
Både Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), og KL's formand, Martin Damm (V), håber på at lande en økonomiaftale, inden der udskrives valg.Foto: Per Bang Thomsen
Kim RosenkildeLise-Lotte SkjoldanOle Nikolaj Møbjerg Toft

KL og Danske Regioner begynder i disse dage forhandlingerne med regeringen om næste års økonomi. På programmet står drøftelser om emner lige fra kontanthjælp til flygtninge til medicinudgifter i sundhedsvæsnet.

Men udskriver statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) valg, inden regionerne og kommunerne har en aftale på plads om næste års økonomi, så går forhandlingerne på standby.

Det vil kunne forsinke forhandlingerne med mindst en måned og give store udfordringer, vurderer Danske Regioners formand, Bent Hansen (S).

”Forhandlingerne går jo i nul ved valgudskrivelsen, og det er ikke kun selve valget, der skal overstås. Der skal jo også være dannet en ny regering samt et regeringsgrundlag,” siger Bent Hansen.

Han håber og forventer, at økonomiforhandlingerne kan blive afsluttet inden sommerferien, også selv om de må lukke midlertidigt ned på grund af et valg.

Også hos KL satser man på at få en aftale i hus inden valget, så landets kommunalbestyrelser og økonomiansvarlige embedsmænd ikke risikerer at gå på sommerferie uden at kende grundlaget for efterårets budgetforhandlinger.

”Det vigtigste argument for os er, at det for kontinuiteten og kommunernes skyld er bedst at få landet en aftale, så vi kan komme videre med vores budget,” siger KL's formand, Martin Damm (V).

Læs hele artiklen på Altinget: kommunal. Tegn et gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

Martin Damm

Borgmester (V), Kalundborg Kommune, formand, KL
mpm (SDU 2005), civiløkonom (Handelshøjskolen, Slagelse 1994), seniorsergent (Frederikshavn 1989), elektronikmekaniker (Holmen Kbh. 1985)

0:000:00