Debat

Venstre: Udenlandsk kapital kan bidrage til udviklingen af dansk sport

Der er ingen tvivl om, at de udenlandske opkøb er fyldt med nuancer. Men det ville være hamrende ærgerligt, hvis vi regulerer det ihjel, så vi eksempelvis ikke ser et nyt fantastisk internationalt kvindehold, skriver Stén Knuth (V).

HB Køge er et fremragende eksempel på, hvordan sporten kan blomstre, når man får tilført udenlandsk kapital og erfaringer, skriver Stén Knuth.
HB Køge er et fremragende eksempel på, hvordan sporten kan blomstre, når man får tilført udenlandsk kapital og erfaringer, skriver Stén Knuth.Foto: Albert Gea/Reuters/Ritzau Scanpix
Stén Knuth
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Som en del af sportens udvikling har man gennem de seneste år set, at flere og flere danske fodboldklubber er blevet købt af udenlandske investorer. Mens andre mener, at det er forkert og vil regulere det, så synes jeg, at det er vigtigere, at vi lader sporten udvikle sig.

Den udenlandske kapital gør det muligt at tage nogle sportslige initiativer og satsninger, fordi man har flere penge i ryggen. Det er i den grad positivt og det gør Danmark stærkere sportsligt.

Kvindefodbold ser nye højder

Et godt eksempel på udvikling gennem udenlandske investorer er dansk kvindefodbold. Kigger man eksempelvis på HB Køges kvindehold, så har udenlandsk kapital fra Capelli Sport med den amerikanske George Altirs i spidsen givet holdet en enorm sportslig forbedring.

Jeg vil gerne sende en opfordring til de udenlandske investorer om, at de skal huske at bevare fankulturen og fællesskabet.

Stén Knuth (V)
Idrætsordfører

Forrige år blev holdet danske mestre i kvindefodbold og jeg ser HB Køge, som et fremragende eksempel på, hvordan sporten kan blomstre, når man får tilført udenlandsk kapital og erfaringer.

Jeg er dog ikke blåøjet omkring, at udenlandsk kapital nødvendigvis kun bringer positive historier med sig. Nogle klubber bliver købt, og ender desværre uden den store succes. Mest af alt, ender de i stedet med at sende gode spillere til klubber i udlandet med samme ejere.

Der er ingen tvivl om, at de udenlandske opkøb er fyldt med nuancer. Men vi har en sportsverden, som har formået at udvikle sig. Det kræver i nogle tilfælde udenlandske satsninger, som kan enten lykkes eller mislykkes, men det ville være hamrende ærgerligt, hvis vi regulerer det ihjel, så vi eksempelvis ikke ser et nyt fantastisk internationalt kvindehold.

Lad os bevare fankulturen

I dag er vi oppe på, at ni ud af de 24 fodboldklubber i de to største herrerækker i Danmark, er kommet på udenlandske hænder. Det er en mulighed for sporten til at udvikle sig gennem nogle kapitaltilførsler.

Temadebat

Hvad betyder bølgen af udenlandsk ejerskab for dansk fodbold?

I løbet af de seneste år er mange danske fodboldklubber kommet på udenlandske hænder – ligesom det er tilfældet i de store europæiske ligaer. I dag har ni ud af de 24 fodboldklubber i de to bedste danske herrerækker har udenlandske ejere.

For mange klubber kan et nyt ejerskab give en tiltrængt kapitalindsprøjtning og nye muligheder for talentudvikling til gavn for både spillere, fans og ejerkreds.  Men det rejser samtidig en række dilemmaer.

Altinget Idræt spørger i denne temadebat politikere, eksperter og interessenter til denne udvikling, og hvad der eventuelt bør forandres.

Om temadebatter:

Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

På kvindesiden er HB Køge et godt eksempel, mens særligt FC Nordsjælland og FC Midtjylland er gode eksempler på herresiden, på hvordan man med penge og erfaring i ryggen kan udvikle sit sportslige koncept til nye højder.

Det er præcis derfor, at vi skal passe på med reguleringen, men jeg vil gerne sende en opfordring til de udenlandske investorer om, at de skal huske at bevare fankulturen og fællesskabet.

Det er nu engang så fantastisk at komme på stadion som fan, og virkelig juble igennem, når ens hold scorer. Desværre har der nemlig været nogle uheldige tilfælde i England, hvor ejerne har glemt, at de ejede en fodboldklub, som er meget mere end bare en forretning.

Lad os bevare det fællesskab, som sporten skaber og de glæder, som fansene deler. De glæder kan der sagtens komme flere af, selv med udenlandske ejere, fordi de kan bringe sporten så meget.

Jeg ser ikke behovet for den store regulering af udenlandske ejere. Så længe alt foregår inden for lovens ramme, så hylder jeg udviklingen af sporten højest. Og lad os så endelig få en masse store internationale succeser med danske fodboldhold, både herrerne og kvinderne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00