Debat

Camilla Stubbe Teglbjærg: Trygfonden skal støtte civilsamfundets ildsjæle

DEBAT: Trygfondens midler bør uddeles langt mere omsorgsfuldt og effektivt, tættere på medlemmerne og de lokale frivillige ildsjæle, skriver Camilla Stubbe Teglbjærg.

Trygfonden bør uddele flere penge til civilsamfundets frivillige ildsjæle, som knokler for at gøre noget for de mindre ressourcestærke, skriver Camilla Stubbe Teglbjærg.
Trygfonden bør uddele flere penge til civilsamfundets frivillige ildsjæle, som knokler for at gøre noget for de mindre ressourcestærke, skriver Camilla Stubbe Teglbjærg.Foto: Tryghedsgruppen
Benedicte Gjerding Dahlberg
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Camilla Stubbe Teglbjærg
Kandidat til repræsentantskabet i Tryghedsgruppen

Det ligner et forsøg på at skabe falsk utryghed, når formandskabet i Tryghedsgruppens bestyrelse prøver at gøre repræsentantskabsvalget til et spørgsmål om at bevare Trygfonden og livreddertårnene.

Vi kunne gøre langt mere gavn ved at diskutere, hvordan en større del af Trygfondens 650 millioner kroner kan bruges som løftestang for ngo'erne og de tusindvis af frivillige ildsjæle i civilsamfundet.

Frivillige, som ønsker at bruge tid på at skabe sammenhængskraft i deres lokalsamfund, eller som giver en hånd til dem, der har brug for hjælp i en svær dagligdag. Få tusinde kroner kan gøre en stor forskel for en forening eller lokalt initiativ, det ser jeg hver dag.

Fakta
Indlægget er alene udtryk for skribenternes egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Falsk utryghed
Der er i alt 70 kandidater ved årets valg, og ingen af disse ønsker at nedlægge hverken Trygfonden eller livreddertårnene. Selv ikke de mest slipseklædte kritikere slår på, at de vil reducere Trygfondens 650 millioner årlige uddelingskroner.

Mig bekendt er ingen tidligere gået til valg på at nedlægge Trygfonden – heller ikke ved sidste repræsentantskabsvalg i Region Hovedstaden, hvor bølgerne gik højt i diskussionen om at indføre kundebonus eller ej. Der var jo rigeligt med penge både til bonus og til flere midler til Trygfonden.

I stedet for at skabe falsk utryghed om den forsatte eksistens af Trygfonden og dens signaturprojekter bør vi efter min mening drøfte, om nogle af Trygfondens uddelingsområder skal justeres.

Camilla Stubbe Teglbjærg
Kandidat til repræsentantskabet i Tryghedsgruppen

Så i stedet for at skabe falsk utryghed om den forsatte eksistens af Trygfonden og dens signaturprojekter bør vi efter min mening drøfte, om nogle af Trygfondens uddelingsområder skal justeres, så de bedre matcher behovet og ønskerne i den store medslemskare blandt Tryg og Alkas forsikringskunder.

Større fokus på civilsamfundet
Fonde i Danmark uddeler i dag 17 milliarder kroner om året. Langt størstedelen af pengene går til den offentlige sektor, herunder til offentlig forskning på universiteterne.

En stor del går også til kunstområdet, og en stadig voksende del går til et hav af projekter i landets folkeskoler – lærere og skoleledere taler om et "project overload."

Jeg mener, at Trygfonden bør lade de andre fonde, stat og kommuner om at tage sig af forskningsindsatserne og projekterne for børn i den skolesøgende alder. Det klarer de godt.

I stedet bør Trygfonden uddele flere penge til ngo-sektoren og civilsamfundets frivillige ildsjæle, som knokler for at gøre noget for de mindre ressourcestærke.

De, der har deres at kæmpe med: enlige, ressourcesvage mødre, udsatte unge, ensomme ældre, hjemløse, nedslidte seniorer, der må trække sig tidligt fra arbejdsmarkedet, eller pårørende til mennesker med demens og andre kroniske sygdomme.

Og har vi helt glemt, at det stadig er meget vanskeligt for mennesker med handicap at blive en del fællesskaberne? Tilgængelighed handler ikke længere om kørestolsramper og lifte.

Trygfonden bør give midler, så civilsamfundet kan gøre sig tilgængelig for alle mennesker – også for frivillige med handicap, som ønsker at gøre en forskel for andre.

Læs også

"Bevar Trygfonden"
Flere af Tryg og Alkas kunder ønsker at få medindflydelse på Tryghedsgruppens enorme overskud og på uddelingsmillionerne i Trygfonden.

Det skaber mere kamp om pladserne i repræsentantskabet, men Tryghedsgruppens formandskab bør holde sig for god til at benytte populistiske kneb og skabe skræmmebilleder.

"Bevar Trygfonden." Ja, det kan vi jo alle være enige om.

Men som repræsentantskabsmedlem med erfaring fra ngo-sektoren og fingrene nede i den frivillige virkelighed vil jeg arbejde for, at vi uddeler Trygfondens midler langt mere omsorgsfuldt og effektivt – tættere på medlemmerne og de lokale frivillige ildsjæle.

Dokumentation

TAG VALGDEBATTEN I ALTINGET

En halv million mennesker i Region Hovedstaden afgør, hvem af de 70 opstillede kandidater der skal have de 21 ledige pladser i Tryghedsgruppens repræsentantskab.

Valget er vigtigt, fordi det er med til at tegne fremtiden for et af landets helt store erhvervsdemokratiske selskaber. Derfor giver Altinget i disse uger plads til at lade debatten mellem kandidaterne udfolde sig.

Send dit indlæg om, hvad du vil arbejde for i repræsentantskabet, til [email protected].

Vi bringer så mange indlæg som overhovedet muligt inden for valgperioden.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00