”Det er jo tyveri ved højlys dag”

UGEREVY: Regeringens udspil til finanslov satte et markant aftryk på den forgangne uge i civilsamfundet. Men vi skal også omkring en storspiller, en superheltemenu og en socialøkonomisk rasteplads. 

Regeringens finanslov kan få voldsomme konsekvenser for de mest udsatte, frygter sociale organisationer. 
Regeringens finanslov kan få voldsomme konsekvenser for de mest udsatte, frygter sociale organisationer. Foto: /ritzau/Maud Lervik
Carsten Terp Beck-Nilsson

Så skal vi ellers love for, at der kom rav i den, hva'ba'?

På redaktionen havde vi egentlig indstillet os på, at civilsamfundet ville gå nogenlunde ram forbi. Men da regeringen lagde sit finanslovudspil frem torsdag, blev det klart, at en del af pengene til at styrke Skat skal hentes i civilsamfundet – nærmere bestemt ved at fjerne en ordning med momskompensation til almennyttige foreninger. Og så kunne vi ellers godt vinke farvel til vores magelige og komfortable finanslovdækning.

I Foreningsdanmark blev udsigten til at miste 155 millioner kroner modtaget omtrent sådan her:

Men hurtigt blev målløsheden til bestyrtelse, som måske mest præcist blev udtrykt af formanden for Frivilligrådet, Vibe Klarup.

”Det er jo tyveri ved højlys dag,” sagde hun i artiklen her.

Og med det velkommen til ugens civile overblik, der fortsætter i det politiske spor. For ugen forinden landede der som en bekendt en bred politisk aftale, der skal give ledige bedre muligheder for at arbejde frivilligt.

Det blev mødt med klapsalver blandt frivillige foreninger. Men hos arbejdsmarkedets parter vakte forliget mildt sagt ikke begejstring.

”Som ledige skal man jo bruge sine kræfter på at finde et nyt arbejde, så vi har svært ved at se, at det skulle være nødvendigt at hæve grænsen for dagpengemodtagere, som arbejder frivilligt," siger Jørgen Bang-Petersen, der er chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening.

Og som du kan læse i artiklen her, er der heller ikke meget jubel at spore hos fagbevægelsen.

Næh, så var der alligevel mere begejstring at finde på Københavns Rådhus torsdag, hvor kommunen serverede rådhuspandekager.

Anledningen var Røde Kors Hovedstadens 100 års jubilæum. Og det er jo ikke den dårligste grund til at give 400 frivillige det, Ole Abildgaard Mikkelsen på LinkedIn kalder en rigtig superheltemenu.

 

Ikke for at forklejne rådhuspandekager – de er gode, det indrømmer vi – men der er alligevel et lille stykke vej fra kantinen i Københavns Rådhus til en af de 20 bedste restauranter i England.

Den hedder Le Champignon Sauvage og ligger på en tankstation nær Gloucester. Ja, du læste rigtigt.

Gourmet-menu på en motorvejstank er ikke ligefrem hverdagskost, men Gloucester Services er heller ikke nogen helt ordinær benzintank. Den er udsprunget af lokalsamfundet, bygget nænsomt ind i de omgivende bakkedrag, tager socialt ansvar, giver overskud og sender en konstant strøm af penge ud i områdets civilsamfund.

Du kan læse mere om den socialøkonomiske rasteplads i artiklen her.

Gravskrift over foreningsdemokratiet
Og så til det højt besungne danske foreningsdemokrati. For det halter mere, end vi vil være ved. I hvert fald at dømme ud fra en international undersøgelse foretaget blandt medlemmer af sportsklubber i ti europæiske lande.

Undersøgelsen viser, at medlemmerne er markant mere aktive på banen, end de er i tredje halvleg. For når der skal vælges dirigent til generalforsamlingen eller diskuteres vedtægter, møder kun 22 procent op. Og det er en langt mindre andel end i nogen af de andre lande, skriver Altinget.

"De her tal er meget overraskende og bør give anledning til at diskutere, om danske idrætsforeninger er dårligere til at involvere og engagere medlemmerne i foreningsdemokratiet, end vi går og tror," siger SDU-professor Bjarne Ibsen.

Den konklusion køber man dog ikke i sportsverdenen, hvor man ikke giver meget for studiet.

"Der er så store metodiske problemer, at jeg er varsom med at konkludere for meget på baggrund af det her studie,” siger Poul Broberg, der er chef for Public Affairs i DIF, som på ingen måde er klar til at lægge det danske medlemsdemokrati i graven.

Det er man heller ikke i Randers. Men man går dog så langt som til at sende det lokale foreningsliv på plejehjem.

Ja ja, vi ved det godt. Det var et billigt retorisk kneb, men vi vil så gerne have, at du bliver hængende lidt længere.

Til vores forsvar skal siges, at det heller ikke er 100 procent forkert. For Randers er nemlig begyndt at stille tomme lokaler på kommunens plejehjem lokaler til rådighed for lokale foreninger. Allerede i august rykkede en yoga-klasse ind på plejehjemmet Åbakken.

Tanken er at få liv i tomme lokaler om aftenen og i weekender, hvor plejehjemmene alligevel ikke har brug for dem. Og på den måde tager Randers Kommune hul på en større og mere principiel diskussion om en bedre brug af offentlige lokaler.

Den lader vi dog ligge her, men artiklen om Randers kan du læse her.

Storspilleren og stjernearkitekten
Vi skal også forbi departementet for filantropi for at hilse på en ny storspiller.

Det er foreningen Norliv, der blev skabt for et års tid siden, da formuen fra 330.000 kunder i Nordea Liv & Pension blev udskilt fra Tryghedsgruppen.

Nu ligger det klart, at der i første omgang kommer 52,5 millioner kroner ud at arbejde. Og i starten af denne uge løftede formanden for Norliv, Peter Gæmelke, så lidt af sløret for, hvad pengene skal bruges til: De skal forbedre den mentale sundhedstilstand – i særdeleshed i små og mellemstore virksomheder.

”Det private skal se at få gjort noget ved trivslen på arbejdspladserne i god tid, inden det bliver et kæmpe problem. Det er helt tydeligt allerede nu,” siger Peter Gæmelke i artiklen her.

Men det er ikke kun dem, der går på arbejde, der skal begaves. Der er også noget til vores mindre medborgere.

Nordea-fonden har nemlig bevilget 11 millioner kroner, som skal gå til at gøre arkitektur til en leg, som TV 2 Nord skriver i artiklen her.

Utzon Center i Aalborg skal i samarbejde med DR Skole lave forløb, hvor børn kan tegne, bygge og printe modeller baseret på den verdenskendte arkitekt Jørn Utzons arbejde.

Vi bliver ved børn og unge, men geografisk flytter vi os knap 9.000 kilometer sydpå til Hargeisa, hovedstaden i Somaliland.

Her har den danske ngo Game indgået et samarbejde med den lokale organisation Somaliland Youth Organization om at fremme gadesport i den selvstændige somaliske stat.

Aktiviteterne blev kickstartet med en gadefodboldturnering, som blev åbnet af Hargeisas borgmester, Abdirahman Soltelco.

Said Hussein – som vi tidligere har beskrevet i denne artikelserie om den danske forening Fair Fishings aktiviteter i Somaliland – har været med til at få samarbejdet i stand.

”Der er virkelig brug for at styrke og bakke op om de unge i Somaliland, da det er dem, der skal bygge og stabilisere dette skrøbelige samfund,” siger han her.

Ugen, der kommer
I den kommende uge kan du forlyste dig med Frivillighedskonference 2017. Den bliver afholdt af Socialstyrelsen, Center for Frivilligt Socialt Arbejde og COK og foregår onsdag. Temaet er ”Meningsfulde fællesskaber”, og der vil være en række oplægsholdere – heriblandt Vibe Klarup, Laura Auken og Johannes Andersen. Du skal til Odeon i Odense for at være med, og konferencen starter klokken 9.30.

Torsdag klokken 9 kan du tage i Søndermarken på Frederiksberg og deltage i Ungdommens Folkemøde. Den demokratiske festival er blevet større og vildere end sidste år, og der vil være events, debatter og workshops helt frem til fredag klokken 17.

Fredag eftermiddag kan du også hoppe på toget og stå af i Roskilde. Direktøren for Roskilde Festival, Signe Lobdrup, fylder 50, og klokken 15 er der reception i Hal 9 på Musicon, Rabalderstræde nummer 1.

Og dermed kom vi med stor elegance videre til de runde fødselsdage, som der ikke er nogen af …

Nåmen, så smutter vi videre.

Vi tales ved i næste uges civile overblik.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Ibsen

Professor Emeritus, Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC), Syddansk Universitet
cand.mag. i samfundsfag og idræt (Aarhus Uni. og DHL 1982), ph.d. i statskundskab (Aarhus Uni. 1992)

0:000:00