Debat

Dansk Flygtningehjælp: De frivillige bliver hængende, selv når medierne har mistet interessen for Ukraine

Mange frivillige kommer til at forstætte, når krigen ikke længere er dagsaktuel. Men det er mest motiverende at blive ved med at hjælpe, hvis indsatsen ses og anerkendes, skriver Kenneth Flex.

Nogen stopper og nogen kommer til, men grundlæggende er der også hjælpe at hente mellem de store katastofer, skriver Kenneth Flex.<br>
Nogen stopper og nogen kommer til, men grundlæggende er der også hjælpe at hente mellem de store katastofer, skriver Kenneth Flex.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kenneth Flex
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er fuldstændigt fantastisk at opleve den solidaritet, der lige nu er i Danmark. Ukrainerne flygter fra krigens rædsler, og danskerne tager imod med åbne arme. Når det virkelig brænder på, er danskerne der.

Men hvad nu, hvis krigen trækker ud, og hverdagen melder sig? Kan vi så fastholde det store engagement? Jeg er sikker på, vi kan hos dem, der har valgt at gøre en forskel i Dansk Flygtninghjælp.

Lige nu tager et landsdækkende netværk af cirka 6.000 frivillige i Dansk Flygtningehjælp imod  ukrainske flygtninge og andre flygtninge, der kommer til lokalområdet. Cirka 800 af dem har meldt sig, siden krigen i Ukraine startede.

Temadebat

Hvordan fastholder vi engagementet i forbindelse med krigen i Ukraine?

Der er atter krig i Europa, og indsamlinger til nødlidende og flygtninge fra Ukraine slår alle rekorder. Alle står på spring for at hjælpe.

Men hvad sker der, når krigen bliver 'hverdag' og kameralinsen vendes mod dugfriske nyhedshistorier? Når vi bliver 'mætte' af krig, og når ukrainske flygtninge i Danmark er blevet hverdag på skoler, på arbejdspladser og i statistikker?

Hvordan transformerer vi den aktuelle velvilje i befolkningen til at bidrage til akut krise til handlinger, der giver mening på længere sigt? 

Disse spørgsmål undersøger Altinget Civilsamfund i en ny temadebat.

Debatpanelet kan findes her.

Om temadebatter:
Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Vil du deltage i debatten? Skriv til [email protected].

I lokalområdet mødes frivillige med flygtninge, som er kommet til deres by, og netop den struktur har vist sig at være guld værd.

For når vi som organisation kan respondere hurtigt og hjælpe ukrainere i København, Ribe, Odense og andre steder i landet, er det fordi, vi har en stærk lokal organisering, hvor vi er i stand til at engagere nye frivillige, der hvor behovet og flygtningene er.

Det er en infrastruktur, der også gør os hurtigt i stand til at klæde frivillige på til at tage imod flygtninge fra et nyt konfliktområde. Altid med udgangspunkt i flygtningenes behov og med nem adgang til rådgivning om lovgivningen på asyl- og integrationsområdet.

Der er nemlig ikke noget værre end at sidde over for et dybt ulykkeligt menneske og ikke kunne hjælpe, fordi man ikke har den viden, der skal til.

De frivillige hænger ved

Som organisation sørger vi for, at mennesker mødes og opbygger relationer. Det kræver tillid og tryghed at lære et andet menneske at kende, og den tillid bygger man bedst op i faste rammer og strukturer, som det landsdækkende netværk af frivillige er.

De frivillige får travlt, hvis op mod 100.000 ukrainere kommer til Danmark

Kenneth Flex
Integrationsdirektør, Dansk Flygtningehjælp

Relationer skaber engagement, og når frivillige tager imod flygtninge i lokalsamfundet eller hjælper med lektier, gør de det også, fordi de får noget igen. Derfor er jeg også sikker på, at mange nok skal fortsætte, når krigen ikke længere har nyhedens interesse.

Selvfølgelig er der nogen, der stopper, og nogen, der kommer til, men grundlæggende er der hjælp at hente også mellem de store katastrofer, og når medierne har mistet interessen for en konflikt. Det har frivillige vist igen og igen og senest med syrerne i 2015. For der er rigtig meget engagement i, at relationer bliver bygget op.

Indsatsen skal ses og anerkendes

I Dansk Flygtningehjælp er frivillige vant til at tage det lange, seje træk. Alle frivillige arbejder med integration, fordi de har lyst.

De hjælper eksempelvis med at forstå breve fra kommunen, med at få MitID og med at lære dansk. De arrangerer udflugter og hjælper med at forstå, hvordan arbejdsmarkedet fungerer og hvordan, man laver en ansøgning og et CV.

Det er bare mere motiverende at blive ved med at hjælpe, når indsatsen bliver set og anerkendt

Kenneth Flex
Integrationsdirektør, Dansk Flygtningehjælp

De er der i stort og småt, og de hjælper på den lange bane flygtninge med at få fodfæste i Danmark og blive en aktiv del af samfundet. Lige nu handler det om at tage godt imod ukrainerne, men næste skridt venter i forhold til at få ukrainerne til at falde til i Middelfart, Haslev og resten af landet, hvis krigen trækker ud.

Udfordringen bliver, at de frivillige får travlt, hvis op mod 100.000 ukrainere kommer til Danmark. Heldigvis er vi mange, der gør en indsats.

Mange ukrainere har i forvejen et netværk blandt de lidt over 16.000 ukrainere, som i forvejen bor i Danmark. Det er en kæmpe hjælp i en situation som nu. Og heldigvis er dansk-ukrainske foreninger i Danmark og frivillige i andre organisationer også med til at finde løsninger.

Men vi får brug for dig og mig og for at løfte i flok. Og vi får brug for anerkendelse fra politisk side af den kæmpe opgave, som frivillige løser, og som vores ellers dygtige jobcentre, socialforvaltninger, skoler, daginstitutioner og andre tilbud aldrig selv vil kunne løse.

Det er bare mere motiverende at blive ved med at hjælpe, når indsatsen bliver set og anerkendt.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kenneth Flex

Direktør, DRC Integration, Dansk Flygtningehjælp, bestyrelsesformand, Fonden Novavi, bestyrelsesmedlem, Fonden Blindes Arbejde
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1991)

0:000:00