Debat

LA: Ghettodannelser truer Folkemødet

DEBAT: Det er problematisk for Folkemødet, at centrum optages af virksomheder, medier og lobbyister for de særligt privilegerede, mens folkelige foreninger placeres i periferien, skriver Mette Bock (LA), 4. næstformand i Folketingets Præsidium.

Lær af de fejl, som svenskerne har begået med deres folkemøde, lyder opfordringen fra Mette Bock (LA).
Lær af de fejl, som svenskerne har begået med deres folkemøde, lyder opfordringen fra Mette Bock (LA).Foto: ft.dk
Ida Routhe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Bock (LA)
4. næstformand, Folketingets Præsidium

Jeg hører til dem, der elsker Folkemødet. Kalenderen er fyldt med debatter fra morgen til aften, det er uhøjtideligt, og mødet mellem civilsamfund, beslutningstagere, organisationer, foreninger, virksomheder og medier er unikt.

Folkemødet er vokset fra år til år, og jeg forstår baggrunden for den foreningsdannelse, der nu skal overtage planlægning og organisation. Men der lurer farer i horisonten. Farer, der allerede så småt er ved at folde sig ud på dette års folkemøde.

Risikoen er nemlig, at Folkemødet udvikler sig til noget elitært og ufolkeligt, hvor de folkelige foreninger og organisationer bliver til staffage på tålt ophold placeret i periferien.

Jeg er også skeptisk over for en udvikling, hvor der opstår ghettoer og "kvarterer" for henholdsvis virksomheder, for rige foreninger og for de "fattige" folkelige organisationer i de yderste hjørner - så længe de holder ud.

Mette Bock (LA)
4. næstformand i Folketingets Præsidium

En geografisk parallelforskydning
Jeg har intet imod, at der skal betales for stadepladser og service. Men jeg har meget imod en udvikling, hvor hele centrum optages af virksomheder, medier og lobbyister for de særligt privilegerede. Hvor Folkemødet bare bliver en geografisk parallelforskydning af det, der i forvejen foregår i København.

Jeg er også skeptisk over for en udvikling, hvor der opstår ghettoer og "kvarterer" for henholdsvis virksomheder, for rige foreninger og for de "fattige" folkelige organisationer i de yderste hjørner - så længe de holder ud. For det rumler allerede i andre hjørner af landet med planer om alternative folkemøder - for de folkelige organisationer.

Det kan bare heller ikke stå alene. For det er netop det utraditionelle møde eller kultur-clash, der er det frugtbare og spændende!

Gentænk placeringerne
Hvis jeg skulle planlægge, ville jeg begynde med at placere de folkelige foreninger og organisationer spredt ud over hele området. Herefter ville jeg påbegynde salget af øvrige placeringer på en måde, hvor udbud og efterspørgsel afspejler sig i prisen.

Sagen er nemlig den, at de folkelige organisationer aldrig kommer til at kunne konkurrere i et priskapløb.

Jeg håber virkelig, at Folkemødet, trods vokseværk og ny organisering, formår at fastholde ånd, sjæl og formål. Lær af de fejl, som svenskerne har begået med deres folkemøde. Og lyt til kernen i det hele, nemlig de folkelige foreninger og organisationer.

Dokumentation

Altinget: civilsamfund har fra 28. april og en måneds tid frem bedt et debatpanel give deres syn på Folkemødets fremtid.

Følg debatten her og send dit indlæg til [email protected], hvis du også vil være med!


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

0:000:00