Ungdommens Røde Kors forgyldt af tipsmidler

KRAFTIG VÆKST: Ungdommens Røde Kors' andel af tipsmidlerne er tredoblet via en eksplosion i medlemstallet. Det udfordrede tilskudssystemet, og derfor lægger DUF nu op til en ny, omdiskuteret model.

Amalie Sondorp Utzon står i spidsen for en organisation, som har nydt stor succes de senere år.
Amalie Sondorp Utzon står i spidsen for en organisation, som har nydt stor succes de senere år.
Rasmus Dahl Løppenthin

Det er klart, at når én medlemsorganisation vækster så voldsomt på en relativt kort periode, så udfordrer det tilskudssystemet. Fordi der dermed bliver mindre til de andre ungdomsorganisationer i paraplyen.

Kasper Sand Kjær
Formand, Dansk Ungdoms Fællesråd

På blot seks år er Ungdommens Røde Kors’ støtte fra tipsmidlerne steget fra 1,8 millioner i 2008 til 5,6 millioner i 2014. Det viser tal, Altinget har fået fra Ungdommens Røde Kors.

Stigningen skyldes en kraftig intensivering af medlemshvervningen. TIlbage i 2008 havde Ungdommens Røde Kors under omkring 1500 støtteberettigede medlemmer under 30, mens tallet i 2014 var vokset til mere end 12.000.

“Vi er rigtig stolte over den udvikling, vi har været igennem,” siger formand for Ungdommens Røde Kors, Amalie Sondorp Utzon.

Dokumentation

Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) har sendt en ny, omdiskuteret model for tilskud af tipsmidler i høring blandt sine mere end 70 medlemmer.

Mest kontroversielt er, at de store, sociale frivilligorganisationer ikke længere får støtte baseret på deres medlemstal. Størrelsen på deres pengepose vil fremover basere sig på et konkret skøn fra et tipsudvalg, som DUF's ledelse udpeger hvert andet år.

Samtidig vil andre medlemmer få gunstigere vilkår. Spejderne vil få en tilskudsbonus på 1 procent i forhold til deres medlemstal. Ungdomspartierne en bonus på 2 procent.

Herudover lægger man op til at fjerne støtten til foreninger med færre end 500 medlemmer.

Modellen er blevet udarbejdet af en arbejdsgruppe, som har brugt det meste af 2015 på at komme frem til et notat, man nu har lagt frem.

Arbejdsgruppens udspil fik opbakning i DUF's styrelse, hvor 16 stemte for og 1 imod. Kun Ungdommens Røde Kors' repræsentant stemte imod. Dansk Flygtningehjælp Ungdom og Red Barnet Ungdom, som også bliver ramt den nye model, har ikke sæde i DUF's styrelse.

Høringsfristen er 1. februar, og man lægger op til at vedtage ændringerne i løbet af marts måned.


Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00