Debat

DF: Brug penge øremærket til flygtninge på velfærd for børn og ældre

DEBAT: Kommunernes udgifter til flygtninge bliver mindre, fordi der heldigvis kommer langt færre til. Derfor bør de anvende penge øremærket til flygtninge på den nære velfærd, skriver Susanne Eilersen.

Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Susanne Eilersen
Kommunalordfører for Dansk Folkeparti

I disse dage sidder regeringen og KL og forhandler om rammerne for kommunernes økonomi i 2018. For Dansk Folkeparti er det helt overordnet vigtigt, at kernevelfærden for borgerne i alle landets 98 kommuner forbedres, eller som minimum fastholdes. Det er afgørende, at man kan forvente en ordentlig service på samme niveau, uanset hvor man bor.

Vi bliver flere og flere ældre, og de ældre lever længere. Derfor er det nødvendigt, at aftalen mellem regering og kommuner også afspejler dette, og at der afsættes flere midler til en værdig alderdom uanset, om man er på plejehjem eller får hjælp i egen bolig.

Der skal også et øget fokus på børn og unge, hvor der er behov for flere ressourcer i daginstitutioner og folkeskolen. Det er blandt nødvendigt, fordi vi oplever en stor stigning i antallet af børn og unge med psykiske problemer. Problemer, som de ofte også må slås med som voksne. Derfor er den tidlige indsats vigtig.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Skoler og erhvervsliv skal stå sammen
I forhold til folkeskolen er det centralt, at man får nogle af de gode intentioner i folkeskolereformen ført ud i livet. Reformen har nu virket i nogle år, og flere steder mangler vi at se mærkbare resultater.

Helt grundlæggende er der stadig alt for mange, der forlader skolen uden at kunne læse og skrive ordentligt. Jeg mener, at det er vigtigt, at vi får flere unge til at tage en erhvervsmæssig uddannelse. Derfor skal folkeskolerne samarbejde meget mere med det omliggende erhvervsliv og invitere virksomhederne indenfor som en del af undervisningen. Jeg er overbevist om, at det først og fremmest er ad den vej, de unge skal gøres opmærksom på de gode muligheder, som en erhvervsuddannelse kan give dem fremover.

Kommunerne kan nu glæde sig over, at opgaven med at finde boliger og arbejde til et stort antal flygtninge ikke blev helt så katastrofalt uoverskuelig som frygtet.

Susanne Eilersen
Kommunalordfører for Dansk Folkeparti

Færre penge til flygtninge
En del af de ovennævnte prioriteter, som bedre velfærd for vores ældste medborgere og bedre normeringer i daginstitutioner, er naturligvis noget, som koster penge. Og når det kommer til spørgsmålet om finansiering af den nære velfærd, er det helt oplagt at mindske udgifterne til flygtninge og migranter. Her er virkelig noget at komme efter. Især fordi det heldigvis ser ud til, at alle de stramninger, som Dansk Folkeparti og regeringen m.fl. har vedtaget de sidste to år, har båret frugt, og at der derfor nu kommer langt færre flygtninge end for to år siden.

Det er forkert at sige, at kommunerne så sparer penge. Nej, deres udgifter på dette område bliver bare mindre, og de penge, som kommunerne har øremærket til flygtninge, kan anvendes på den nære velfærd på ældre- og børneområdet.

Stram indvandringspolitik
Det er ikke nogen hemmelighed, at vi i Dansk Folkeparti slet ikke mener, at flygtninge bør flyttes ud i kommunerne, integreres og ud på arbejdsmarkedet. I stedet bør de hjælpes og beskyttes på statslige enheder, indtil de kan komme tilbage til deres land og være med til at genopbygge det, så snart situationen i deres hjemland eller nærområde tillader det. 

Kommunerne kan nu glæde sig over, at opgaven med at finde boliger og arbejde til et stort antal flygtninge ikke blev helt så katastrofalt uoverskuelig som frygtet. Men det kan selvfølgelig hurtigt ændre sig, hvis migrantstrømmen igen tiltager.

Muligheden for at levere velfærd til borgerne hænger nøje sammen med, at der føres en stram og ansvarlig indvandringspolitik.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Susanne Eilersen

Byrådsmedlem og viceborgmester (DF), Fredericia Kommune, landskasserer, Dansk Folkeparti
merkonom (Grenaa Handelsskole og IBC Fredericia. 1997), bestyrelsesuddannelse (Aros Board/ Erhvervsakadami Aarhus 2021)

0:000:00