Debat

Kommunerne er ved at gå helt amok

DEBAT: Kommunerne går nærmest amok og pålægger borgerne flere skatter og afgifter igennem kommunale tiltag som for eksempel højere vandpriser og dyrere grundskyld. "Kommunernes forvaltning lider under forkert prioritering i forhold til at sikre borgernes frihed," skriver Leif Mikkelsen, kommunalordfører for Liberal Alliance.
Foto: ft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Leif Mikkelsen
Kommunalordfører for Liberal Alliance

Samlet har Danmark EU's højeste skattetryk. Ikke nok med at det i sig selv lægger en dæmper for vækstmulighederne, lægger det også et stort pres på både folketingspolitikere og kommunalrådsmedlemmer, når de i deres beslutningsproces skal tilgodese borgernes mange krav ved så høj en skatteprocent.

Især er det vigtigt, at kommunalrådsmedlemmerne prioriterer deres beslutninger og tiltag således, at borgerne på nært hold kan mærke, at de får noget for deres mange skattekroner.

På den måde skal kommunerne samtidig bidrage til, at det ikke bliver dyrere at være dansker, som fremtrædende politikere ellers ynder at føre sig frem med.

Fakta
Bland dig!
Vil du også deltage i debatten på Altinget | Kommunal? Send dit indspark til [email protected]

Højere vandpriser er naivt  
Dette viser sig desværre ikke at være tilfældet flere steder. For eksempel har Kommunernes Landsforening (KL) foreslået at hæve vandpriserne for borgerne for derved at forebygge oversvømmelser og skybrydsskader.

Dette, mener jeg dog, er den helt forkerte måde at gribe tingene an på. For det første er det naivt at tro, at kommunerne kan forebygge oversvømmelser ved at hæve vandpriserne, og for det andet vil dét, at kommunerne hæver priserne på vand for at skaffe penge til kommunekasserne, svare til at indføre en skjult skat.

For det første er det naivt at tro, at kommunerne kan forebygge oversvømmelser ved at hæve vandpriserne, og for det andet vil dét, at kommunerne hæver priserne på vand for at skaffe penge til kommunekasserne, svare til at indføre en skjult skat.

Leif Mikkelsen
Kommunalordfører, Liberal Alliance

Kommunernes tåbelige påfund 
Kommunernes tåbelige forsøg på at skrabe flere penge i kassen stopper desværre ikke her.

Efter regeringen og KL 11. juni indgik en aftale om grundskyld, vil de fleste husejere de næste år opleve, at deres grundskyld stiger med syv procent. Det er urimeligt at udskrive denne ekstraregning til boligejerne, idet disse allerede betaler rigeligt i skatter og afgifter.

Jeg behøver vist kun at minde om regeringens start med 5 mia. kroner i yderligere skatter og afgifter samt en energireform til yderligere 3,5 mia. kroner for at beskrive denne forkerte retning. Kommunerne behøver derfor ikke at følge trop med flere tåbelige påfund for at grave i borgernes lommer.

Behov for modige kommunalpolitikere
Dette er derfor først og fremmest udtryk for, at kommunerne ikke formår at udnytte det store potentiale for effektiviseringer, selvom de forvalter omkring halvdelen af de danske skattekroner. For der er et potentiale, hvor der kan hentes mange penge, der blot kræver, at kommunerne lægger vanetænkningen på hylden og finder andre løsninger end at sende regningen til beboerne i kommunen!

Det er derfor nødvendigt at have modige politikere i kommunalbestyrelserne, der tør stå fast på at bevare borgernes frihed, således at borgerne ikke pålægges flere skatter og afgifter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Leif Mikkelsen

Fhv. landsformand (LA), fhv. MF (V og LA), gruppeformand & medlem af Folketingets Præsidium
landmand (Asmildkloster Landbrugsskole 1973)

0:000:00