Masser af lokalpolitik til Folkemødet

BORNHOLM: Kommunalvalg, kommunalreform og kommuneøkonomi får god opmærksomhed på årets Folkemøde. Her er lidt inspiration til den lokalpolitisk interesserede.

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Kim Rosenkilde

Spørgsmål om kernevelfærden og det lokale og regionale demokrati fylder godt i debatlandskabet, når Bornholm i denne uge ligger klippeskrænter til årets Folkemøde.

En opgørelse Altinget har foretaget viser, at årets program er spækket med indslag inden for områder som ’sundhed og omsorg’, ’demokrati og forvaltning’ samt ’børn og undervisning’.

Her til kommer ’vækst og erhverv’.

Der er alle områder, hvor det kommunale Danmark spiller en central rolle og dermed sætter fokus på forskellige aspekter af det lokale selvstyre.

For den lokalpolitisk interesserede er der derfor nok at bruge tiden på, hvis man har valgt kaste sig ud i Folkemødets hektiske aktivitet.

Optakt til kommunalvalg
Med godt et halvt år til kommunalvalget er de politiske partier i fuld gang med forberedelserne. Alle partier og en lang række kommuner og organisationer bruger anledningen til at sætte fokus på det lokale demokrati og de temaer og mennesker, som tegner det kommunale selvstyre.

Blandt andet kan nævnes, at finansminister Kristian Jensen (V) torsdag eftermiddag åbner ’Venstres Have’ ved Danchells Hus til en snak om dansk politik og kommunalvalg anno 2017 sammen med Gribskovs borgmester, Kim Valentin (V).

Et par timer senere inviterer Enhedslisten til debatmøde under overskriften ’Rævekager, nattemøder og vilde konsekvenser’ og fredag formiddag giver Socialdemokratiet deres bud på det store tema ved efterårets valg under overskriften ’Et enkelt valg – skattelettelser eller velfærd’.

Kommunalreform 10 år efter
I januar rundede den store kommunal- og strukturreform sit ti-års jubilæum. Det får blandt andet KL til at gøre status på reformens resultater lørdag tidligt på formiddagen.

Som en central aktør i reformens tilblivelsesproces er det interessant at høre, hvilke konklusioner KL lægger vægtæppe til.

Også PFA bruger fredag aften reformens jubilæum til et rejse spørgsmålet om, hvilken betydning de store omlægninger har fået for særligt borgere med handicaps.

Det er den store diskussion om afspecialisering, der her tages op beriget med viden om, hvad de faktiske konsekvenser blev for et område, som var stærkt omdiskuterede, inden reformen trådte i kraft.

Kampen om udligningen
Med udsigt til en reform af den kommunale udligningsordning i 2018 er det nærmest umuligt at have repræsentanter for flere kommuner samlet på samme sted uden at diskutere, hvad der kan og bør ske med fordelingen af pengene på tværs af kommuner.

Folkemødet er ingen undtagelse.

Her inviterer blandt andet en gruppe af 34 hovedstadskommuner samlet i initiativet ’Stop Forskelbehandlingen’ til debat om landsudligningen torsdag eftermiddag.

Interesseorganisationen Danmark På Vippen inviterer sammen med Lolland Kommune fredag til debat om balancen mellem land og by på båden M/S Samka i havnen.

Her rettes fokus mod ”balanceproblemet” mellem større byer, der oplever vækst og befolkningsfremgang og landkommuner, som oplever det modsatte. Igen med fokus på udligningssystemet.

Samme tema er på programmet, når Landdistrikternes Fællesråd fredag eftermiddag afholder ’borgmestertopmøde’, hvor en række borgmestre fra mindre og mellemstore kommuner tager diskussionen om, hvad der kan skabe et ’Danmark i balance’.

Kommunalt selvstyre - eller ej
I kølvandet på kommunalreformen er fulgt en række opstramninger i den statslige styring af det kommunale Danmark.

Ikke mindst på det økonomiske område.

Det får fredag efter Retsfobundet til at rejse spørgsmålet om det overhovedet giver mening fortsat at tale om et kommunalt selvstyre med plads til visioner og forskellighed. Eller om kommunerne først og fremmest fungerer som regeringens forlængede arm.

Samme eftermiddag spørger Kora, hvad der skal til for at få nærheden tilbage i det lokale demokrati.

Det sker med afsæt i en ny undersøgelse, der viser, at borgerne oplever, at deres lokale politikere er kommet mere på afstand efter kommunalreformen, og at særligt de unge overvejer ikke at stemme.

Afslutningvis skal selvfølgelig nævnes, at Altingets eget hotel i Allinge – Grønbechs Hotel – også danner rammen om indspark og debatter om alt fra Brexit, til forbrugere med hang til ’spelt, skyr og specialøl’ og DJØF, som diskuterer, om det nu også kan betale sig at investere i landdistrikterne, hvis ønsket er at skabe vækst i hele landet. 

Dokumentation

Find rundt på folkemødet:
Du kan søge i folkmødets program her
Du kan både søge på organisationer, personer, emner og fritekstsøgning. 

Der kan kan finde arrangementer sted, der ikke står i programmet. 

Er man særlig interesseret i en bestemt person eller organisation offentliggør de ofte selv alle deres offentlige aktiviteter på folkemødet.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00