Debat

Forsker: Privatejet TV 2 går til udenlandske mediemoguler

REPLIK: De internationale mediemoguler vil have størst fordel af en privatisering af TV 2. Det er nok Liberal Alliances drøm, men er det også Venstres, spørger professor emeritus Frands Mortensen i en replik til Morten Løkkegaard (V) og Mette Bock (LA).

De internationale mediemoguler vil have størst fordel af en privatisering af TV 2, skriver Frands Mortensen, professor emeritus ved Aarhus Universitet. 
De internationale mediemoguler vil have størst fordel af en privatisering af TV 2, skriver Frands Mortensen, professor emeritus ved Aarhus Universitet. Foto: Henrik Ohsten / TV 2
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Frands Mortensen
Professor emeritus i medievidenskab, Aarhus Universitet

Lad os i det følgende gå ud fra, at TV 2/Danmark A/S kan sælges. Hvilke argumenter har Mette Bock (LA) og Morten Løkkegaard (V) da fremført i denne debat for, at det skal ske?

Er de utilfredse med TV 2’s programudbud? Nej. Økonomien går det også godt med ifølge Løkkegaard. Og hvad med ledelsen? Den er Boch meget tilfreds med, mens Løkkegaard mener, at staten ikke har medieekspertise. Men staten har dog valgt en professionel bestyrelse, der har valgt direktører, hvis kompetencer ingen har anfægtet. Og det går i det hele taget forrygende, når vi ser bort fra EU-sagerne, hvad der er nødvendigt, ellers kan TV 2 ikke sælges.

Hvem har da fordel af et salg? Har seerne? Har kulturlivet? Har den politiske oplysning og debat det? Boch mener, at det er farligt, når staten både ejer og betaler til medierne. Men staten betaler ikke til TV 2, og staten ejer ikke Radio 24Syv, så hvad er problemet, Mette Boch? TV 2 er statsejet, men kommercielt finansieret, Radio 24Syv er privatejet, men statsfinansieret, ganske som dagspressen også delvist er det. Og hvad med public service-forpligtelserne? Dem er Boch ligeglad med, hun ser ikke noget problem i, at en privat ejer kan gøre med TV 2, hvad han vil. Og det vil han nok.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Er nordiske ejere realistisk?
Løkkegaard er bange for, at TV 2’s forretningsmodel ikke holder i længden, og det er en reel bekymring. Han ønsker derfor finansielt stærke, private ejere med stor professionalisme. Og helst nordiske ejere.

Der er sandsynligvis kun fem, der kan og måske vil købe TV 2, nemlig:

Ønsker Boch og Løkkegaard virkelig at sælge tv-regionerne og låse de otte små tv-dværge fast i MTG’s, Discoverys eller Bertelsmanns kraftige favntag?

Frands Mortensen
Professor emeritus, Aarhus Universitet

• MTG/Viasat med bl.a. TV 3, TV3+ og en masse andre tv-kanaler her og i 22 andre lande

• Discovery Communications med Kanal 5, 6’eren og yderligere 30-40 tv-kanaler i et uoverskueligt antal lande

• Bertelsmann med 57 tv-kanaler i mindst 10 lande

• Bonnier med TV4 i Sverige

• JP/Politiken + Egmont med TV 2 i Norge.

De to første er allerede til stede med flere kanaler i Danmark, og er der noget, der tyder på, at de kan levere public service-broadcasting bedre end TV 2’s nuværende ledelse? TV4 er næppe heller bedre end TV 2, og Bonnier har netop trukket sig fra Danmark.

Hvad med Bertelsmann? Her er nok den største finansielle styrke og professionalisme, og er det Bertelsmann, Løkkegaard vil have til Danmark? Hans ønske om en nordisk ejer er måske fromt, men er det realistisk? Hvis TV 2 skal sælges, skal virksomheden i EU-udbud, og nationalitetsdiskrimination er udelukket. Og Egmont + JP/Politiken kan ikke matche hverken MTG eller Discovery eller Bertelsmann økonomisk. Staten kan ikke styre salget. Den “berlusconificering”, Løkkegaard frygter, og som Boch ser stort på, kan ikke udelukkes.

Hvad med regionerne? 
Så er der tv-regionerne. Her er Boch tøvende, mens Løkkegaard er tavs. Skal de statsejede tv-regioner ligge som isolerede øer i en internationalt ejet, stærkt kommerciel tv-kanal? Hvilke fremtidsudsigter vil det give?

Skal tv-regionerne i stedet flyttes til DR? Så vi får et endnu stærkere DR, mens vi samtidigt reducerer statens indflydelse på det danske medielandskab ved salget af TV 2. Er det målet? Eller skal de otte regionale tv-stationer danne et nyt statsligt selskab med statsfinansiering? Så har vi igen to statslige tv-operatører. Kan tv-regionerne virkeligt klare sig uden støtte fra enten DR eller TV 2? Eller skal de sælges sammen med TV 2/Danmark A/S? For TV 2 er de et stort økonomisk aktiv, idet de gratis leverer hovedkanalen en masse programmer. Det er nok en halv milliard kroner værd om året.

Så uden dem er TV 2 i vanskeligheder. Men ønsker Boch og Løkkegaard virkelig at sælge tv-regionerne og låse de otte små tv-dværge fast i MTG’s, Discoverys eller Bertelsmanns kraftige favntag?

Løkkegaard ønsker en undersøgelse af det nordiske mediemarked for at finde ud af, hvad der fungerer og ikke fungerer. Det, der fungerer, er Yle, NRK og SVT. Men de er statsejede og statsfinansierede. Om de privatejede, kommercielle spillere fungerer, behøver man ikke se til de andre nordiske lande efter. De findes allerede i Danmark.

Hvem har da fordel af et salg af TV 2? Det har de internationale mediemoguler. Det er nok Liberal Alliances drøm, men er det også Venstres?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frands Mortensen

Professor emeritus, Institut for Kommunikation og Kultur, Aarhus Universitet, dr.phil.
mag.art. i nyere dansk sprog (Aarhus Uni. 1971), dr.phil. (Aarhus Uni. 2021)

0:000:00