Debat

V: Derfor bør TV 2 privatiseres

DEBAT: Hvis TV 2 også i fremtiden skal stå stærkt, bør stationen sælges til private ejere med moderne forretningsmodeller og et kapitalapparat, der kan stå imod presset fra det internationale marked, skriver Morten Løkkegaard (V).

Skal TV 2 fortsat stå stærkt i et internationalt mediemarked, bør det privatiseres, skriver Morten Løkkegaard (V). 
Skal TV 2 fortsat stå stærkt i et internationalt mediemarked, bør det privatiseres, skriver Morten Løkkegaard (V). Foto: Simon Læssøe/Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Løkkegaard (V)
Medieordfører

Der er opbrud i medieverdenen.

Teknologiens fremmarch er en enorm udfordring for alle aktører, og de fleste eksisterende forretningsmodeller fungerer langt fra optimalt. Derfor er alle tvunget til at tænke nyt og udvikle. Alternativet er at afvikle.

Dette gælder også TV 2. Som en del af den særlige danske tv-ordning med to landsdækkende og ekstremt dominerende tv-stationer har TV 2 gennem næsten tre årtier nydt godt af blandingsmodellen (licens + reklameindtægt) og opnået et solidt seer-fundament, da man gled bort fra den delvise licens-finansiering.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Spørgsmålet er, hvor længe TV 2 kan holde med den nuværende model. Reklame-indtægterne er under voldsomt pres, ikke mindst de seneste år under den økonomiske krise. Samtidig har en række EU-sager skabt en legitim tvivl om TV 2's finansieringsmodel, og selvom der er lagt til side til eventuelle tab på den konto, spærrer sagerne for en mere offensiv tænkning. Og den tænkning involverer overvejelser om styrke og størrelse. Styrke og størrelse betyder noget på et mediemarked, hvor konkurrencen om seerne - ikke mindst de unge - er benhård.

Brug for privatisering 
I Venstre har vi altid principielt støttet tanken om en privatisering af TV 2. Det giver ikke mening at lade staten eje hovedparten af al tv-virksomhed i et land. Staten har ikke medieekspertisen, og i sparetider risikerer man at satse forkert og for lidt.

Det giver ikke mening at lade staten eje hovedparten af al tv-virksomhed i et land. Staten har ikke medie-ekspertisen, og i sparetider risikerer man at satse forkert og for lidt.

Morten Løkkegaard (V)
Medieordfører

Ikke desto mindre har den særlige danske model i mange år virket fortræffeligt, og man skal som bekendt ikke lave om på ting, der fungerer. Når det alligevel giver mening at tage privatiseringsdebatten op igen-igen, er det netop fordi den globale virkelighed nu for alvor er ved at indhente den danske model.

Hvis man ønsker et stærkt TV 2, også i 2025 (og det gør vel alle), er det på tide at finde en langtidsholdbar model nu. Den model indebærer efter Venstres mening en privatisering. Finansielt stærke, private ejere med stor professionalisme, moderne forretningsmodeller og et kapitalapparat, der kan stå imod pres fra markedet.

TV 2 på nordiske hænder
De fleste danskere tror formentlig stadig, at TV 2 er licens-finansieret. Og de samme danskere er - viser undersøgelserne - godt tilfredse med TV 2 som tv-station. Udfordringen bliver derfor at sikre en privatisering, der ikke medfører "Berlusconificering", hvor TV 2 ender i tv-junk og indholdsmæssig forarmelse. En ejer uden blik for den kulturpolitiske dimension, uden oprigtig interesse for, hvad dansk tv er - og skal kunne - ja, sådan en ejer vil være et reelt tilbageskridt.

Derfor mener vi i Venstre, at man bør skele til en nordisk ejermodel. De nordiske lande har fælles tv- og publicist-traditioner, og en eller flere private, nordiske ejere ville være den bedste garanti for både kvalitet og kapital.

Venstre foreslår derfor, at Folketingets kulturudvalg sætter sig i spidsen for en grundig undersøgelse af det nordiske mediemarked, inklusive de øvrige nordiske landes relevante tv-stationer, så man kan få konstateret, hvad der fungerer og ikke fungerer. Det kunne allerede i år give os en solid basis for diskussionen, også med TV 2 selv, om en fremtid med fortsat kvalitets-tv i Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Løkkegaard

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (V), MEP (V), Næstformand, Renew Europe, kommunalbestyrelsesmedlem, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
journalist (DJH 1988)

0:000:00