Debat

LA: Frie medier er ikke statsejede

DEBAT: Der har endnu ikke været nogen overbevisende argumenter for, at TV 2 skal ejes af staten, skriver Mette Bock (LA).

TV 2 bør sælges hurtigst muligt, skriver Mette Bock (LA). 
TV 2 bør sælges hurtigst muligt, skriver Mette Bock (LA). Foto: ft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Bock (LA)
Medieordfører

For et par år siden havde jeg en diskussion om frie medier med et par unge kinesiske bloggere, der kæmper en brag kamp for at få mere råderum i forhold til den kinesiske stats konsekvente kontrol og indblanding.

Jeg havde mere end svært ved at forklare, at Danmark er et liberalt demokrati, hvor vi betragter frie medier som demokratiets salt.

Hvordan kan medierne være frie, når staten yder så massiv økonomisk støtte og tilmed ejer både DR og TV 2, spurgte de.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Jeg forsøgte med sved på panden at forklare, at vi har noget, der hedder armslængdeprincip, og derfor kan man godt være fri og uafhængig, selvom staten i vidt omfang både betaler og er ejer. Det lykkedes mig - af gode grunde - ikke at overbevise de unge journalistiske frontkæmpere.

Og de havde jo helt ret. Men vi lever altså i et land, hvor staten i mange år har haft monopol på både tv- og radiomarkedet. Og når man så forsøger at bryde monopolet, gør man det Gud hjælpe mig ved at etablere nye statsejede medier som henholdsvis TV 2 og Radio 24syv!

Et salg af TV 2 bør forberedes og gennemføres snarest muligt. Det vil også medføre en langt bedre og mere kvalificeret diskussion om DRs fremtidige rolle i mediebilledet, da det bliver tydeligere hvem, der skal gøre hvad.

Mette Bock (LA)
Medieordfører

Statsejet TV 2 er en joke
Jeg har egentlig fuld forståelse for, at det i 1988 kun kunne lade sig gøre at bryde DR's monopol på TV via etablering af det 100 procent statsejede TV 2. Der var behov for seedmoney og økonomisk stabilitet, til stationen havde fundet eget fodfæste.

Men at stationen fortsat ejes af staten er nærmest en joke. Vi har talt om salget siden 2001, men intet er sket. Først med henvisning til uafklarede EU-sager, siden med henvisning til - ja, hvad, egentlig? Jeg er endnu ikke blevet præsenteret for et eneste overbevisende argument for, at TV 2 fortsat skal ejes af staten.

Hovedstationen, der råder over seks tv-kanaler og et veludbygget net-univers med videre, har gennem tiden har haft aktiviteter på en række områder, der sammen med reklamefinansiering har betydet økonomisk balance eller overskud. Stationen er blevet voksen og kan selv.

"Jamen, det er sikrest, at staten fortsat ejer stationen." Hvorfor? "Jamen, hvad med public service på TV 2, hvis vi sælger?" Undskyld, hvad er problemet? "Jamen, vi ved jo ikke, hvad en ny ejer vil med stationen." Nej, og hvad er problemet?

Et salg af TV 2 bør derfor forberedes og gennemføres snarest muligt. Det vil også medføre en langt bedre og mere kvalificeret diskussion om DR's fremtidige rolle i mediebilledet, da det bliver tydeligere, hvem der skal gøre hvad.

TV 2 har været dygtigt ledet de seneste år, både økonomisk og på indholdssiden. Det viser sig både i danskernes store søgning til stationens udbud og i en bundlinje, der vækker respekt.

Hvad med regionerne?
Tilbage står, hvad der efter et salg skal ske med TV 2-regionerne, der som bekendt ligger i et selvstændigt selskab. Den diskussion bliver mindst lige så spændende. For her er der et regionalt udviklingspotentiale i samspillet mellem de private, regionale mediehuse, der udbyder både print, radio og det, jeg vil kalde "barfods-tv", DR's udbud af primært regional radio - og de regionale TV 2-stationer.

Den debat vil også blive accentueret ved et salg af hovedstationen. Brikkerne og arbejdsdelingen, herunder ejerforholdene, i det danske mediebillede trænger i den grad til reformer og nytænkning. Et af de letteste håndtag at rykke i for at få gang i den udvikling er, at staten afhænder mindst den ene af sine to enormt store medievirksomheder.

I så fald får vi også lettere ved at forklare den store verden, at vi faktisk lever i et samfund med frie og politisk uafhængige medier.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

0:000:00