Kommentar af 
Niels Frid-Nielsen

Udspillet til den nye museumsreform er årtiets nyhed i dansk kulturpolitik

Kulturministeren leverer varen, der kan sikre danskerne gode museer, så langt øjet rækker ud i fremtiden. Djævelen i detaljen er dog, om den nye reform husker de særlige tilskud, som måske er en detalje i den store sammenhæng, men kan have vital betydning for det enkelte museum, skriver Niels Frid-Nielsen.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) har leveret et udkast til en ny museumsreform, der vil komme til glæde for ikke mindst børnefamilier, uddannelsessteder og turister, skriver Niels Frid-Nielsen.
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) har leveret et udkast til en ny museumsreform, der vil komme til glæde for ikke mindst børnefamilier, uddannelsessteder og turister, skriver Niels Frid-Nielsen.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Niels Frid-Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) er det en personlig, politisk sejr. For SMV-regeringen er det indfrielse af et løfte fra regeringsgrundlaget. Og for danskere – og turister i vores land – med lyst til store oplevelser, er det bare en god nyhed.

Udspillet om en gennemgribende museumsreform kommer efter ti års tovtrækkerier, og efter at fem kulturministre har kastet håndklædet i ringen.

Marianne Jelved (R) erkendte behovet for en ny, mere retfærdig museumslov, men nåede ikke at realisere ideen, før Bertel Haarder (V) overtog hjørnekontoret i Kulturministeriet i 2015.

Haarder kom ikke nærmere en reform. Mette Bock (LA) satsede stort, men nåede heller ikke at gennemføre museumsreformen, før hun måtte overlade ministeriet til Joy Mogensen (S), der blev indhentet af en personlig tragedie og en corona-pandemi, der forhindrede hende i at få set nærmere på museumsreformen.

For at undgå museumsdød foreslår ministeren, at grundtilskuddet hæves. Evnen til at tiltrække publikum vil tælle ved tildelingen af støtte, men det vil andre, faglige kriterier også. 

Niels Frid-Nielsen

Ane Halsboe-Jørgensen (S) nåede dårligt at sætte sig ind i ministeriets ressortområde – og da slet ikke i detaljerne i museumsreformen – før Engel-Schmidt tog over.

Men nu leverer Jakob Engel-Schmidt det udkast til museumsreform, vi har ventet på i ti år. Det er ikke bare årets, men årtiets nyhed i dansk kulturpolitik.

Da amterne blev nedlagt i 2007, opstod himmelråbende uretfærdigheder blandt Danmarks 95 statsanerkendte museer. De museer, der var blevet drevet af amterne, overtog staten driften af, og resultatet blev – kort fortalt – at de statsdrevne museer fik langt flere støttekroner, end museer der blev drevet af kommunerne.

For at det ikke skal være løgn, var der heller ikke råd til at anerkende nye museer, så museumsverdenen blev sat i stå, al den stund statsanerkendelse er vejen til internationalt samarbejde blandt museer.

De danske museer har altså befundet sig i en forstoppet syltekrukke i et årti, indtil kulturministeren nu åbner krukken og slipper ånden ud.

Det nye udspil tilfører 75 millioner danske kroner til museerne, så langt øjet rækker ud i fremtiden. Museerne modtager i forvejen 470 millioner hvert år, så det er ikke småpenge, vi taler om.

Læs også

Det er endnu uklart, hvordan de mange kroner skal fordeles mellem museerne, men så vidt jeg kan forstå, er der udsigt til, at millioner af kroner vil blive sendt til Jylland.

For at undgå museumsdød foreslår kulturministeren, at grundtilskuddet hæves. Evnen til at tiltrække publikum vil tælle ved tildelingen af støtte, men det vil andre, faglige kriterier også.

Her gælder det, at djævlen måske gemmer sig i detaljen, og mange danske museer vil i den kommende tid holde øje med, om den nye reform nu også har husket deres særlige tilskud, som måske er en detalje i den store sammenhæng, men samtidig kan have vital betydning for det enkelte museum.

Selv om der er tale om mange penge, vil nogle museer alligevel stå tilbage med færre, end de fik før reformen.

Niels Frid-Nielsen

Stor spænding er der også om, hvordan kulturministeren har tænkt sig at værne om de kulturelle fyrtårne blandt museerne. Jeg føler mig overbevist om, at ARoS, Moesgaard og Den Gamle By i Aarhus bliver tilgodeset.

Mere spændende er det, om Jakob Engel-Schmidt også vil finde en rimelig kompensation for det fald i støtte, som mange forventer, at Arken i Ishøj og Louisiana i Humlebæk bliver stillet i udsigt.

De nye 75 millioner kroner om året sikrer kontinuitet og udviklingsmuligheder i danske museer. Men selv om der er tale om mange penge, vil nogle museer alligevel stå tilbage med færre, end de fik før reformen. I den kommende tid vil vi høre fra dem, der får færre penge, ikke fra dem, der får flere.

Der har blandt politikere været tale om en overgangsordning for de museer, der mister penge, men den ide er, så vidt jeg kan se på udspillet, droppet igen. Alligevel må ministeren have noget i lommen til dem, der mister penge, for hvem ønsker at have Louisiana, Arken og andre danske fyrtårne som sine erklærede modstandere?

Med forbehold for sådanne detaljer er udspillet til museumsreform en god nyhed. Ti års tomgang får en ende, danske museer en fremtid, og de 15 millioner betalende gæster, der før pandemien årligt købte billetter til danske museer, kan se frem til mange nye tiltag. Ikke mindst børnefamilier, uddannelsessteder og turister vil få glæde af museumsreformen.

Jeg forventer et bredt, politisk forlig, for hvem tør stå tilbage med ansvaret for, at ti års ørkenvandring bare skal fortsætte? Alle ansvarlige partier bør kunne samles om endelig at skabe arbejdsro til museerne.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Frid-Nielsen

Journalist, kulturkommentator, forfatter, foredragsholder
exam.art. i nordisk litteratur og sprog (Københavns Uni. 1978)

Jakob Engel-Schmidt

Kulturminister, MF (M)
officer af reserven (Kongens Artilleriregiment 2003), cand.merc. i international business (CBS 2010)

Marianne Jelved

Fhv. økonomiminister, kultur- og kirkeminister, MF 1987-22 og politisk leder (R), fhv. viceborgmester i Gundsø 1982-85
lærer (Hellerup Seminarium 1967), cand.pæd. i dansk (Danmarks Lærerhøjskole 1979)

0:000:00