Forsvars- og sikkerhedspolitisk netværk


Altingets forsvars- og sikkerhedspolitiske netværk sætter fokus på dansk og international forsvars- og sikkerhedspolitik. Vi skal blandt andet diskutere forsvarsforlig og implementeringen af dette, men kommer også rundt om både nuværende og fremtidige militære indsatser, cybersikkerhed, Rusland, Arktis og USA. Netværket er en mulighed for at møde nøgleaktører fra feltet og erfaringsudveksle med ligesindede. 

Programmet er fortsat under udarbejdelse, men nedenfor kan du læse mere om det foreløbige program for 2019.

Ud over rækken af ordinære netværksmøder, der alle holdes i Børsbygningen med tilhørende morgenmad, inviteres der i midten af september måned 2018 til et særligt netværks-topmøde i ekstra behagelige omgivelser på Altingets politiske hotel, Grønbechs, i Allinge på Bornholm. Transport, forplejning og overnatning i den forbindelse er naturligvis inkluderet.

Netværkets faste mødeleder er tidligere forsvarsminister for Venstre Gitte Lillelund Bech. Gitte Lillelund Bech forlod Folketinget i 2013 efter 14 år på tinge, heraf 18 måneder som forsvarsminister, og har siden været direktør i brancheorganisationen Danske Havne og i dag Public Affairs Director i Advice, hvor hun blandt andet beskæftiger sig med forsvarspolitik.

  

USA, Ukraine, Estland, Afrika og Arktis – International magtbalance 2019

Mikkel Vedby Rasmussen, institutleder, Institut for Samfundsvidenskab

Når man tager et kig ud over medielandskabet, fylder internationale konflikter, oprustning og sabelraslen meget i nyhedsdækningen. Men hvor tæt er NATO egentlig på åben krig med Rusland? Hvordan har Donald Trump's uforudsigelige udmeldinger på Twitter påvirket stabiliteten i Sydøstasien? Og hvilken betydning har Arktis i magtkampen mellem verdens stormagter? Institutleder ved Institut for Statskundskab, Mikkel Vedby Rasmussen gør os klogere på de verserende internationale konflikter og diskuterer Danmarks rolle i de globale magtkampe.

Den sorte diamant, København K, torsdag 17. januar 2019 kl. 09.30-12.30

 

Rusland-Ukraine - Status på konflikten

Flemming Splidsboel Hansen, Seniorforsker i international sikkerhed, DIIS

Til dette møde sætter vi fokus på konflikten mellem Rusland og Ukraine. Siden Rusland i 2014 annekterede Krim-halvøen har konflikten kostet flere tusinde civile livet, og efter det seneste forsøg på at nå frem til en våbenhvile, eskalerede konflikten endnu en gang i efteråret, hvor Ukrainske flådefartøjer blev beskudt og tilbageholdt af russiske styrker i Sortehavet. Vi får den seneste analyse af konflikten fra en af Danmarks mest kyndige eksperter, når Flemming Splidsboel Hansen fra DIIS gæster netværket til en diskussion om Ruslands fremfærd i Østeuropa. Vi ser også frem mod det kommende danske folketingsvalg, hvor Rusland forventes at forsøge at påvirke valgresultatet bl.a. ved hjælp af deling af falske nyheder på sociale medier. En tendens der er set ved flere andre europæiske valg de seneste år.

Børsbygningen, København, torsdag 28. Februar 2019 kl. 09:30-12:30

 

Arena Summit 2019

Internationale keynote-speakere, relevante fagspecifikke workshops og meget mere - yderligere information følger

Som en del af dit medlemskab får du adgang til vores topmøde ”Arena 2019”, der afholdes i foråret 2019. Her vil du møde ligesindede og interessefæller – du vil opleve inspiration fra uventede områder, der kan skabe grobund for nye løsninger og samarbejder. Du bliver præsenteret for de vigtigste tendenser i version 4.0 af både samfund og industri. Vi undersøger digitaliseringens og teknologiens betydning for alle aspekter af samfundet og arbejdet, fremtidens arbejdsmarked og deraf følgende kompetencebehov, behovet for at tænke i bæredygtige løsninger, indretningen af fremtidens velfærdssamfund og udviklingstendensernes betydning for demokratiet.  

Dagen bliver fyldt med inspiration fra en lang række af de vigtigste samfundsaktører og -debattører lige nu. Programmet for dagen vil være sammensat af en række forskellige elementer: Sessioner i plenum med hårdtslående keynote speakers og nyskabende formidlingsgreb. Workshops, hvor der er mulighed for at dykke ned i et tema og mødes med ligesindede, der også er interesserede i at søge inspiration fra andre, der deler interesser og udfordringer. Og rig mulighed for at mødes på tværs og udvide netværket med nye kontakter, der både kan inspirere til nye løsninger her og nu, men som forhåbentlig også kan udvikle sig til nye samarbejder på længere sigt. 

Tivoli, København, torsdag 28. marts 2019 - kl. 09:00-16:30

 

Nyt fra NATO

Liselotte Kjærsgaard Plesner, Danmarks ambassadør i NATO

Til dette møde har vi inviteret Danmarks første kvindelige ambassadør i NATO til at gøre status på de første 18 måneder i posten. Vi får en status på det danske NATO-samarbejde og ser nærmere på, hvilke udfordringer det danske forsvarsforbehold i EU skaber, når det kommer til det bredere NATO-samarbejde. Liselotte Kjærsgaard Plesner er en erfaren diplomat og har bl.a. været ambassadør i Østrig, Slovakiet, Slovenien og Albanien. Vi spørger, hvordan arbejdet i NATO adskiller sig fra hendes tidligere poster og får en analyse af den politiske situation i Østeuropa, hvor højrenationalistiske kræfter og russiske interesser trækker nogle lande længere væk fra internationalt samarbejde.

Børsbygningen, fredag 24. maj 2019 kl. 09:30-12:30

 

Dansk-amerikansk forsvarssamarbejde - Besøg fra USA's ambassadør

August 2019 - endelig dato endnu ikke bekræftet

 

Det årlige forsvarspolitiske døgnmøde - 

 

Med forbehold for ændringer 

 

Om Altinget

Altinget er et prisvindende, privatejet, politisk neutralt netmedium grundlagt i januar 2000 med en af de største redaktioner på Christiansborg i ryggen. Vi udgiver 20 fagpolitiske nyhedsportaler og er blandt de mest citerede politiske medier i Danmark. Dertil kommer to gratis netaviser (en med overblik over dansk politik og en om civilsamfundet), to årlige magasinudgivelser samt flere konferencer. Efter stigende efterspørgsel fra vores læsere udvidede vi i 2016 vores online-platform med fysiske netværk, hvor medlemmerne bliver bundet sammen i eksklusive netværksgrupper med fokus på nichepolitiske problemstillinger. Vi kalder det den politiske ARENA, fordi man mødes om aktuelle, centrale politiske emner i et fælles og fortroligt rum.