Debat

Ideologi – eller bare sund fornuft

DEBAT: Regeringsplaner om at ophæve fritvalgsordningen er sund fornuft, lyder det fra formanden for De Offentlige Tandlæger, Birgitte Sindrup.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Birgitte Sindrup
Formand for De Offentlige Tandlæger 

Tandlægeforeningen og en række af de borgerlige partier råber ideologi i kor, når regeringen foreslår fritvalgsordningen i relation til tandbehandling for børn- og unge og omsorgspatienter ophævet.

De Offentlige Tandlæger er af en anden opfattelse - nemlig at det er sund fornuft. En opfattelse som deles af kommunerne, der er ansvarlige for tandplejetilbuddet til disse grupper af borgere.

Forslag er sund fornuft
Det er sund fornuft at fjerne unødig administration uanset omfanget. Det er sund fornuft, at den kommune, der er ansvarlig for tandplejetilbuddets tilrettelæggelse og udgifterne forbundet hermed, kan organisere tandplejetilbuddet, så det lever op til de kvalitative krav, som stilles til det opsøgende, sundhedsfremmende og behandlende tandplejetilbud i kommunal tandpleje. Og det er sund fornuft, at den ansvarlige kommune har styringsredskaberne til at sikre, at der opnås kvalitet i tandplejetilbuddet, uanset om opgaven løses i kommunen eller i privat praksis.

At fjerne tre forskelligartede fravalgsmuligheder, og erstatte dem med en gennemgående fravalgsmulighed, i en ordning, der kun benyttes af et fåtal, det har ikke meget med ideologi at gøre - det er sund fornuft!

Birgitte Sindrup
Formand for De Offentlige Tandlæger

Fritvalgsordningen for dyr
Ved en rundspørge blandt kommunerne foretaget af De Offentlige Tandlæger kan vi konstatere, at det kun er mellem en halv og en procent af børnene, der benytter fritvalgsordningen for de 0-15 årige (baseret på svar fra 48 kommuner).

Undersøgelsen viser samtidig, at de kommunale omkostninger ved behandling af de 0 -15 årige fritvalgsbørn i privat praksis er på niveau med omkostningerne ved behandling på kommunal klinik, men hertil skal lægges de administrative omkostninger i ordningen, samt de 35 % af beløbet, som er den egenbetaling, som barnet eller den unge tillige selv skal betale til den privatpraktiserende tandlæge.

De direkte omkostninger ved tandbehandlingen i privat praksis af de 16 -17 årige fritvalgsbørn, der får 100 % kommunal betaling, er mere end 50 % højere end den gennemsnitlige pris i kommunal klinik (baseret på svar fra 22 kommuner). At det er dyrere i privat praksis understreges af, at privat praksis ikke har været konkurrencedygtige i de mange kommuner, der har konkurrenceudsat den kommunale tandpleje.

De Offentlige Tandlæger har derfor i vort høringssvar foreslået Sundhedsministeren, at både fritvalgsordningen for de 0-15 årige og fritvalgsordningen for de 16 og 17 årige ophæves. De børn og unge, der måtte ønske at fravælge det kommunale tandplejetilbud, skal kunne modtage tilbud om tandpleje i privat praksis, med de tilskudsregler og den egenbetaling, der er gældende der.

At fjerne tre forskelligartede fravalgsmuligheder, og erstatte dem med en gennemgående fravalgsmulighed, i en ordning, der kun benyttes af et fåtal, det har ikke meget med ideologi at gøre - det er sund fornuft!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Sindrup

Fhv. formand, Ansatte Tandlægers Organisation (ATO)
cand.odont. (Tandlægeskolen i København 1989)

0:000:00