De Radikale truer med forligsbrud

AKTIVERING: De Radikale sætter hårdt mod hårdt over for regeringen og er klar til at bryde forlig, hvis ikke reglerne om sygedagpenge og aktivering ændres. Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) tager kritikken alvorligt, men advarer mod at ændre på refusionsreglerne.
Reglerne om sygedagpenge og aktivering skal ændres, mener De Radikale og erklærer sig klar til opsige forliget, hvis ikke regeringen makker ret.

"Den frygt, vi havde for, at reglerne ville føre til nytteløs aktivering, er blevet bekræftet. Vi håber, vi kan blive enige om at ændre reglerne med det samme, men hvis ikke regeringen er lydhør, så vil vi opsige forliget og lave ændringer efter næste valg," siger de radikales næstformand, Morten Østergaard.

I dag får kommunerne refunderet 65 procent af deres udgifter til sygedagpenge, hvis den syge kommer i aktivering. Aktiveres borgeren ikke, er refusionen kun på 35 procent.

Det økonomiske incitament har fået kommunerne til at presse syge ud i arbejde, mener de radikale, som fremover vil give kommunerne en refusion på 50 procent.

Støjberg tager truslen alvorligt
Beskæftigelsesminister Inger Støjberg fremhæver, at hun tager den radikale kritik alvorligt, og at hun "vil være meget ked af", hvis de forlader forliget. Hun advarer dog mod at ændre på refusionsreglerne.

"Refusionsreglerne er forholdsvis nye. Det er vigtigt, at vi giver kommunerne tid til at indstille sig på de ny regler. Det er også baggrunden for, at vi har aftalt først at evaluere reglerne efter to år," siger beskæftigelsesministeren i en skriftlig kommentar til Politiken.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00