Barselsdirektiv får seks måneder at leve i

DØDSLISTE: EU-Kommissionen vil trække sit barselsdirektiv, hvis ikke EU-lovgiverne bliver enige inden for seks måneder om forslaget, der har været undervejs i seks år. Fagbevægelsen er skuffet, men arbejdsgiverne ånder lettet op.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker (t.v.), præsenterede tirsdag sammen med første-næstformand Frans Timmermans EU-Kommissionens arbejdsprogram for 2015 samt den såkaldte "dødsliste" med 80 forslag på vej i skraldespanden.  
EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker (t.v.), præsenterede tirsdag sammen med første-næstformand Frans Timmermans EU-Kommissionens arbejdsprogram for 2015 samt den såkaldte "dødsliste" med 80 forslag på vej i skraldespanden.  Foto: Europa-Kommissionen
Rikke Albrechtsen
Fakta
EU's barselsdirektiv
EU-Kommissionen foreslog i 2008 en lovpakke, der skulle styrke balancen mellem fritid og arbejdsliv, hvor barselsdirektivet var ét element. Her ønskede de at øge de eksisterende minimumsregler for barsel fra 14 til 18 uger til minimum sygedagpengesats, samtidig med at de styrkede kvinders beskyttelse mod fyring. Parlamentet lagde sig dog på en noget mere ambitiøs forhandlingslinje med et løfte om 20 ugers barsel, hvoraf en del skulle være på fuld løn, to ugers barsel til mænd, muligheden for ammepauser på op til to timers varighed for kvinder, der vender tilbage fra barsel, flere regler for natarbejde med mere. Det ligger så langt fra noget, som de 28 EU-lande kan acceptere, at det vurderes som umuligt at nå frem til en enighed, og sagen har ligget politisk død i flere år.

BRUXELLES: Nedtællingen er begyndt for EU’s omstridte barselsdirektiv, der har ligget på forhandlingsbordet i Bruxelles i seks år.

Direktivet, der skal udvide retten til barsel og gøre det nemmere for kvinder at komme tilbage på arbejdsmarked efter endt graviditet, er med på den såkaldte dødsliste, som EU-Kommissionen præsenterede tirsdag. Den skal rydde op i eksisterende forslag, som enten er forældede eller så fastkørte i forhandlingsprocessen, at der ikke er udsigt til, at de kan blive til noget.

”Vi er klar til at gøre en sidste indsats for at få forslaget vedtaget, men hvis der ikke er fremskridt inden for seks måneder, så vil vi opgive det og fremsætte et nyt forslag for at få brudt det institutionelle dødvande,” siger Frans Timmermans, første-næstformand i EU-Kommissionen.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00