Corydon: Jeg bebrejder ikke nogen

SAMMENBRUD: Finansminister Bjarne Corydon (S) har lagt trepartsforhandlingerne i graven, efter Metals formand afviste at opgive feriedage. Corydon erkender, at beslutningen kan betyde færre penge til velfærd.
Foto: Lars Bertelsen
Anders Jerking
Et af regeringens helt store prestigeprojekter - trepartsforhandlingerne - er blevet lagt i graven. Det meddelte finansminister Bjarne Corydon (S) på et kort pressemøde fredag.

"Jeg har kontaktet alle parter, der har siddet rundt om bordet i trepartsforhandlingerne og drøftet situationen med dem. Jeg har draget den konklusion, at det bliver for svært at få enderne til at mødes, og at der derfor ikke er grundlag for videre forhandlinger," sagde Corydon på pressemødet.

Regeringens beslutning kommer efter, at fagforbundet Metal torsdag meddelte, at forbundet ikke vil gå med til at sløjfe feriedage eller helligdage.

Corydon kalder Metals melding for overraskende, men afviser, at han bebrejder forbundet.

"Jeg har ikke lyst til at uddele nogen skyld. Der er truffet nogle beslutninger, som jeg har taget til efterretning og draget konsekvensen af, men jeg har ikke noget at bebrejde nogen," sagde han.

En række aktører i fagbevægelsen har kritiseret, at regeringen har talt om at øge arbejdstiden på et tidspunkt, hvor mange oplever arbejdsløshed. Corydon afviste på pressemødet, at timingen af trepartsforhandlingerne havde været forkert.

"Det var et nødvendigt tidspunkt, men det var også et vanskeligt tidspunkt. Det vil jeg erkende. Men sagen er, at vi er i en økonomisk krise, hvor der ikke er nogle nemme løsninger."

Trepartsaftalerne skulle forbedre økonomien med fire milliarder kroner årligt, som regeringen ville have brugt på øget velfærd. Sammenbruddet i forhandlingerne betyder, at Corydon nu må se andre veje for at finde penge til velfærd.

"Havde vi fundet fire milliarder, så havde vi haft dem til rådighed til at styrke vores fællesskab," sagde han og fortsatte:

"Vi fortsætter med at føre en ansvarlig økonomisk politik. Jeg er personlig garant for, at vi ikke bruger penge, som vi ikke har. Der vil blive ført en stram økonomisk politik, og der vil bliver gjort nye forsøg på at finde ressourcer til en stærk velfærdsstat."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00