Dansk Metal: Lønmodtagere skal tage større ansvar for efteruddannelse

TREPART: Over halvdelen af danskerne har ikke været på efteruddannelse i de seneste tre år. Men kun et mindretal har aktivt undersøgt muligheden, viser ny analyse. Metal-formand Claus Jensen efterlyser personligt ansvar for efteruddannelse.

Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Søren Elkrog Friis

Der er for mange, som reelt set ikke er interesseret i at dygtiggøre sig

Claus Jensen
Forbundsformand, Dansk Metal

Politikere og arbejdsgivere går jo meget op i, at det er økonomiske incitamenter, som virker. Så jeg antager, at det også gælder, når det drejer sig om efteruddannelse

Claus Jensen
Forbundsformand, Dansk Metal

Trepartsforhandlinger handler sædvanligvis om at kræve indrømmelser fra modparten. Men forud for næste forhandlingsmøde sender Dansk Metal et krav af sted mod fagbevægelsens egne medlemmer.

For mange danske lønmodtagere er nemlig for tilbagelænede, når det kommer til at udnytte retten til efteruddannelse, mener formand Claus Jensen.

"Vi kan ikke placere hele ansvaret for efteruddannelse hos arbejdsgiverne. Det er også et personligt ansvar at sørge for, at ens markedsværdi - for nu at bruge et grimt ord om mennesker, bliver ved med at være høj," siger han.

Dokumentation

Udvalgte resultater fra analysen

  • 56 procent har ikke deltaget i formel efteruddannelse inden for de seneste tre år.
  • 60 procent ønsker at deltage i efteruddannelse i løbet af de kommende tre år, mens 35 procent helst vil være fri.
  • Blandt dem, som har deltaget i efteruddannelse, tog 66 procent selv initiativet, for 16 procent var det chefens ide, mens 13 procent blev sendt af sted af en HR-afdeling eller et efteruddannelsesudvalg.
  • 18 procent oplever ingen barrierer, som forhindrer muligheden for efteruddannelse. 20 procent oplever det som en barriere, at det er for dyrt, 18 procent kan ikke finde tid til det, mens det for 15 procent er svært at få lov til at komme på kursus i arbejdstiden.
  • 18 procent angiver det som en barriere, at der på nuværende tidspunkt ikke findes efterudddannelse, som er relevant for dem.
  • Ifølge 17 procent støtter deres arbejdsgiver slet ikke eller i mindre grad deres ønske om efteruddannelse. 17 procent af cheferne gør det i nogen grad, mens 21 procent i høj grad eller i meget høj grad oplever støtte fra ledelsen.
  • 35 procent har slet ikke eller i mindre grad selv undersøgt muligheden for efteruddannelse. 22 procent har gjort det i nogen grad, mens 23 procent i høj grad eller meget høj grad har undersøgt mulighederne.

YouGov for Dansk Metal i starten af april. 951 respondenter med fast tilknytning til arbejdsmarkedet mellem 18 og 60 år.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00