Derfor stejler byggeriet over 'Danmark mod Østeuropa'

MEDIEDEBAT: TV2-program udløser hård kritik fra byggeriets arbejdsgivere og fagforeninger. Udsendelsen rammer en øm tå i branchen, vurderer ekspert.

3F og Dansk Byggeri raser over TV2-programmet 'Danmark mod Østeuropa', som de mener giver et skævt billede af branchen. TV2 er ikke enig i kritikken (Søren Bidstrup/ Scanpix).
3F og Dansk Byggeri raser over TV2-programmet 'Danmark mod Østeuropa', som de mener giver et skævt billede af branchen. TV2 er ikke enig i kritikken (Søren Bidstrup/ Scanpix).
Mette Pabst

Der findes dygtige polske håndværkere og dygtige danske håndværkere. Det er forfejlet at tro, at en håndværkers nationalitet har betydning for arbejdet.

Jens Arnholtz
Adjunkt ved forskningscentret FAOS på Københavns Universitet

Danske håndværkere er dyre, holder mange pauser og drikker øl i arbejdstiden, mens polske håndværkere er billige, dygtige og effektive.

Det er den virkelighed, som TV2 portrætterer i programmet 'Danmark mod Østeuropa', som torsdag aften løb over skærmen i bedste sendetid.

Det mener i hvert fald fagforeninger og arbejdsgivere på byggeriets område, som er rørende enige om, at programmet er noget "makværk".

Dokumentation

Dansk Byggeris kritik af forløbet

Dansk Byggeri har kendt til programmets indhold, længe før det blev sendt på TV2 torsdag aften. Som reaktion på programmet har organisationen lagt følgende beskrivelse af forløbet ud på deres hjemmeside: 

Juni 2016
Dansk Byggeri blev kontaktet den 17. juni 2016 af produktionsselskabet STV, som ønskede en generel kommentar af adm. direktør Lars Storr-Hansen om den udenlandske arbejdskraft i bygge- og anlægsbranchen.

Næsten samtidig – den 21. juni - henvendte Boasbyg sig, som deltager i udsendelsen, fordi virksomheden følte sig ført bag lyset, da kontrakten med STV lød på deltagelse i en udsendelse om arbejdsliv i Danmark med titlen ”Med Danmark på arbejde”.

På den baggrund bad Dansk Byggeri produktionsselskabet STV om et møde om præmisserne for udsendelsen, som fandt sted den 27. juni 2016. På mødet fastslog Jacob Fenger, STV, at det ikke ville være muligt at lave den slags ”konkurrencer” på tv, hvis man oplyste deltagerne om den rette sammenhæng. Og på mødet fremgik det, at interviewet med adm. direktør Lars Storr-Hansen var til brug i samme udsendelse.

Dansk Byggeri valgte da at afstå fra at deltage og dermed undgå at legitimere konceptet, som endnu ikke blev omtalt under navnet ”Danmark mod Østeuropa”.

Efter mødet med STV tog Dansk Byggeri kontakt til fagforbundet 3F, som også var blevet bedt om at kommentere den udenlandske arbejdskrafts indtog i bygge- og anlægsbranchen. 3F valgte på baggrund af oplysningerne fra Dansk Byggeri at afstå fra at deltage.

Juli 2016
Dansk Byggeri og 3F valgte derpå at lave en fælles henvendelse til TV2s ledelse ved Merete Eldrup og Anne Engdal Stig Christensen, hvor de beklagede de falske præmisser, som produktionsselskabet anvendte, og afsluttende med en forventning om, at TV2 ikke ville anvende materiale til udsendelsen, som ikke var ærligt tilvejebragt.

August 2016
Dansk Byggeri og 3F modtager svar fra TV2s juridiske chef Lisbeth Quist, der afviser, at der er tilvejebragt materiale til udsendelsen, som det vil være retsstridigt at offentliggøre.

November 2016
Dansk Byggeri inviteres sammen med 3F til en fremvisning af den ikke færdige produktion, som nu blev præsenteret under titlen ”Danmark mod Østeuropa”. Boasbyg var – kunne man konstatere, og ikke uden egen skyld – udsat for et decideret karaktermord. Ved fremvisningen blev en række faktuelle fejl rettet, og der blev aftalt en fremvisning for arbejdsmiljøfolk fra branchen, for at få fakta på plads. En anden grov fejl, nemlig det at undlade at bruge dampspær, blev aldrig rettet, hvilket fik afgørende betydning for den samlede bedømmelse.

Januar 2017
Den 12. januar udsender TV2 så den første af to udsendelser, som de markedsfører massivt som dokumentarudsendelser. Der bliver på nyhedsfladen vinklet til en række temaer, som byggeskader, arbejdsmiljø, overenskomster og adfærd på byggepladsen, som Dansk Byggeri stiller op i.

På TV2s hjemmeside retter chefkonsulent Niels Strange, Dansk Byggeri, op på udsendelsens misforståelser om brug af dampspærrer.

Dansk Byggeri undsiger på web og i en kommentar i Politiken sammen med 3F, at der er tale om en dokumentar, og kalder det underholdning/reality show, der desværre finder vej til nyhedsfladerne.

Dansk Byggeri deltager efterfølgende den 15. januar i magasinprogrammet Presselogen, og rejser her – suppleret af en pressejurist - kritik at udsendelsens præmisser og presseetikken.

Kilde: Dansk Byggeri


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00