Debat

Debat: Benyt frivilligt arbejde til at få flere i beskæftigelse

DEBAT: Flere undersøgelser viser, at frivilligt arbejde fører til beskæftigelse. Alligevel begrænser systemet mange lediges mulighed for frivillighed, i stedet for at bruge det som et glimrende beskæftigelsesfremmenende redskab, skriver jobkonsulent Anne Belle Rindel Olsen 

Foto: Linda Kastrup/Scanpix
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anne Belle Rindel Olsen
Underviser og jobkonsulent

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) arbejder på et udspil, der åbner for færre regler for alle mennesker, der bidrager med frivilligt arbejde. Indtil 5. juni i år kan ledige dagpengemodtagere og efterlønnere arbejde frivilligt og ulønnet i op til 15 timer om ugen uden fradrag i ydelsen.

Den store gevinst
Frivilligt arbejde er et vigtigt bidrag som indirekte adgangsbillet til arbejdsmarkedet. Af gevinster ved at arbejde frivilligt skal nævnes personlig udvikling ved øget selvværd, tryghed, lykke, sociale kompetencer ved at indgå i netværk, samarbejdsevne samt faglige kompetencer, m. fl.

Ifølge Dansk Ungdoms Fællesråd, DUF, har næsten 80 procent af danske erhvervsledere været aktive i foreningslivet. Det frivillige engagement har gavnet deres karriere, gjort dem til bedre ledere, og når de ansætter folk, vægter de foreningserfaring højt.

Frivilligt arbejde er et vigtigt bidrag som indirekte adgangsbillet til arbejdsmarkedet

Anne Belle Rindel Olsen
Underviser og jobkonsulent

”En amerikansk undersøgelse lavet i 2013 viser, at dine odds for at komme i job som jobsøgende stiger betragteligt ved at lave frivilligt arbejde. Laver du frivilligt arbejde øger du dine chancer for at komme i job med 27% i forhold til en, der ikke laver noget. Undersøgelsen viste også, at ikke uddannede øgede deres chancer for at komme i job med 51%, og de der boede i udkantsområderne var det med hele 55%”, skriver community manager, Niels Reib, i en artikel på Ledigdanmark.dk.

Personligt har det at arbejde frivilligt givet mig faglige, personlige og sociale kompetencer, som jeg ikke ville være foruden. Det har givet mig et større netværk, større selvværd, lykke og ikke mindst følelsen af at gøre en forskel. Alt sammen faktorer der netop karakteriserer de udsatte borgeres behov. Faktorer der i høj grad spiller ind på deres muligheder for at gøre op med deres situation og forbedre deres livsvilkår, så de også kan bidrage til fællesskabet og være en aktiv del af arbejdsstyrken.

Samme vilkår for alle på overførselsindkomst
Imidlertid er det ikke alle målgrupper på overførelsesindkomst, der har de samme muligheder for at få anerkendt frivilligt ulønnet arbejde på lige fod med dagpengemodtagerne. Vores medborgere på kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse er underlagt rådighedsregler som 225 timers reglen samt loft over kontanthjælp, og for de unge under 30 år et uddannelsespålæg jvf § 21b, hvor de unge ved hjælp af indsatser skal arbejde parallelt med jobsøgning hen imod uddannelsesstart.  

Det er rigtig fint med en målsætning om, at det skal kunne betale sig at arbejde. Men når ni ud af ti, der gerne vil arbejde, ikke kommer i arbejde, og hver 5. unge falder ud af uddannelsessystemet, kan man så forestille sig samme vilkår for overførselsindkomst for alle på området, således at frivilligt arbejde anvendes som et supplerende beskæftigelses- og uddannelsesfremmende redskab?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00