LO-sammenhold slår sprækker efter trepartsalliance med DA

FAMILIESTRID: Forslag om integrations-grunduddannelse bringer trepartsforhandlingerne et skridt videre mod målet, men har udløst den første krise i Lizette Risgaards formandstid. FOA er nu igen på kant med resten af LO's ledelse.

Seks personer står i spidsen for LO under trepartsforhandlingerne: LO-formand Lizette Risgaard, LO-næstformand Arne Grevsen, FOA-formand Dennis Kristensen, Claus Jensen fra Dansk Metal, Per Christensen fra 3F og Kim Simonsen fra HK.
Seks personer står i spidsen for LO under trepartsforhandlingerne: LO-formand Lizette Risgaard, LO-næstformand Arne Grevsen, FOA-formand Dennis Kristensen, Claus Jensen fra Dansk Metal, Per Christensen fra 3F og Kim Simonsen fra HK.Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Søren Elkrog Friis

Torsdag var en hektisk dag i fagbevægelsen.

Med et fælles forslag om integrations-grunduddannelse (IGU) for flygtninge har LO og DA bragt trepartsforhandlingerne et skridt nærmere målet. Men forslaget har samtidig skabt åben strid i toppen af LO, hvor FOA højlydt protesterer mod det fælles udspil, som ifølge formand Dennis Kristensen er ren indslusningsløn.

"På vores område lander vi på en timeløn på 49 kroner. Det er simpelthen for ringe et niveau til, at vi vil tage et medansvar," siger han.

Forbund tilgiver LO for fodfejl
Efter den indledende delaftale om kommunernes integrationsarbejde så trepartsforhandlingerne ud til at være på vej i hårdknude. Men efter 30 timers maraton-forhandlinger søndag og mandag blev LO og DA enige om det fælles udspil til regeringen, som baserer sig på de to-årige erhvervsgrunduddannelser (EGU).

FOA kan vælge at lade det være ved kritikken, eller de kan internt overveje, om det skal have konsekvenser for deres medlemsskab.

Mikkel Mailand
Arbejdsmarkedsforsker, FAOS

Læs mere: LO og arbejdsgiverne lancerer nyt fælles flygtningeforslag

Forslaget havde nær udløst en større krise, fordi det ikke var clearet med LO's forhandlingsgruppe, før det i al hast blev sendt til Beskæftigelsesministeriet før tirsdagens forhandlingsmøde.

Efter et par dages heftig debat i mødelokalerne i LO - og et supplerende 'forståelsespapir' til aftalen - har de tre andre toneangivende forbund 3F, HK, Dansk Metal henlagt sagen som en 'fodfejl' fra LO-ledelsens side og støtter nu fuldt op om integrations-udspillet.

"Jeg er tilfreds med aftalen, fordi vi undgår indslusningsløn. Praktiklønnen bliver aftalt i overenskomsten, og vi har fået uddannelse med. Det betyder, at sigtet er ordinært arbejde og uddannelse. Der er kontrol, medarbejderne skal inddrages, og ordningen udløber efter tre år. Dermed kan det ikke blive udnyttet af de brodne kar blandt uorganiserede arbejdsgivere," lyder det i en kommentar fra 3F-formand Per Christensen.

Udvandret i protest mod Børsting
Tilbage står FOA, som fastholder en kraftig kritik mod selve substansen i det forslag, som meget vel kan ende som en central bestandel af den endelige trepartsaftale.

Det får formentlig ingen umiddelbare konsekvenser for forhandlingerne, fordi LO har mandat til at forhandle ud fra flertallets holdning.

"Den står 5-1. Vi har lyttet os til, at beskæftigelsesministeren vil være meget enig, hvis LO og DA kommer med noget i fællesskab. Så selv om vi har stemt klart nej, ser det ud til, at løbet er kørt," konstaterer Dennis Kristensen med henvisning til den seks mand store forhandlingsgruppe, som udover LO-formand Lizette Risgaard og næstformand Arne Grevsen tæller formænd fra de fire største forbund.

Det er langt fra første gang, at FOA er på kant med resten af ledelsen i LO. Dennis Kristensen har før truet med at melde sig ud af hovedorganisationen, og i 2014 meldte han sig ud af daglig ledelse - der er hovedorganet i LO - i protest mod Harald Børstings udemokratiske ledelse, hvor FOA følte sig kørt på et sidespor under arbejdet i Dagpengekommissionen.

Kortvarig borgfred forbi
Efter 51 dage begravede Dennis Kristensen stridsøksen og genindtrådte i daglig ledelse. Og siden formandssskiftet i oktober, hvor Lizette Risgaard overtog dirigentstokken efter Børsting, har der været relativt harmoni omkring LO-toppen.

Men nu er freden tilsyneladende forbi. Ifølge Mikkel Mailand, der er arbejdsmarkedsforsker fra FAOS på Københavns Universitet, er det den første stærke prøvelse på sammenholdet i LO, siden Lizette Risgaard tiltrådte som formand.

"Men FOA har ikke stået alene med kritikken denne gang. Og skulle det komme til ballade i fagbevægelsen, er det ikke underligt, at det er omkring indslusningsordninger, som har været en øm tå lige fra starten," siger han.

Det er for tidligt at sige, om krisen i LO er af forbigående karakter, eller om der venter et mere alvorligt efterspil fra FOA, mener Mikkel Mailand.

"FOA kan vælge at lade det være ved kritikken, eller de kan internt overveje, om det skal have konsekvenser for deres medlemsskab," siger han.

Offentlige arbejdsgivere slipper billigst
Med integrations-grunduddannelsen foreslår LO og DA et forløb af højst to års varighed, som kombinerer praktik i en virksomhed med et uddannelses- og opkvalificeringsforløb af ialt 20 ugers varighed.

Når flygtninge arbejder i virksomheden, modtager de elevløn, som følger de overenskomstaftalte satser i erhvervsgrunduddannelserne, som varierer i størrelse alt efter branche, mens de under uddannelse modtager integrationsydelse.

Målet er, at flygtningen efter forløbet skal være klar til at varetage et job på almindelige danske arbejdsmarkedsvilkår eller fortsætte på for eksempel en erhvervsuddannelse.

Problemet er, mener FOA, at den overenskomstaftale løn for EGU-elever er betydeligt lavere på det offentlige område end i den private sektor. Derfor vil offentlige arbejdsgivere kunne slippe med helt ned til 49 kroner i timen, hvis de ansætter en flygtning.

Det er betydeligt mindre end regeringens oprindelige forslag om indslusningsløn på omkring 70 kroner i timen, som måtte skrottes, fordi fagbevægelsen frygtede fortrængning af almindelige danske medarbejdere.

Demokratisk problem i LO
FOA har selv stillet forslag om integrations-elever, som ved at følge overenskomsterne på det offentlige område ville få en timeløn mellem 65 og 70 kroner i timen.

"Vi er ubetinget den største spiller på det offentlige område. Det er sgu en mærkelig fornemmelse, at de private forbund og arbejdsgivere er enige om at lave noget, som kommer til at ramme hårdest på vores område," siger Dennis Kristensen.

FOA-formanden tør ikke konkludere på, om uenighederne får nogen konsekvenser for medlemskabet af LO.

"Men jeg har sgu lidt svært ved at se demokratiet i, at dem, som ikke har noget at gøre med den offentlige sektor, laver en aftale, som gælder den offentlige sektor. Det synes jeg, i virkeligheden er vanvittigt," siger han.

HK: Bekymring for næste træk fra FOA
HK-formand Kim Simonsen understreger, at det ikke er første gang, at FOA har sagt nej til en aftale, som der ellers var enighed om i LO.

"Så vi arbejder uanfægtet videre, men der hænger da en bekymring om, hvad Dennis' næste træk er," siger han.

FOA-formanden jonglerer med pærer og bananer, når han sammenligner satserne med indslusningsløn. Det er helt normalt at få en lavere løn, når man er i praktik, påpeger Kim Simonsen.

"Nu giver vi jo ikke hinanden karakterer, men jeg vil da godt sige, at jeg er ked af, at Dennis ligger den linje, at der er tale om indslusningsløn. Dermed erkender han, at han selv har forhandlet indslusningsløn i sine overenskomster," siger han.

Næste forhandlingsmøde i trepartsforløbet foregår efter planen på tirsdag. Det er regeringens ambition at afslutte forhandlingerne om integration inden påske.

Dokumentation

Forslaget fra LO og DA

Den nye integrations-grunduddannelse (IGU) sikrer en mulighed for arbejde og opkvalificering for flygtninge og familiesammenførte, hvis kvalifikationer endnu ikke står mål med kravene på det danske arbejdsmarked.

Indspillet bygger på de eksisterende overenskomster og tager udgangspunkt i satserne for den overenskomstaftalte toårige erhvervsgrunduddannelse (EGU).

Målet er, at den enkelte med en kombination af uddannelse og arbejde på en virksomhed bliver løftet til at kunne varetage et job på almindelige danske arbejdsmarkedsvilkår eller fortsætte på fx en erhvervsuddannelse.

Der er tale om en treårig forsøgsordning.

Forslaget indebærer:

  • Opkvalificerings- og uddannelsesforløb på i alt 20 uger.
  • IGU skal fungere som et supplement til virksomhedspraktik, løntilskud og opkvalificering.
  • Der er ikke noget krav om, at den enkelte skal komme via jobcenter/kommune.
  • Varigheden for IGU er op til 24 måneder, og flygtningene modtager elevløn, når de arbejder på virksomheden.
  • Der knytter sig en bonusordning til forslaget. For at sikre balancen anbefaler DA og LO, at der indføres en tilsvarende bonus for EGU-elever.

Gennemførelsen af et IGU-forløb giver ret til optagelse i a-kasse på dimittendvilkår.

Kilde: LO/DA


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dennis Kristensen

Fhv. forbundsformand, FOA
portør (Amtssygehuset i Herlev 1976)

Kim Simonsen

Formand, AKF-Holding , Refshaleøen Ejendomsselskab, næstformand, Sampension a/s, DRC-Dansk Flygtningehjælp
(Grenaa Handelsskole 1979)

0:000:00