Nyt debatpanel: Hvordan får vi flygtninge i job?

DEBATPANEL: Regeringen har forpligtet sig til at skabe hurtigere og bedre integration på arbejdsmarkedet. Altingets debatpanel vil i den kommende tid identificere de største benspænd og komme med deres bud på de bedste løsninger.

Debatpanelet består af Berit Toft Fihl fra DA (øverst tv.), integrationschef Anette Christoffersen fra Dansk Flygtningehjælp, Martin Henriksen fra DF, Arriva-chef Nikolaj Wendelboe (nederst tv.), Sofie Carsten Nielsen fra Radikale, FTF-formand Bente Sorgenfrey, Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (ikke på foto) og Marcus Knuth fra Venstre (ikke på foto).
Debatpanelet består af Berit Toft Fihl fra DA (øverst tv.), integrationschef Anette Christoffersen fra Dansk Flygtningehjælp, Martin Henriksen fra DF, Arriva-chef Nikolaj Wendelboe (nederst tv.), Sofie Carsten Nielsen fra Radikale, FTF-formand Bente Sorgenfrey, Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (ikke på foto) og Marcus Knuth fra Venstre (ikke på foto).
Søren Elkrog Friis

Det er statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) nytårsforsæt at få flere flygtninge i job for at styrke integrationen.

Hverken den tidligere eller nuværende regering har lagt skjul på, at integrationsindsatsen gennem mange år har været utilstrækkelig. Det resulterer i, at mange flygtninge og asylansøgere strander på overførselsindkomster.

Udfordringen er eskaleret i takt med den kraftigt eskalerede tilstrømning af flygtninge og migranter – i 2015 søgte 21.000 personer asyl i Danmark, og regeringens prognose for i år lyder på 25.000 personer.

Det sætter systemet under pres – og både asylcentre og kommuner kæmper for at følge med.

Udråbt som trepartstema
Med integrationsudspillet "Alle skal bidrage" foreslog SR-regeringen sidste forår at skærpe kravene til jobrettede aktiviteter i det tre-årige integrationsprogram, som flygtninge og asylansøgere følger, når de ankommer i Danmark.

Forhandlingerne døde med regeringsskiftet i juni. Venstre-regeringen indfriede dog hurtigt valgløftet om en lavere integrationsydelse, som skal skærpe incitamentet til arbejde.

Et nyt udspil til bedre integration på det danske arbejdsmarked er tidligere blevet varslet omkring årsskiftet. I sin nytårstale udråbte statsminsteren dog integration til det første tema i de planlagte trepartsforhandlinger – og han har således spillet bolden videre til arbejdsmarkedets parter.

Regeringen har længe cirklet om indslusningsløn, der skal gøre det mere attraktivt at ansætte flygtninge. Men den idé har både fagbevægelsen og arbejdsgiverne på forhånd skudt ned.

Så hvad er de største benspænd og bedste løsninger for at sikre bedre integration på arbejdsmarkedet? Kort sagt: Hvordan får vi flere flygtninge i job?

Det spørgsmål har Altinget bedt en række aktører – der på forskellig vis beskæftiger sig praktisk eller politisk med spørgsmålet, om at forholde sig til.

Debatpanelet består af:

  • Berit Toft Fihl, chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening.
  • Anette Christoffersen, integrationschef i Dansk Flygtningehjælp.
  • Martin Henriksen, integrationsordfører for Dansk Folkeparti og formand for Folketingets Integrationsudvalg.
  • Jacob Bundsgaard (S), borgmester i Aarhus, næstformand i KL og tidligere formand for organisationens Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg.
  • Nikolaj Wendelboe, administrerende direktør i transportkoncernen Arriva, hvor en tredjedel af de ansatte er nydanskere.
  • Sofie Carsten Nielsen, gruppeformand og integrationsordfører for Radikale.
  • Bente Sorgenfrey, formand for hovedorganisationen FTF.
  • Marcus Knuth, integrationsordfører for Venstre.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bente Sorgenfrey

Næstformand, Europabevægelsen, næstformand, Professionshøjskolen Absalon
Pædagog (Frøbel Højskolen 1978)

Martin Henriksen

Formand, Nye Borgerlige, kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

Nikolaj Wendelboe

Adm. direktør, Arriva Danmark
cand.polit. (Københavns Uni. 2002)

0:000:00