Debat

Positiv udvikling i debatten om konkurrenceevnen

DEBAT: Det er blevet for dyrt at drive virksomhed. Regeringen må se på både afgifter og de sociale udgifter, som virksomhederne skal betale, mener formanden for Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere.
Anders Jerking
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Gerner Wolff-Sneedorff
Godsejer og formand for Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A)


Den danske konkurrenceevne er simpelthen blevet for ringe, og stigende udgifter uden om de almindelige lønstigninger har en væsentlig andel i dette. Det er blevet alt for dyrt at drive virksomhed i Danmark, og hvis den private sektor skal være primus motor i genskabelsen af konkurrenceevnen, er det tvingende nødvendigt, at ikke blot lønnen, men også de øvrige udgifter tages op til revision.

Danske virksomheder påtager sig efterhånden en for stor del af det sociale ansvar. Gennem tiden er der koblet flere sociale ydelser på arbejdsgiverne såsom arbejdsgiverbetalt uddannelse, barsel, arbejdsmarkedsbidrag, arbejdsskade-afgiften osv.

Bedre konkurrenceevne kan give kickstart
Dette leder tankerne hen på den mulighed, at det er blevet interessant for Folketinget, at udgifterne til vedligeholdelse af velfærdssamfundet placeres hos arbejdsmarkedets parter. Virksomheder bør belønnes for at øge antallet af beskæftigede, men i stedet bliver der koblet en række sociale ydelser på ansættelsesforholdet, ud over en meget høj løn, set i forhold til vore konkurrenter.

Hvis vi virkelig vil forbedre konkurrenceevnen, skal vi til at se på de mange udgifter arbejdsgiverne står over for, men samtidig er det også vigtigt, at de ansatte bevarer deres købekraft, og derfor skal skatteniveauet også til debat.

Hvis regeringen vil påtage sig nogle af de sociale omkostninger, der p.t. er med til svække virksomhedernes konkurrenceevne og jobskabelse, vil regeringen i første omgang stå tilbage med en regning, men pengene kommer igen gennem en øget vækst og færre offentlige udgifter. Genvinder arbejdsgiverne konkurrenceevnen, vender udviklingen og samfundet vil opleve en kickstart.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00