Thorning angriber Løkke for løntrykkeri

UDLÆNDINGE: Venstre vil sænke lønkravet helt ned til dagpengesatsen for at gøre det nemmere at rekruttere udenlandsk arbejdskraft fra lande uden for EU. Det vil udkonkurrere dansk arbejdskraft, advarer Thorning. Også K og DF mener, at Venstre går for langt.

Foto: Norden.org
Jørgen Skadhede

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) angriber Venstres nye udlændingeudspil for at føre til løntrykkeri og social dumping.

Hun anerkender, at der er behov for at hente især højtuddannet udenlandsk arbejdskraft til Danmark for at holde hjulene kørende på det danske samfund og erhvervsliv.

Men hun advarer kraftigt imod Venstres forslag om at sænke lønkravet i beløbsordningen til en årsløn på kun 215.000 kr. om året for arbejdstagere fra en lang række lande uden for EU. Det svarer til en løn på 17.917 kr. om måneden, hvilket kun er en anelse mere end den fulde dagpengesats på 17.658 kr. om måneden.

”Venstres forslag vil skabe et pres i forhold til social dumping i Danmark. Man foreslår, at mennesker fra store dele af verden skal kunne komme hertil på en måde, så man reelt kommer til at udkonkurrere dansk arbejdskraft. Det siger sig selv, at en regering, som har kæmpet benhårdt imod social dumping, vi kan ikke acceptere Venstres forslag,” siger Helle Thorning-Schmidt.

Fakta
Ordningernes størrelse

Så mange udlændinge kom til Danmark på de to ordninger i 2013.


Beløbsordningen: 2.961
Greencard: 2.327 

Pape: Vi skal hente højtuddannede
Hun mener, at den nuværende grænse i beløbsordningen på 375.000 kr. er ganske passende. Når mange prognoser forudser mangel på faglært arbejdskraft allerede om få år, så må virksomhederne sørge for at tage flere lærlinge og opkvalificere ufaglærte, hvis det står til statsministeren.

Dertil kommer muligheden for, at virksomhederne frit kan rekruttere fra de 27 andre EU-lande samt Norge og Schweiz, hvor arbejdskraften frit kan bevæge sig over grænserne.

Venstres forslag vil skabe et pres i forhold til social dumping i Danmark. Man foreslår, at mennesker fra store dele af verden skal kunne komme hertil på en måde, så man reelt kommer til at udkonkurrere dansk arbejdskraft.

Helle Thorning-Schmidt (S)
Statsminister

De Konservative er enige med Venstre i, at beløbsgrænsen for borgere fra tredjelande bør sænkes. Men kun til en årsløn på 315.000 kr. Den nye K-formand Søren Pape mener, at Venstres forslag går for vidt.

”Så går vi jo væk fra intentionen om, at det er højtuddannet arbejdskraft, som vi åbner grænsen for. De 315.000 kr. er ikke noget helligt tal for os. Men det er, hvad en nyuddannet bachelor tjener i gennemsnit. Derfor synes vi, at grænsen ligger fornuftigt der,” siger Søren Pape.

DF: Intet behov for at sænke beløbet
Lars Løkke får i det hele taget svært ved at komme igennem med sit forslag, hvis han bliver statsminister efter næste valg. For ikke overraskende er også Dansk Folkeparti stærke modstandere af at sænke beløbsgrænsen. Også selvom Venstre lægger op til, at der skal være en kvote for, hvor mange der kan komme ind på beløbsordningen.

”Der er nogle tidsler i Venstres udspil, og det der springer mest i øjnene er at sænke beløbsgrænsen til 215.000 kr. i årsløn. Det er meget billig arbejdskraft, vi taler om her. Det er faglært og ufaglært arbejdskraft fra tredjeverdenslande, som vil komme hertil på den måde,” siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF).

Han kan slet ikke se, at der er noget behov for at sænke beløbsgrænsen, fordi den løbende bliver udhulet, da den ikke bliver prisreguleret. Han mener, at det må være muligt for virksomhederne at nøjes med at importere faglært arbejdskraft fra andre EU-lande.

”Kan man ikke finde arbejdskraft i Danmark, så er det jo oplagt at finde den inden for EU's grænser. Vi er jo på godt og ondt medlemmer af EU med arbejdskraftens fri bevægelighed for over 500 millioner indbyggere. Der kan man vel godt finde en elektriker eller en smed, hvis man står og mangler en,” siger Martin Henriksen.

Løkke afviser alle anklager
Venstres formand Lars Løkke Rasmussen afviser, at partiets forslag vil føre til øget social dumping og trykke lønnen nedad for danske lønmodtagere. Og samtidig beskylder han Helle Thorning-Schmidt for hykleri.

”Det er jeg helt uenig i. Vi har lagt grænsen der, fordi det er der, den skal ligge, hvis man skal kunne komme til Danmark på de overenskomstmæssige vilkår, der gælder i industrien som ufaglært. Det er bestemt ikke nogen åben dør,” siger Lars Løkke.

Men langt de fleste danske lønmodtagere i industrien får jo en noget højere løn end overenskomstens mindstebetaling?

”Men vi gør så nogle andre ting samtidig. Helle Thorning-Schmidt står jo vagt om en greencard-ordning, hvor folk kan komme til Danmark og søge job uden at have et på hånden. Vi kan se, at to tredjedele af dem, der kommer til Danmark på den ordning, arbejder ufaglært eller er arbejdsløse. Og 40 procent af dem tjener under 200.000 kr. om året. Så hvis Helle Thorning virkelig kerer sig om det her, så skulle hun jo være enig med mig i, at vi burde afskaffe den ordning,” siger Lars Løkke.

Omstridt Greencard-ordning
Venstre forsøgte forgæves at få nedlagt Greencard-ordningen, da der blev forhandlet en aftale om international rekruttering på plads lige før sommerferien. Derfor afviste Venstre også at lade aftalen tælle som et forlig. Partiet vil kunne stå frit efter valget, når det kommer til rekrutteringen af udenlandsk arbejdskraft.

Der kommer omtrent lige mange udlændinge til Danmark for at arbejde på både Greencard-ordningen og beløbsordningen.

Med Greencard-ordningen kan folk fra tredjelande komme til Danmark og søge arbejde, hvis de har optjent nok point gennem uddannelse og sprogfærdigheder til at få et greencard.

Men som Lars Løkke påpeger, så viste en undersøgelse af ordningen i 2010, at cirka to tredjedele af dem, der kommer hertil på et greencard, enten er ledige eller arbejder som ufaglærte.

Der blev dog strammet op på Greencard-ordningen med den aftale, som blev indgået før sommerferien af alle partier i Folketinget på nær Enhedslisten.

Greencardet gælder i to år, men muligheden for at få det forlænget bliver nu gjort afhængig af, at man i det sidste år med greencard har tjent 315.000 kr. Altså præcis det beløb, som Konservative ønsker som ny grænse i beløbsordningen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Martin Henriksen

Formand, Nye Borgerlige, kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

0:000:00