Arbejderne foretrækker blå blok

1.MAJ: Et flertal af arbejdervælgerne vil sætte kryds ved blå partier i stedet for ved de traditionelle arbejderpartier, viser ny analyse. Blå blok er lykkedes med at slå en kile ned i arbejdervælgerne, siger valgforsker.

Røde faner gør det ikke alene. I hvert fald er arbejderne mere tilbøjelige til at stemme på de blå partier end klassiske arbejderpartier i rød blok. 
Røde faner gør det ikke alene. I hvert fald er arbejderne mere tilbøjelige til at stemme på de blå partier end klassiske arbejderpartier i rød blok. Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix
Morten Øyen

Godt nok fejres arbejdernes kampdag traditionen tro med røde faner og røde taler, men de danske arbejdere stemmer mere blåt end rødt.

Fakta
Om analysen

Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet. 

Artiklen må citeres frit efter reglerne om god presseskik og med tydelig angivelse af professor Kasper Møller Hansen for Altinget som kilde. 

Analysen er baseret på mere end 10.000 interviews hvert kvartal foretaget af TNS-Gallup. Seneste kvartal der er medtaget i analysen går fra 1/01-17 til 31/03-17.

Et flertal af arbejderne på 52,8 procent vil nemlig stemme på blå partier, hvis der var valg nu.

Det viser en ny analyse, som professor Kasper Møller Hansen har lavet på baggrund af mere end 10.000 Gallup-interviews.

Ifølge analysen er Dansk Folkeparti arbejdernes favorit, et mulehår foran Socialdemokratiet og med Venstre på tredjepladsen.

Arbejderne er bevægelige, så det er ikke for sjov, at nogle politikere forsøger at appellere til dem.

Rune Stubager
Professor i statskundskab, Aarhus Universitet

Klassiske arbejderpartier fravælges
Trækker man Alternativet og Radikale fra rød blok, får de traditionelle arbejderpartier – venstrefløjen og Socialdemokratiet – kun opbakning fra godt 39 procent af arbejdervælgerne.

Analysen overrasker ikke valgforsker og professor i statskundskab Rune Stubager.

”Store dele af venstrefløjen ønsker færre udlændingestramninger, men den linje deler arbejderne ikke,” siger han.

Stubager peger på, at venstrefløjen og Socialdemokratiets særlige bånd til arbejderne allerede blev brudt op igennem 1990’erne, hvor værdipolitikken og udlændingedebatten slog igennem som en afgørende politisk faktor.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00