Debat

Alternativet: Fra automatreaktion til værdiskabende blockchain-reaction

DEBAT: Som politikere skal vi passe på med at træffe teknologi- og platformsvalg, og i stedet overlade det til eksperter og brugere. Når vi skal vurdere, om blockchain er løsningen, må vi definere udfordringen først, skriver René Gade fra Alternativet.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af René Gade (ALT)
Ordfører for it- og digitale frihedsrettigheder

Man behøver ikke at være politiker for at ytre sig højt og flot om noget, man ret beset ved relativt lidt om.

Det er derimod en mulighed, vi alle sammen har. Og som debatindlæg, middagsborde, tv-talkshows og de sociale medier i den grad giver liv til. I en sådan grad, at der i perioder kan opstå ekspertlede, fordi det er så pokkers svært at forstå det komplicerede, når nu vi er vant til at lade os fodre i kommunikationsmæssig øjenhøjde med sukker og hedvin.

Debatten om blockchain er hypet og udbredt, men alligevel er de første mange artikler, jeg læste om teknologien og emnet, præget af konsensus om, at det er meget svært såvel at begribe som at forklare, hvad denne forseglede kæde af indholdsblokke reelt er.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Teknologifundamentet for blockchain er jo (og husk nu, at mine input til debatten er politiske – og at jeg fagspecifikt ikke når meget højere end økologisk rørsukker og en Malibu on the rocks) er måske fundamentet for digitale kontanter.

Teknologien er måske måden, hvorpå vi sikkert, transparent og uden fordyrende eller forstyrrende mellemled kan flytte værdier, kontrakter og indhold online uden fare for, at de korrumperes eller kopieres.

På samme måde skal vi være ekstremt opmærksomme på, hvad vi præcis roser blockchain-teknologien for, og påstår at den kan løse.

René Gade, ordfører for it- og digitale frihedsrettigheder, Alternativet

Vi skal ikke oversælge innovation

Måske er blockchain svaret på mange af de udfordringer, vi er på vej imod, liggende på hjul af digitaliseringen og den innovation, som vi skal omfavne i stedet for at kalde frygtsomme øgenavne som disruption. Klæder skaber folk – og disruption, mistede arbejdspladser og besparelser må ikke for mange gange være digitaliseringens forklædning, før vi mister tilliden til det gode i den.

På samme måde skal vi være ekstremt opmærksomme på, hvad vi præcis roser blockchain-teknologien for, og påstår at den kan løse. Når vi skal omfavne ny teknologi, er tilliden nemlig altafgørende, og i et så digitalt land som Danmark skal vi saftsusemig ikke forsøge at oversælge innovationen, når vi nærmest står i kø for at tage den i brug.

Altså de nye teknologiske tilbud, som potentielt kan gøre vores samfund bedre, sikrere, mere åbent og ikke mindst klogere.

Kan blockchain løse noget nyt
?
Jeg har fået to indlæg her på Altinget til at overveje, hvad vi fra politisk hold skal gøre ved blockchain. Dette første oplæg er en tankerække. En række af overvejelser, som jeg har gjort mig, imens jeg researchede lidt til mit indlæg.

Jeg kom nemlig til den erkendelse, at jeg simpelthen ikke kan komme med en klar anbefaling eller afvisning på stående fod. Nu sidder jeg, og det ikke så lidt klogere på området – men stadig i tvivl om, hvordan vi fra politisk hold skal anspore til en optimal udnyttelse af blockchain.


Det virker på mig, som om at blockchain reelt ikke leverer de løsninger i forhold til anonymitet, sikkerhed og system, som kan skabe systemet, vi får behov for i fremtiden.

Et af de budskaber, der står stærkest for mig fra de fagpersoner og eksperter, jeg har trukket viden fra, er, at ”der stadig ikke er set et projekt, hvor der er blevet brugt blockchain, som ikke kunne være løst bedre uden blockchain”. Det skal være hypotesen for mit andet indlæg om blockchain.

Det interessante ved det postulat er nemlig, at det ikke underminerer værdien af blockchain, men stiller spørgsmålstegn ved, om det reelt løser problemer, vi ikke allerede kan løse uden.

I så fald vil det ikke nødvendigvis være blockchain, vi skal satse på som samfundshjælperen – men i stedet måske bare som fremragende oplukker af visse flasker ny eller gammel vin.

Dokumentation

Ny debat: Hvad kan vi bruge blockchain til?

Blockchain bliver nævnt som den næste mulige digitale revolution. Men hvad har teknologien potentiale for at revolutionere, hvornår er det muligt at implementere, og hvorfor er det eventuelt noget, Danmark bør kaste sig ud i?

Det har Altinget spurgt en række aktører inden for området om.

Mød panelet her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

René Gade

Sekretariatschef, Danske Skoleelever, medlem, Dataetisk Råd
BA.mag. i dansk og medievidenskab (Københavns Uni. 2005)

0:000:00