Debat

Alternativet: Her er vores 2025-visioner

DEBAT: Vi skal turde tænke stort og ud af boksen i de langsigtede økonomiske planer. En 2025-plan skal sikre, at vi udfolder visionerne og de langsigtede strategier for Danmark, skriver Alternativets finansordfører og gruppeforkvinde, Josephine Fock.

Foto: Folketinget
Cecilie Gormsen

Redaktionschef på Altinget. 

Cecilie blev uddannet journalist i 2013 fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, og var derefter nogle år på Berlingske, hvor hun også har været i praktik.

Ansat på Altinget siden marts 2015, hvor hun havde ansvaret for Altingets forsiden, inden hun blev redaktionschef.

Twitter: @ceciliegormsen

 

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Josephine Fock (Alternativet)
Finansordfører og gruppeforkvinde

Det virker nogle gange som om, at regeringen driver Danmark som en købmandsbutik. Der er stort fokus på, hvad der står på hylderne i morgen, mens der ikke investeres så meget tankekraft i, hvordan vi i overført betydning udvikler de varer og de produkter, der skal stå på hylderne om nogle år.

Jeg håber, at flere fremover tør lægge langsigtede strategier for Danmark, mens dagens koloniale behov får lidt mindre opmærksomhed.

Derfor er det også glædeligt, at forskellige politiske partier i denne tid løfter blikket fra dag-til-dag-politikken og giver deres bud på en økonomisk plan frem mod 2025. Det er positivt, når partierne tager det lange lys på og tænker mere end blot én valgperiode ud i fremtiden. Det vil jeg gerne kvittere for.

Fakta
I efteråret vil regeringen fremlægge sin 2025-plan, og i den forbindelse har Altinget bedt alle Folketingets partier komme med deres bud på en 2025-plan. Første parti er Alternativet. 

Jeg ville dog ønske, at flere kommer med nogle ægte visionære bud på, hvordan fremtidens samfund skal se ud. Og det mangler jeg desværre tit i de langsigtede økonomiske planer, der ofte nærmest virker som om, at det er nogle finanslove, der er lagt sammen. Det ligner drift og bevaring af status quo. Planerne har for tit et fokus på at bevare det bestående frem for at udvikle og forny samfundet.

Det, synes jeg og vi i Alternativet, er for uambitiøst. Økonomien skal selvfølgelig være på plads, men vi skal finde nye måder at tænke økonomi på, vi skal tage hensyn til ikke kun den økonomiske, men også den miljømæssige og den sociale bundlinje. Vi skal reagere på de udfordringer, vi står over for nu, men mindst lige så vigtigt er det, at vi også allerede nu reagerer på fremtidens udfordringer.

Det er store udfordringer, og det kræver omsiggribende svar. Det er de svar, jeg ville ønske, vi fik i 2025-planerne.

Josephine Fock (ALT)
Finansordfører og gruppeforkvinde

Uligheden stiger
Ifølge tænketanken Cevea står vi til at miste over 800.000 job på grund af automatisering og robotter i løbet af de næste tyve år.

Samtidig melder 35.000 danskere sig hver dag syge på grund af stress. Vi har indrettet vores arbejdsmarked på en måde, der gør, at alt for mange bliver syge af at arbejde. Ud over de personlige kriser, det afføder, koster det samfundet milliarder.

Uligheden stiger herhjemme, og endnu mere markant er tendensen global, hvor kun 62 mennesker ejer halvdelen af verdens rigdomme. Omvendt er næsten én procent af verdens befolkning på flugt – i år 65 millioner mennesker, hvilket er en stigning på fem millioner i forhold til sidste år.

Over alt det har vi klimaforandringerne, der truer med at rive de ting, vi bygger op, i stykker. Kommer klimaforandringerne ud af kontrol, er det en trussel mod vores fødevaresikkerhed og vores rene drikkevand, det kan gøre verden mere usikker og konfliktfyldt og det kan ødelægge de naturlige økosystemer, som er nødvendige for livets opretholdelse.

Det er store udfordringer, og det kræver omsiggribende svar. Det er de svar, jeg ville ønske, vi fik i 2025-planerne.

Beskat ressourcer
Vores svar fra Alternativet rummer visioner for et samfund, hvor vi skal indrette arbejdsmarkedet på en anden måde, hvor vi skal bo på en anden måde og hvor vi skal transportere os på en anden måde. Vores svar er skat på ressourcer. Det er 30-timers arbejdsuge. Det er basisindkomst uden modkrav. Det er omlægning til 100 procent økologisk landbrug. Det er et opgør med tvang og kontrol i den offentlige sektor, som vi vil sætte fri til at formulere nye konkrete løsninger på dagligdagsproblemer. Det er roadpricing. Det er opdeling af bank- og finanssektoren, det er skat på finansielle transaktioner. Det er nogle af de løsninger, vi forestiller os.

Vi giver ikke i år vores eget bud på en 2025-plan. I stedet vil vi i den kommende sæson præsentere vores bud på en helt ny økonomisk tænkning, der tilgodeser ikke kun den økonomiske bundlinje, men også den sociale og den miljømæssige.

Jeg vil opfordre de andre partier til at tænke i lige så store omvæltninger. Det er det, de udfordringer, vi står over for, kalder på.

Det er ægte ansvarlighed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Josephine Fock

Fhv. politisk leder, Alternativet
cand.jur. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00