Kommentar af 
Bertel Haarder

Bertel Haarder: Nu gik det frygteligt galt igen. I den kosteligste af alle danske historiske bygninger

Vi vil aldrig glemme den dag, hvor tragedien indtraf på Børsen. Vi vil huske, hvor vi var, da vi fik beskeden, ligesom vi kan huske, hvor vi var 11. september 2001. Selvom Børsen nok skal blive genrejst, bliver den aldrig det samme. I det mindste kan vi trøste os med, at ”evigt ejes kun det tabte,” skriver Bertel Haarder.

Branden har skrevet et nyt kapitel i bygnings- og kunsthistorien, som til evig tid vil blive del af fortællingen om den ikoniske bygning. Vi kan trøste os med, at "evigt ejes kun det tabte," skriver Bertel Haarder.<br>
Branden har skrevet et nyt kapitel i bygnings- og kunsthistorien, som til evig tid vil blive del af fortællingen om den ikoniske bygning. Vi kan trøste os med, at "evigt ejes kun det tabte," skriver Bertel Haarder.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Bertel Haarder
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Da Christiansborg for anden gang brændte for 140 år siden i 1884, kunne ildskæret fra den voldsomme brand ses over hele byen. En dreng, der boede i det lille hus på Østerbro, der senere blev vores hjem, beskriver i sine erindringer, hvordan lyset fra branden dannede skyggebilleder af vinduerne på væggene i det værelse, hvor han sov.

På Vallekilde Højskole holdt forstander Ernst Trier den følgende dag en bevæget tale om alt det, der nu sank i grus, herunder de uerstattelige kunstværker. Lige indtil en anden højskolemand, Morten Pontoppidan, trådte ind i salen og råbte: ”Nej de er ikke ødelagt. De blev reddet ud af den brændende borg!"

Denne gang var det ikke et mindre bevaringsværdigt slot fra 1790'erne, der brændte, men den kosteligste af alle danske historiske bygninger.

Bertel Haarder

En tilhører har senere fortalt, hvordan meddelelsen næsten ødelagde stemningen og den bevægende historiske tale, hvor Trier måske har citeret Henrik Ibsen: ”Evigt ejes kun det tabte”, fra skuespillet ”Brand.”

Nu gik det så igen frygteligt galt. Denne gang i nabobygningen. Og denne gang var det ikke et mindre bevaringsværdigt slot fra 1790'erne, der brændte, men den kosteligste af alle danske historiske bygninger: Børsbygningen i hollandsk renæssance-stil, bygget af Christian IV – efter sigende betalt med guld, som kongen havde skaffet gennem et af sine få succesrige felttog mod Sverige.

Den hollandske renæssancestil passede smukt med den omstændighed, at det blandt andet var Nederlandene, der hjalp kongen til sejren. Og Børsens tag blev prydet med et snoet dragespir, der skulle symbolisere, at her lå hele Nordeuropas økonomiske magtcentrum, båret af de tre sammenflettede riger.

Læs også

Vi, de efterladte, vil aldrig glemme den dag, tragedien indtraf. Det var tilmed dronning Margrethes fødselsdag, 16. april. Vi vil huske, hvor vi var, da vi fik nyheden og så de frygtelige billeder på TV. Især billederne af dragespiret, der smelter og falder i grus.

Ligesom vi husker, hvor vi var, da vi så tvillingtårnene i New York kollapse 11. september 2001. Og de var jo langt mindre bevaringsværdige end den vidunderlige børs-bygning i København.

Vi vil huske, hvor vi var, da vi fik nyheden og så de frygtelige billeder på TV. Især billederne af dragespiret, der smelter og falder i grus.

Bertel Haarder

Til gengæld var der hverken dræbte eller tilskadekomne i dette tilfælde. Og den danske nation er heldigvis i en forfatning, hvor det næppe vil blive svært at indsamle de midler, der skal til, for at den allerede planlagte restaurering kan sættes i værk.

Børsen skal nok blive genrejst i al herlighed til glæde for kommende generationer og millioner af turister.

Det bliver aldrig helt det samme, som når man ved, at den bygning, man ser, har stået i fire hundrede år. Til gengæld har branden nu skrevet et nyt kapitel i bygnings- og kunsthistorien, som til evig tid vil blive en del af fortællingen om Christian IV´s ikoniske bygning. Vi kan så trøste os med, at ”evigt ejes kun det tabte”.

Vi kunne lettere have undværet nabobygningen, den nye Nationalbank, der også er under restaurering, men det er en helt anden sag.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)









0:000:00